Miten laskea osakesalkun tuotot?
Viime aikoina monia sijoittajia on hämmentänyt, kuinka laskea salkkunsa tuotot oikein. Tämän ei tarvitse olla mitään rakettimatikkaa, ja tämän tekstin tehtävä on vastata tähän kysymykseen mahdollisimman yksinkertaisella tavalla. Voit laskea tuottosi helposti laskimella tai excelillä näiden ohjeiden jälkeen.
Kuinka laskea tuotot oikein?
Tuottojahan voi laskea monella tavalla, mutta yksi tapa on relevantein kaikista, ainakin Sijoituskoulun mielestä! Tekstin lopussa puhutaan muista vaihtoehtoista, sillä tuottojen laskemisen mielekkyys ja tyyli riippuvat valtavasti myös siitä, mihin sijoittaja pyrkii sijoittamisessa!
Peruskoulussa (tietääksemme) opetetaan laskemaan eri luvuille keskiarvo eli ns. ”aritmeettinen keskiarvo”. Tällainen laskutapa näyttäisi tältä:
Oletetaan, että salkun Z vuosituotot ovat olleet seuraavat:
i) +30 %,
ii) +50 %,
iii) -50 %
iv) +20 %
Täten näiden keskiarvo olisi (30+50-50+20) / 4 = 12,5 %. Sijoittaja voi hymyillä saavuttaneensa korkeamman tuoton, kuin Helsingin pörssi on pitkällä aikavälillä tuottanut (samalla laskutavalla noin 10 % per vuosi inflaatio huomioiden). Tämä tarkastelutapa voi olla hyödyllinen, jos haluaa tietää, paljon keskimäärin oma salkku on muuttunut vuosittain: se ei kerro kuitenkaan juuri mitään siitä, mihin oma salkku on pitkässä juoksussa päässyt tuotoissaan.
Sijoituskoulun suosima tapa: korkoa korolle. Korkoa korolle (tai geometrinen laskentapa, englanniksi CAGR eli compound annual growth rate) ottaa huomioon tuottojen kertymisen toistensa päälle, eli kumulatiivisesti. Tällä tavalla mitattuna Helsingin pörssi on tuottanut, hieman aikajänteestä ja tutkimuksesta riippuen, noin 5,5 % vuosittain.
Otetaan sama esimerkki ja lasketaan sille sen korkoa korolle-tuotto. Indeksoidaan luvut aluksi pistelukuun 100 (riippumatta salkkusi euromäärästä salkku lähtee liikkeelle arvosta 100) ja lasketaan seuraavasti. Muutetaan prosentit myös desimaaliluvuiksi laskemisen helpottamiseksi eli +30 % = 1,3 laskussa.
1. vuosi: 100 * 1,30 = 130
2. vuosi: 130 * 1,50 = 195
3. vuosi: 195 * 0,50 = 97,5
4. vuosi: 97,5 * 1,20 = 117
Eli +17 % yhteensä neljässä vuodessa, mutta lasketaan vielä korkoa korolle tuotto: ((117/ 100) ^ (1/4)) - 1 eli juuri pois = +4 %. Laitoimme tuplasulut jotta tuo olisi mahdollisimman selkeä. Salkun keskimääräinen vuosituotto rajusta heilunnasta huolimatta on hyvinkin epätyydyttävä, päinvastoin kuin ensimmäinen laskelma antoi olettaa. Ero johtuu mm. siitä, että laskettaessa keskiarvoa negatiivisten vuosien paino jää paljon pienemmäksi, mutta laskettaessa korkoa korolle tappiolliset vuodet todella nipistävät kokonaistuottoja.
Miten laskea omat tuotot?
Käytännössä laskun voi laskea laskimella, excelissä tai vaikka Google sheetsissä. Jos lyöt kaavan exceliin, laita vain merkki = eteen eli tee näin:
=((loppupisteluku/alkupisteluku 100) ^ (1/vuosien määrä)) -1 = vuosituottosi %.
Tuottojen laskeminen esimerkiksi Nordnetin tuottograafista
Nordnetin tuottograafi (muilla pankeilla lienee samankaltaisia) ottaa huomioon esimerkiksi osingot, kurssimuutokset sekä maksut. Sen sijaan se eliminoi talletusten ja nostojen vaikutukset. Se ei tietysti huomioi veroja, mutta toimii tyydyttävänä indikaattorina siitä mitä salkkusi on milläkin aikavälillä tuottanut. Otetaan taas esimerkki. Alla on nimeltä mainitsemattoman sijoittajan tuottograafi vuosina 2013-2017 eli viiden vuoden ajanjaksolta. Pisteluku lähtee aina sadasta valitusta ajanjaksosta riippumatta.
