Miten sijoittaminen kannattaisi aloittaa?
Kynnys sijoittamisen aloittamiseen voi olla nuorella korkea. Kokemusta ei vielä ole ja tietoa löytyy etsijälle loputon määrä. Media on täynnä informaatiota ja mielipiteitä sijoittamisesta suuntaan ja toiseen: osta tätä, myy tätä, ole osa kuuminta hypeä!
Kirjoituksen otsikkoon vastaten sijoituspiireissä kuultu lausahdus ”Paras päivä aloittaa sijoittaminen oli eilen, toiseksi paras päivä on tänään” kuvastaa hyvin sijoittamisen aloittamista.
Inderesin analyytikko Frans-Mikael Rostedt vastaa nyt aiheeseen liittyviin kysymyksiin.
Miten sijoittaminen kannattaa aloittaa, analyytikko Frans-Mikael Rostedt?
Suosittelen aloittamaan sijoittamisen mahdollisimman nuorena pienikuluisista indeksirahastoista, joista saa halvalla hyvän hajautuksen. Sitten oman kiinnostuksen mukaan voi miettiä mihin suuntaan sijoitusharrastusta lähtee viemään. Haluatko panostaa sijoittamiseen vai päästä mahdollisimman helpolla?
Mikäli haluat lähteä panostamaan harrastukseen, suosittelen tutustumaan sijoituskirjallisuuteen tai nykyisin sijoittamisesta on useita hyviä helposti lähestyttäviä podcasteja. Mikäli haluat lähteä syventymään suoran osakepoiminnan pariin, voisin alkuun pääsemiseksi suositella esimerkiksi Inderesin Sijoituskoulun artikkeleita sekä videoita ja Heikki Keskivälin Tähtäimessä osakkeet -kirjaa.
Miten se sinulla lähti liikkeelle?
Sanoisin, että oma sijoittamiseni lähti liikkeelle, kun myin kummitätini minulle nuoruudessani lapsuuteni aikana säästämät rahastot. Rahastoissa oli noin 2 tuhatta euroa tullessani täysi-ikäiseksi ja siirsin nämä suoriin osakesijoituksiin.
En täysin ymmärtänyt hajautuksen merkitystä alkuvaiheessa, jonka myötä salkkuni oli varsin keskitetty muutamiin osakkeisiin. Osakepoimintani eivät olleet erityisen menestyksekkäitä, mutteivat mitään katastrofejakaan. Opiskellessani kävin töissä ja pystyin sijoittamaan opintolainani, mistä sain lisäpääomia harrastukseen ja lisämotivaatiota opiskeluun toi indeksin edellä pysyminen. Alkuvuosistani on vaikea sanoa, pysyinkö indeksin edellä tuurilla vai taidolla.
Olin heti alussa jälkeenpäin katsottuna yli-itsevarma osakepoiminnan taidoistani. Liiallinen itsevarmuus oli henkilökohtaisesti hyvä asia oppimisen kannalta, koska sain paljon motivaatiota sijoittamisen opiskeluun. Todellisuudessa mitä enemmän opin sijoittamisesta, sitä enemmän tajusin, kuinka vähän todellisuudessa ymmärsin. Onneksi sijoittamisen perusasiat ja matematiikka ovat loppupeleissä hyvin yksinkertaisia asioita, mutta niiden syvällinen ymmärtäminen vaatii paljon työtä.
Kuinka nuorena sijoittamisen voi aloittaa?
Sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorena, jotta korkoa korolle -ilmiö pääsee mahdollisimman aikaisin liikkeelle. Käytännössä sijoittamisen voi aloittaa vanhempien avulla jo alaikäisenä. Suosittelen nuorille säästämään ja sijoittamaan ainakin pienen osan jo ensimmäisistä palkoista. Näin sijoittamisesta ja säästämisestä tulee helpommin tapa ja todennäköisesti opit perusteet jo nuorena. Sijoittamisen perusteet voivat vaikuttaa ensisilmäyksellä monimutkaisilta, mutta todellisuudessa jo muutamien tuntien opiskelulla pääsee hyvin alkuun.
