Mitä ottaa huomioon listautumisannissa?
Listautumisannit eli IPOt (eng. Initial Public Offering) tarjoavat sijoittajille tilaisuuden päästä mukaan uusiin ja lupaaviin yhtiöihin niiden listautuessa pörssiin. Jokainen listautuminen ei kuitenkaan ole automaattinen menestys. Siksi sijoittajan on tärkeää tietää, mihin seikkoihin kiinnittää huomiota ennen sijoituspäätöksen tekemistä.
Listautumistapoja yhtiöille löytyy erilaisia: Suora listautuminen, Tekninen listautuminen, Rinnakkaislistautuminen ja SPAC-listautuminen. Tässä artikkelissa käymme läpi asioita, joita sijoittajan on hyvä ottaa huomioon osallistuessaan listautumisiin, joissa yhtiö tarjoaa osakkeitaan sijoittajille listautumisen yhteydessä.
1. Yhtiön liiketoimintamalli ja kilpailuetu
Ennen kuin sijoittaa listautuvaan yritykseen, on tärkeää ymmärtää, mitä yhtiö tekee ja mikä erottaa sen kilpailijoista. Seuraaviin kysymyksiin sijoittajan on hyvä löytää vastaus esimerkiksi lukemalla yhtiön listautumisesite:
- Mikä on yhtiön ydintoimiala?
- Onko yhtiön tuotteella tai palvelulla kysyntää?
- Miten yhtiö aikoo kasvaa?
- Onko yhtiöllä vahvoja kilpailuetuja, kuten uusi teknologia, vahva brändi tai skaalautuva liiketoimintamalli?
Kilpailuetua sijoittajan on erityisen tärkeää analysoida, sillä se on avain asia yhtiön tulevaisuuden menestyksen kannalta. Yksi esimerkki on teknologia-ala, jossa uudet yritykset voivat pärjätä kilpailussa ainutlaatuisen teknologiansa ansiosta. Kilpailuetu voi liittyä myös esimerkiksi kustannustehokkuuteen tai vahvaan brändiin.
2. Taloudelliset luvut ja arvostus
Listautumisannissa yhtiön markkina-arvo määritetään osakekohtaisen merkintähinnan ja liikkeelle laskettavien osakkeiden määrän perusteella. Sijoittajan on syytä punnita, onko arvostus perusteltu suhteessa yhtiön potentiaaliin, tuloksentekokykyyn ja toimialan kilpailijoihin.
Lukuja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:
- Liikevaihto ja kasvu: Kasvaako yhtiön liikevaihto merkittävästi, ja mikä on sen kasvupotentiaali?
- Kannattavuus: Onko yhtiö jo voitollinen vai tuleeko se tarvitsemaan jatkossakin lisää pääomaa liiketoiminnan kehittämiseen?
- Velkaantuneisuus: Onko yhtiöllä paljon velkaa, ja miten se vaikuttaa yhtiön taloudelliseen asemaan?
- Tulevaisuuden näkymät: Miten yhtiö arvioi tulevaa kasvua ja tuloskehitystä?
3. Listautumisen syy ja kerättyjen varojen käyttö
On tärkeää pohtia, miksi yhtiö on listautumassa ja mihin yhtiö aikoo käyttää listautumisessa kerättyjä varoja. Varojen käytöstä pitäisi löytyä maininta listautumisesitteestä. Syitä listautumiselle voi olla esimerkiksi:
- Kasvun rahoittaminen (tuotekehitys, kansainvälinen laajentuminen, yms.)
- Velkojen takaisinmaksu
- Yhtiön tai brändin tunnettavuuden lisääminen
- Nykyisten omistajien irtautuminen
Usein listautumisella yhtiö pyrkii rahoittamaan tulevaisuuden kasvua ja lisäämään yleistä tunnettavuuttaan muun muassa sijoittajien ja kuluttajien keskuudessa. Jos listautumisen tarkoitus on pääasiassa nykyisten omistajien irtautuminen, sijoittajan kannattaa pohtia irtautumisen syitä. Nykyiset omistajat kuitenkin tuntevat yhtiön tilanteen parhaiten. Miksi haluan sijoittaa yhtiöön, josta nykyiset omistajat haluavat eroon?
4. Yleinen markkinatilanne ja listautumisajankohta
Listautumisen ajoituksen hahmottamisella on myös merkitystä sijoittajalle. Nousumarkkinassa sijoittajien rynnätessä uusiin listautumisiin, heikommallakin pohjalla olevat yhtiöt arvostetaan korkealle tulevaisuuden odotusten ollessa taivaissa. Laskusuhdanteessa listautumismarkkinan ollessa jäässä, usein vain kannattavammat ja vahvemmat yhtiöt uskaltavat harkita listautumista.
Esimerkkejä listautumishuumasta ei tarvitse etsiä kovinkaan kaukaa historiasta. Vuoden 2021 kuumana listautumisvuonna Helsingin pörssiin sekä sen hallinnoimalle First North -markkinapaikalle listautui yhteensä 29 yritystä. Useat sijoittajat innostuivat näistä ja listautumisia ylimerkittiin paljon. Ensimmäisinä kaupankäyntipäivinä kurssit nousivatkin huuman seurauksena, mutta markkinan kääntyessä laskuun, monen yhtiön kurssit laskivat rajusti. Tämän vuoksi yleisen markkinatilanteen ymmärtäminen on tärkeää, jotta sijoittaja osaa tunnistaa milloin listautumismarkkina käy liian kuumana.