Mistä apetta härkämarkkinalle?
Toivo on taas alkanut herätä kansainvälisten sijoittajien mielissä pitkään jatkuneen korpivaelluksen jälkeen. Sille on perustansa, mitä havainnollistan tässä tiiviissä katsauksessa muutamalla keskeisellä kuviolla.
Koronlaskuhype
Keskuspankkien ultrakireä rahapoliittinen linja on muuttumassa neutraalimpaan suuntaan, ja tällä hetkellä korkosyklin alarajana pidetään vaikeasti tulkittavaa neutraalin koron tasoa. Euroalueella syklin pohjat voitaisiin nykyennustein nähdä 2 %:n tuntumassa ja Yhdysvalloissa hieman ylempänä, mutta kuten aina, ennusteisiin liittyy paljon epävarmuutta.
Pääasia kuitenkin on, että koronlaskusykli on saatu alkuun, sillä historiallisesti se on merkinnyt hyvää osakkeille. Yhdysvalloissa S&P 500-indeksi on pärjännyt erinomaisen hyvin ensimmäisen koronlaskun jälkeen, jos taloudessa on vieläpä nähty pehmeä laskeutuminen eli taantumalta on vältytty. Perjantaisen vahvan työmarkkinaraportin jälkeen todennäköisyys tälle hyvälle skenaariolle on noussut. Toisaalta nousuvaraa rajoittaa se, että arvostustasot ovat Yhdysvalloissa selkeästi korkeammalla kuin aikaisemmissa koronlaskusykleissä.
Kuvio. Keskuspankkien korko-odotukset (lähde: TS Lombard)
Kuvio. S&P 500:n kehitys ja arvostustasot ensimmäisen koronlaskun aikoihin (lähde: TS Lombard)
Entäpä Kiina?
Kiinan elvytyksestä on viime viikkojen aikana puhuttu paljon, mutta vielä toistaiseksi teot sen osalta ovat jääneet suhteellisen vähäisiksi. Tiistaiaamuna Kiinan taloudellisesta suunnittelusta vastaavan komitean johtaja Zheng Shanjie kertoi, että maa tulee pääsemään kuluvan vuoden kasvutavoitteisiinsa, mikä tarkoittaa todennäköisesti lisäelvytystä. Toistaiseksi julkaistujen tietojen perusteella elvytys on jäänyt mittaluokaltaan selvästi takavuosien (2008 ja 2016) tasoita, jolloin talouteen ammuttiin likviditeettiä voimalla. Tämä näkyi erityisesti rahasuureiden kasvussa (kuvioissa M1 eli liikkeellä olevat setelit ja kolikot ja yön yli -talletukset) ja sitä on nytkin syytä seurata tarkkaan. Kiinan osakerallin jatkuminen vaatisi taakseen lisää (realisoituneita) elvytystoimia.
Helsingin pörssi ei ole kovin reippaasti päässyt kansainväliseen ilotteluun mukaan (YTD-kehitys +1,4 %), koska euroalueen teollisuustaantuma ja viennin heikkous on synkistänyt täkäläistä näkymää. Kiinan ja Yhdysvaltain noste antaa tukensa myös Helsingin pörssille, mutta euroalueen sisäisiä ongelmia ei voi lakaista maton alle.
Kuvio. Kiinan elvytys ja M1-rahan määrä nyt ja edellisissä sykleissä