Merja Mähkä Alokkaan haastattelussa
54. Merja Mähkä
Haastattelu on julkaistu alun perin Inderesin foorumilla lokakuussa 2023.
Merja Mähkä ei varmasti esittelyjä kaipaa, mutta esittelen hänet silti. Hän on mielestäni monipuolinen ihminen ja laaja-alaisesti asioita katsova sijoittaja, joka osaa kirjoittaa vaikeistakin asioista siten, että minunkin kaltaiseni ymmärtää ja oppii.
Arvostan sitä, että Merja ei päde vaan on avoin ja rehellinen sopivan itsekriittinen sijoittaja - ehkä nimenomaan juuri tällaiset sijoittajat pärjäävät pitkällä aikavälillä? Näen hänet viisaana ihmisenä, joka osaa katsoa asioita monista eri näkökulmista ja joka osaa ajatella aidon itsenäisesti, mikä on tärkeää, koska sijoitusmaailmassakin on paljon tällaista kupla-ajattelua ja fomomeininkiä.
Mähkä on loistava puhuja ja kirjoittaja, jonka “materiaaleja” suosittelen hyvin vahvasti lukemaan; sillä ne ovat hyvin helppotajuisia sekä sisältörikkaita, joista ihan jokainen sijoittaja voi saada oppia. Hänen ajatuksensa ja oppinsa ovat hyvin käytännönläheisiä, joita on helppo ymmärtää ja noudattaa, eli suosittelen lukemaan tämän haastattelun tarkkaan. 🙂
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Työkseni olen sijoituskirjailija, Instagram-vaikuttaja, kolumnisti ja puhuja sekä aina välillä myös viestintäkonsultti.
Siviilissä olen kahden lapsen äiti, vaimo, ystävä ja sijoittaja. Ennen muinoin olin innokas matkailija, olen käynyt 95 maassa.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
Osakesalkustani noin puolet on kiinni yhdysvaltalaisissa yhtiöissä, joista tärkeimmät ovat Apple ja Costco. Sijoitan monipuolisesti rahastoihin – jopa tarkoin valikoidusti aktiivisesti hoidettuihin! Omistan nykyisin myös korkosijoituksia.
Ja sitten jos nämä asiat ovat erilaisten sisällöntuotosteni takia tiedossa, niin kerron nämä:
Meinasin sijoittaa Seadrilliin silloin, kun sen osinkoprosentti oli taivaissa, ja sitä pidettiin screaning buyna ennen kuin yhtiö hupsista vain joutui velkasaneeraukseen. Sain harvinaisen ilmaisen oppitunnin osinkoansasta ja petollisesta hurmoksesta.
Salkkuni pienin omistus on Millicom, joka on noin 70 % tappiolla. Sain osakkeet Kinnevikiltä. En tiedä niiden hankintahintaa (eikä maksa vaivaa selvittää). Roikutan niitä salkussa, koska joutuisin myymään ne hankintameno-olettamalla, ja joutuisin maksamaan niistä vielä veroa. Ärsyttää suunnattomasti.
Olen yksi kolmesta rikostoimittajasta, joka seurasi Bodominjärven oikeudenkäynnin kaikki istunnot, ja ainoa, jolle Nils Gustafsson lausui jotain.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa. 🙂
Harrastan kylmävesiuintia, vesijuoksua, elämäkertojen ja romanttisen kirjojen lukemista, kävelylenkkejä ja lapsen läksyjä.
Kaikki harrastukseni ovat rauhallisia / rauhoittavia. Tosin ensi keväänä haluan liittyä ensi keväänä pesäpallojoukkueeseen.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Kuopus herää kuudelta, kärvistelen siihen asti, että hänet voi viedä päiväkotiin, sitten vetkuttelen töiden aloittamista ja luen Inderesin aamukatsauksen otsikot ja kiinnostavat aiheet, kurkkaan Hesarin ja Talouselämän, teen ehkä storyn Instagramiin jostain ajankohtaisesta sijoitusaiheesta. Saan tähän usein kulumaan niin kauan aikaa, että kohta pörssi jo aukeaakin. Kun näen sen suunnan, saan aloitettua työt: teen sisältöä Instaan, toimistohommia, joskus on palavereita, PR-tilaisuuksia ja sen sellaista. Työpäivä kuluu näin, kunnes esikoinen tulee koulusta, ja sitten katsomme välipalaa ja läksyt. Sitten teen ehkä vielä vähän aikaa töitä, kunnes on aika hakea kuopus päiväkodista. Ilta kuluu perheen kanssa, jossain välissä harrastan jotakin.
5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?