Pisteluku päättyy pisteeseen 280,20. Tästä pitää siis vähentää tuo alkuluku 100, josta näemme, että salkku on tuottanut 180 % viidessä vuodessa. Jippii, mutta mitä tämä luku tekee per vuosi?
Korkoa korolle tuotto voidaan laskea seuraavasti:
((280,20/100) ^ (1/5)) -1 = 22,9 %
Voit vertailla tuottoa eri vertailuindekseihin joko suoraan Nordnetissa, tai laskea itse mitä esimerkiksi maailman yksi vaikeimmista indekseistä eli SP500 on tuottanut osinkoineen samalla jaksolla. Voit vielä laskea, meneekö lasku oikein laskemalla 100 * 1,229…. ^5 = 280.
Kannattaa ottaa huomioon, että pidempi aikajänne on lähtökohtaisesti parempi. Vasta 3-5 vuoden jälkeen aletaan nähdä, minkälaisia tuottoja sijoittaja oikeasti saa ilman että kyseessä on liikaa tuuria ja sattumaa tai epäonnea mukana.
Voiko pisteitä ja prosentteja syödä?
No ei voi! Siksi omaa sijoittamista pitäisi aina peilata omiin tavoitteisiin. Esimerkiksi monet tavoittelevat taloudellista riippumattomuutta tai liikkumavaraa elämään keräämällä salkkuun kimpun osinkoyhtiöitä. Tällöin relevantein mittari ei enää olekaan salkun tuotto itsessään (vaikka toki sillä on edelleen merkityksensä!), vaan salkun osinkotuoton ja itseasiassa absoluuttisten (euromääräisten) osinkojen kehitys. Niiden kehitystä voi arvioida kuukausi tai vuositasolla. Tällöin salkun euromääräisten osinkojen pitäisi kasvaa ajan yli kutakuinkin siinä aikataulussa, kun on suunnitellut.
Toisaalta tavoite voi olla vaikkapa 7-numeroinen salkku. Tällöin omaa kehitystä pitäisi verrata siihen, kuinka nopeasti on tavoitetta saavuttamassa. Jos omin kätösin poimitut osakkeet vievät hitaammin tuohon tavoitteeseen kuin kuluton indeksirahasto, kannattanee ainakin isoilta osin painottaa säästöjen sijoittamista tuohon indeksirahastoon.
Monelle sijoittajalle osakepoiminta on myös itsessään tyydyttävä ja mielenkiintoinen harrastus, ja sijoittamisen parhaita puolia onkin yritysten, yhteiskunnan, trendien tai esimerkiksi teknologioiden opiskelu sijoittamisen kylkiäisenä! Sijoittaminen on parhaimmillaan paljon muutakin kuin indeksin kyttäilyä ja antaa voimaantumisen tunnetta.
Tärkein pointti: ole rehellinen itsellesi!
Tärkeintä omien tuottojen laskemisessa on kuitenkin rehellisyys itselleen (ja jos leveilet tuotoilla muille, niin sitten rehellisyys myös muita kohtaan!): laske oikein ja laske myös ne ikävät vuodet mukaan (esimerkiksi yllä oleva tuottograafi on tuottanut suunnilleen indeksin verran viimeiset kolme vuotta, joten aivan viime vuosien tuotoilla sillä ei voisi paukutella henkseleitä). Verot ovat oikea kuluerä, ja ne olisi hyvä ottaa huomioon myös, kun lasket tuottojasi. Kohtuuden nimissä myös vertailuindeksistä olisi hyvä ottaa huomioon silloin verovelka.
Nordnetin tuottograafia on myös helppo huijata: jos pidät vain pientä osaa pääomistasi salkussa ja käytät vielä velkavipua päälle, niin johan viime vuosina on mammonaa satanut! Jos käytät useita salkkuja, laske tuotot yhteen tai huomioi muuten kokonaisvarallisuutesi kehitys.
Jos osakepoiminta tuntuu liian vaikealta tai ei tuota toivottuja tuloksia, Sijoituskoulu suosittelee indeksirahastoja kylkiäisiksi omien säästämistavoitteiden saavuttamiseen. Onnea matkaan!