Mitä sijoittamisen aloittamiseksi tarvitsee tehdä?
Suosittelen luomaan arvo-osuustilin (AOT) tai aloittamaan rahastosijoittamisen pankkisi kautta. Arvo-osuustili, jota kutsutaan myös säilytystiliksi tai osakesalkuksi, on sähköisten arvopapereiden säilytykseen tarkoitettu tili. Arvo-osuustilillä säilytetään sähköisiä arvopapereita eli esimerkiksi osakkeita ja pörssinoteerattuja rahastoja, eli ETF:iä.
Osakesäästötili (OST) on erinomainen vaihtoehto, mikäli haluat sijoittaa pitkäjänteisesti suoriin osakkeisiin, koska osingoista ja luovutusvoitoista ei peritä veroja osakesäästötilin sisällä. Verot peritään vasta, kun osakesäästötililtä nostetaan varoja pois. Osinkojen verotuksessa on maakohtaisia eroja, jonka kanssa olla tarkkana, mikäli sijoitat osakesäästötilin kautta ulkomaisiin osakkeisiin, jotka maksavat osinkoja.
Osakkeet, ETF:t, rahastot, mistä lähteä liikkeelle?
Suosittelen lähtemään liikkeelle matalakuluisista passiivisista indeksirahastoista. ETF:t ovat tähän erinomainen vaihtoehto. Indeksirahastoilla saa myös erinomaisen hajautuksen halvalla, ja omaa sijoitusharrastusta voi sitten lähteä kehittämään omien kiinnostuksen kohteiden mukaan.
Minkä kokoisella pääomalla sijoittamisen voi aloittaa?
Sijoittamisen voi aloittaa nykypäivänä hyvinkin pienellä pääomalla. Pääomia tärkeämpää on aloittaa aikaisin, jotta korkoa korolle ilmiö pääsee vauhtiin. Erilaisilla (esimerkiksi oman pankkisi) kuukausisäästösopimuksilla pääsee alkuun jo kymmenillä euroilla kuukaudessa.
Suoriin osakesijoituksiin kannattaa tyypillisesti laittaa vähintään 500 euron kertasijoitus minimikaupankäyntikulujen takia. Nykypäivänä kuitenkin useammilla osakevälittäjillä minimisijoituksella ei ole enää niin paljon väliä, koska minimikaupankäyntipalkkiot ovat menneet hyvin pieneksi tai osakevälittäjät käyttävät prosentuaalista palkkiota myös pienten toimeksiantojen kanssa. Kaupankäyntikulujen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä ne syövät helposti huomaamatta merkittävän osan odotetusta tuotosta. Selvitä ne siis tarkkaan, kun valitset osakevälittäjääsi.
Millaisia riskejä sijoittamiseen liittyy ja miten aloittelevan sijoittajan kannattaa niihin varautua?
Vaikka riski voi olla sijoitustyylistä riippuen hyvinkin pieni, sijoittamisessa kannattaa aina varautua siihen, että voi menettää sijoittamansa pääoman. Tämän takia ei kannata sijoittaa enemmän kuin on valmis häviämään.
Sijoittamiseen kannattaa myös suhtautua lähtökohtaisesti aina pitkäjänteisesti, jonka takia sijoituksiin ei kannata laittaa rahoja, joita tarvitsee jokapäiväisessä elämässään. Toinen asia, johon on hyvä varautua, että sijoittamisessa tuloksia ja osaamista pystyy luotettavasti analysoimaan melko pitkän aikasarjan jälkeen, koska otoskoko on tyypillisesti melko pieni suhteessa varianssiin. Tämän takia tappioihin sekä voittoihin on aina hyvä suhtautua nöyrällä asenteella ja keskittyä oman sijoitusprosessin kehittämiseen.