Innokas, mutta nöyrä. Olen tunnustanut itselleni sen, että en ole kovin kummoinen osakepoimija ja siksi sijoitan laajasti rahastoihin. Vuosia tavoitteeni on ollut passivoida sijoittamista, mutta aina jotenkin lipesin osakepoimintaan. Nyt homma etenee: uusi sisääntuleva raha menee rahastoihin. Harrastan osakepoimintaa vanhan salkun sisällä osingoilla ja myynneistä tulevilla rahoilla.
6. Voisitko kertoa sinun sijoitushistoriastasi?
Olen omistanut osakkeita lapsesta saakka, mutta aloin perehtyä sijoittamiseen vasta vuonna 2012 odottaessani esikoistani. Olen kokeillut kaikenlaisia sijoitusstrategioita osingoista kasvuun ja arvoon.
7. Miten se on vaikuttanut sinuun sijoittajana, että olet julkisesti alkanut puhumaan sijoittamisesta?
Onkohan mitenkään? Aloin kirjoittaa Hesariin kolumnia sijoittamisesta vuonna 2017. En oikein muista, vaikuttiko se jotenkin. Ehkä sellainen vaikutus on havaittavissa, että yritän ottaa selvää ajankohtaisista ilmiöistä. En olisi varmaan ikinä ostanut kryptoja, ellen olisi ajatellut, että aiheesta saa kirjoitettua pari kolumnia.
8. Mistä sijoitusvarallisuutesi tällä hetkellä koostuu? Miltä osakesalkkusi sisältö tällä hetkellä näyttää?
Sijoituksista noin 60 % on kiinni suorissa osakkeissa ja 40 % rahastoissa & ETF:issä. Suorista osakesijoituksista ylivoimaisesti suurin on Apple, perässä tulevat Valmet, Costco ja Qt.
9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?
Mistä vain voi tulla sijoitusidea. Olen sijoitusmedian ja sijoitustilaisuuksien suurkuluttaja, usein ideat tulevat sieltä. Sitten tykkään kaivaa esiin sijoittajapresentaation tai CMD-aineistoa ja perehtyä vähän enemmän. Arvonmääritystä en ala tehdä. Jos tykkään vielä yhtiöön perehtymiseen jälkeenkin yhtiöstä, katson, mitä mieltä analyytikot ovat. Harvemmin toimin niin päin, että mietin, mikä trendi nyt olisi kuuma (esim. aurinkoenergia ja alkaisin sitten etsiä sopivia yhtiöitä). Sitten teen ostot hajautetusti.
10. Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä arvostuskertoimia ja miksi?
Tunnusluvuista P/E, osinkoprosentti, osingon kasvu ja liikevoittoprosentti. Ne on helppo hahmottaa ja niistä saa jonkinlaisen käsityksen sen tyyppisistä yhtiöistä, joihin yleensä sijoitan. Toki kaikissa näissä tunnusluvuissa on omat miinansa, ja niiden kanssa voi mennä harhaan.
11. Analysoi nämä kolme yhtiötä 50 sanalla per yhtiö.
-Inderes Inderes on mediayhtiö, joka on rakentanut oman yleisönsä varaan sijoittajaviestintäpalveluita (IR-suhteet) tarjoavan bisneksen. Sillä on vahva asema kotimarkkinoilla Suomessa, mutta täällä kasvun mahdollisuudet alkavat olla rajalliset. Tulevaisuuden kasvun on tultava ulkomailta. Kiinnostavaa on nähdä, miten ulkomaiden valloitus onnistuu. Olen pitänyt annista saamani osakkeet. Ne ovat tappiolla, mutta ainakin pääsen yhtiökokouksiin.
-Mandatum Mandatum on varainhoitaja ja henkivakuuttaja. Lyhyellä aikavälillä suurin mielenkiinto liittyy kurssitason asettumiseen, kun jakautumisesta osakkeita vastentahtoisesti saaneiden myyntipaine loppuu. Pitkällä tähtäimellä on kiinnostavaa nähdä, millaisiin yritysjärjestelyihin yhtiö ryhtyy vapauduttuaan Sampon vahinkovakuutusyhtiöstrategiasta. Olen ostanut lisää, koska osakkeen hinta on alittanut analyytikoiden fair value -arviot ja on aika alhainen suhteessa Mandatumin osuuteen Sampon 2012 osingosta.
-Valmet Valmet on sellu- paperi- ja energiateollisuutta palveleva konepaja ja palveluntarjoaja. Juuri nyt metsäteollisuuden superkököt tulokset painavat Valmetin kurssia ja voivat painaa vielä jatkossakin, sillä seuraava investointisykli antanee vielä odottaa itseään. Supervahva markkina-asema tuo sijoittajalle vakautta syklien yli, vaikka kurssi heittelee ja tilauskirja voi tästä ohentua. Laadukas yhtiö, pidän kovasti, ostan lisää dipeistä, jos ei ole parempiakaan ideoita.
12. Mitkä alat sinua tällä hetkellä erityisesti kiinnostavat sijoituskohteena? Mihin aloihin suhtaudut tällä hetkellä nihkeämmin?
Saako vastata molempiin tekoäly? Hype-aloilla on helppo osua myös harhaan. Olen perinteisesti tykännyt helposti ymmärrettävistä tai defensiivisistä aloista kuten kuluttajatuotteista ja lääketeollisuudesta, enkä ole kokenut tarpeelliseksi näitä aloja päivittää.
13. Monille, no… ainakin itselleni tämä ja viime vuosi ovat olleet hyvin vaikeita, mitä sanoisit kaltaisilleni valtavasti turskaa tehneille sijoittaneille? Alkaako sinusta olemaan ostajan markkinat?
Älä lannistu tai koe itseäsi tyhmäksi sen takia, että salkussa on turskaa. Tällaisessa markkinassa, sitä tulee tosi helposti. Ei kannata ajatella, että olinpa tyhmä kuin aloitin, kannattaa ajatella, että olinpa fiksu kun aloitin, koska aloittaminen nyt vain on fiksua. Jos ja kun alku osui vähän mälsään saumaan, niin siitä on vain mentävä läpi asiaankuuluvana kiirastulena, markkina kääntyy kyllä lopulta. Voin kertoa, että kun on sijoittanut pitkään ja salkku on reippaasti voitolla, tällaiset kuopat ovat paljon helpompia kestää – vihreää on paljon mukavampi katsoa kuin punaista. Tällaiseen luksustilanteeseen pääsee yleensä vain sijoittamalla pitkäjänteisesti ja omistamalla kauan samoja hyviä yhtiöitä. Ostajan markkinoista en tiedä – itse olen sijoittanut koko ajan, viime aikoina vähän tavallista enemmän, tosin osa rahoista on mennyt korkosalkun rakentamiseen.
14. Jos on aloittelijatason sijoittaja, niin miten sinun mielestäsi sijoittamista kannattaa alkaa opiskelemaan, jos nimenomaan haluaa osakepoimijaksi?
Ihan ekana suosittelen kuuntelmaan viimeisimmän kirjani Sijoittajaksi noin 5 tunnissa, maailman ehkä ensimmäisen suoraan kuunneltavaksi tehdyn sijoituskirjan. Sen pohjalta voi yrittää hahmottaa, että haluaako tosiaan osakepoimijaksi. Haluaako tehdä sijoittamisesta harrastuksen? Haluaako käyttää tuntikausia yhtiöiden tutkimiseen? Onko siihen aikaa ja intohimoa? Minusta osakepoiminnan vaativuutta tavataan vähätellä, puhutaan osta ja pidä -strategiasta, mutta ei se hei ole hyvä strategia, pakko näitä on nykypäivänä seurata. Sitten jos edelleen halua poimia osakkeita, minusta kannattaa mennä tiedon lähteille ja perehtyä yritysten sijoittajamateriaaliin, lukea analyysiä ja kuunnella podeja. Inderesillä parhaita ovat minusta toimialoihin pureutuvat podit – niistä saa hyvän käsityksen toimialojen draivereista. Arvonmäärityksen suhteen ostaisin Keskivälin Heikin tai Svenne Holmströmin verkkokurssin.
15. Mitkä ovat sinulle sijoittamisessa tärkeimpiä tietolähteitä? Millaisina tietolähteinä koet Inderesin tarjoamat materiaalit, kuten analyysit ja Mariannen makrot?
Luen Talouselämää, Arvopaperia ja Kauppalehteä vähän vaihdellen sen mukaan minkä olen sattunut tilaamaan. Inderesiltä kuuntelen suuren osan Inderes-podeista ja kaikki Talouden jäljillä -jaksot sekä kaikki Heikkilä Vilenit. Seuraan aamukatsausta, josta luen kiinnostavat osiot (makrot, omat yhtiöt ja fun to follow katsomon puolelta -yhtiöt). Inhoan analyytikoiden vaihtumista ja sijoituspäätökseeni saattaa vaikuttaa se, seuraako tuttu analyytikko seuraa yhtiötä.
16. Mitkä ovat kolme suurinta vahvuuttasi sijoittajana? Mikä on suurin kehittämisen kohde sijoittajana?
En panikoi. Uskallan ostaa silloinkin, kun on synkkää. Kun yhtiöt näkymät muuttuvat, myyn enkä jää holdaamaan tappioita. Neljäs vahvuus on uteliaisuus! Jaksan kiinnostua kaikenlaisista asioista.
Suurin kehittämisen kohde varmaan kehittyminen arvonmäärityksessä, mutta olen todennut, ettei minulla ole siihen aikaa, joten nautin analyytikoiden tekemästä työstä ja rahastoista.
17. Millaisia tavoitteita sinulla on sijoittamisessa? Onko jonkinlaisia euromääräisiä tai prosentuaalisia tavoitteita?
Pohdin näitä äänikirjassani Sijoittajaksi noin 5 tunnissa, sillä olen huomannut, että tavoitteeni ovat muuttuneet paljon vuosien varrella. Ennen tavoitteenani oli miljoonan euron sijoitussalkku. Nyt kun tavoite ei ole enää kamalan kaukana, se ei enää motivoit minua. Tiedän, että jos maailma jokseenkin jatkaa radallaan, tavoite tulee korkoa korolle -efektin ansiosta täyttymään, vaikka en laittaisi enää tikkuakaan riskiin.
Sitä olen miettinyt, että pitäisikö tavoite takia nostaa kahteen miljoonaan. Ehkä – sekään ei tunnu enää tässä vaiheessa kovin kaukaiselta, sillä miljoonasta ei ole kovin pitkä matka kahteen miljoonaan, toisin kuin nollasta on miljoonaan, tai edes tänne asti.
Minusta järkevimmät tavoitteet liittyvät elämänlaatuun, siihen että voi käyttää aikaansa asioihin, jotka tuntuvat merkityksellisiltä ja kivoilta. Tykkään siitä, että voin päättää itse, millaisia töitä teen ja milloin. Sijoitussalkku tuo kivasti selkänojaa näihin päätöksiin, kun voi sanoa kyllä sellaisille projekteille, joista ei juuri saa rahaa ja ei sellaisille, jotka eivät sytytä.
18. Mitä sijoittaminen on tuonut elämääsi? Miksi sinun mielestäsi ihmisten kannattaisi sijoittaa?
Jos ei nyt kaikkea hyvää, niin ainakin ison siitä. Isoin asia, joka minulle ihminen-Merjana on tapahtunut, on varmaankin se, että sain lapsena osakkeita. Minua aina arvostellaan siitä, että se on rikastunut vain sen takia, että pappa betalade, mutta olen halunnut olla asian kanssa avoin, koska joku toinen vanhempi voi napata siitä hyvän idean. Niiden lapsuuden osakkeiden ansiosta saatoin maksaa käsirahan yksiöstä Kalliossa vuonna 1998. Myin silloin Meritan osakkeita 30 000 markalla. Tuo opiskelijana ostettu yksiö (menetin asumistuen) on varallisuuteni perusta, sillä sen ansiosta saatoin vaihtaa vähän myöhemmin kaksioon. Vuonna 2012, kun aloitin sijoittamisen, olin jo asuntovelaton. Sen ansiosta pystyin sijoittamaan paljon enemmän kuin työssäkäyvät kolmekymppiset yleensä.
Varallisuus on tuonut valtavasti vapautta. Olen irtisanoutunut tyhjän päälle ja perustanut yrityksen ilman suurta draamaa – kun on varallisuutta, voi tehdä valintoja, jotka tuntuvat omilta. (Näistä asioista pitemmin kirjassa äänikirjassa Sijoittajaksi noin 5 tunnissa.)
Tavarasta en ole ihmeemmin kiinnostunut, enkä ole käyttänyt varallisuutta hienojen asioiden ostamiseen. Voi olla, että jonain päivänä varallisuus tuo elämääni kesämajan Lauttasaaren Länsi-Ulappaniemestä.
Vapaus valita mihin käyttää aikaansa, on minusta tärkein syy sijoittaa. Sitten voi toki miettiä näitä synkempiäkin puolia. Millaiseksi oma eläke muodostuu ja haluaako varautua siihen, että joutuu vanhemmiten ostamaan terveyspalveluita yksityiseltä?
Niin ja tietysti: sijoittaminen on tuonut elämään myös ystäviä ja oivalluksia maailmasta.
19. Onko sinulla antaa vinkkejä Alokkaalle, joka pyrkii saamaan ainakin parin miljoonan varallisuuden viimeistään kuuteenkymmeneen ikävuoteen mennessä?
Sijoittaja löytää oman tyylinsä ajan kanssa. Minulle on toiminut se, että olen rakentanut salkun kivijalaksi indeksituotteita. Siinä ohessa voi sitten nauttia osakepoiminnan tuottamista onnistumisen elämyksistä ja siivota tappiot nopeasti silmistään.
20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
Foorumilta löytää usein nopeimmin näkemykset uutisiin. Keskustelu on fiksua ja monipuolista!
Kiitos Merja tosi laadukkaista vastauksista!
Hän on niin hyvä puhuja ja kirjoittaja, niin koen hänet todella arvokkaaksi toimijaksi suomalaisessa sijoitusmaailmassa, koska hänen ajatuksistaan ovat tuhannet ja jopa kymmenet tuhannet ihmiset saaneet apua oman taloudensa hallintaan.
Suosittelen tulevana viikonloppuna tutustumaan Merjan kirjoihin ja ajatuksiin. 👍