Matka pohjoiseen, osa 7: Megacorpin tarina
Tämä on seitsemäs osa blogisarjassa, jossa seurataan Witted Megacorp Oy:n matkaa, kun se selvittää mahdollisuutta listautua NASDAQin First North -markkinapaikalle. Tarina kerrotaan toimitusjohtaja Harri Siepin näkökulmasta.
Viime viikolla meidän yhtiökokouksemme päätti muuttaa yhtiöjärjestystä. Nimenmuutos tuli valmiiksi, kun se muuttui muotoon Witted Megacorp Oyj. Pitkä matka on kuljettu siitä hetkestä, kun Talented Solutions Oy syntyi Reaktorin tupakkahuoneen sohvalla 2016.
Talented perustettiin aikoinaan ajatuksena rakentaa menestyviä softatiimejä asiakkaille ja ratkoa alan tekijäpulaa. Keinot kasvoivat yhtiön kasvaessa ja pian rakensimme myös uusia IT-palveluyhtiöitä (tytäryhtiöt), teimme investointeja mielenkiintoisiin uusiin lähtöihin (osakkuusyhtiöt) ja lopulta meistä oli rakentunut konserni. Talented oli meidän kasvun moottorimme, joka synnytti Witted-konsernin ja samalla auttoi monia muita yrityksiä tässä samassa tarpeessa. Talented jatkaa tätä matkaa edelleen.
Witted Megacorpin tarina todellisuudessa syntyi, kun konsernin tytäryhtiöistä lähdettiin kokoamaan IPOa varten joukkuetta. Halusimme saada IT-palveluliiketoiminnan yhden katon alle. Yhtiömme olivat kaikki omilla tavoillaan erikoistuneita IT-palveluyhtiöitä ja syntyvälle kokonaisuudelle tarvittiin nimi. Konsernin emoyhtiö kantoi nimeä Talented Solutions Oy, mikä viittasi meidän kasvumoottoriimme, eikä IT-palvelukehitykseen, jota konsernin yhtiöt tekivät. Käsissämme oli ongelma - edessämme emoyhtiön uudelleen nimeäminen.
Nimenmuutos ennen IPOa - uhka vai mahdollisuus?
Firma on rakas ja sillä oli rakas nimi. Tuntui oudolta brändätä se uudestaan. Se on kuin muuttaisi omaa nimeään - yhtäkkiä Harri olisikin Pekka.
Esittelin ajatuksen hallituksellemme ja vastaanotto oli skeptinen - olisiko riski juuri nyt listautumismatkan kynnyksellä ottaa etäisyyttä brändiin, jota on johdonmukaisesti luonut viisi vuotta? Jututin myös markkinointiporukkaamme. Sielläkin ensireaktio oli toisaalta-toisaalta. Toisaalta brändillä on osuus tekijöidemme ja asiakkaidemme sydämestä ja sillä on olemassaoleva noste – toisaalta, kun se merkitys johtaa harhaan, taistelemme seuraavat vuodet vääriä käsityksiä vastaan.
Ensimmäisestä epäröinnistä huolimatta kaikki päätyivät idean taakse. Tämä oli tehtävä. Mitä myöhemmin tämän tekee, sitä isomman urakan joutuu tekemään. Nyt tai ei koskaan.
Yleensä yhtiöt haluavat rakentaa yhden brändin - meillä haluttiin toisin
Kysymys brändeistä oli meillekin vaikea: on monta hyvää syytä miksi yritysjärjestelyiden lopputuotteena on usein yksi nimi/brändi. Erityisesti yhden brändin rakentamiseen kannustaa se fakta, että brändin rakentaminen on kallista ja aikaa vievää.
Meillä asia nähtiin niin, että alalla voittavat ne tahot, jotka pärjäävät osaajakisassa. Meillä on erilaisia brändejä, koska meidän tytäryhtiöt ovat erilaisia. Sen sijaan, että näitä olisi vedetty yhteen, pistetty lihamyllyyn ja katsottu, mitä jää jäljelle - päädyttiin tekemään toisin. Yksi brändi asiakkaille ja markkinalle on hyvä valinta, se helpottaa asiakkaan ostamista ja asiointia. Samaan aikaan kuitenkin useita erilaisia työnantajabrändejä, koska ihmiset eivät mahdu yhteen muottiin - tarvitaan erilaisia työpaikkoja.
Vaikka luotiin uutta, yksi asia oli selvää jo projektin alusta. Olemassaolevat brändit tulevat säilymään. Talented tarkoittaa edelleen kasvukonsultointia ja rekrytointia ja toimii moottorina konsernin kasvutarpeille. Suomessa tämä toiminta vietiin perustettavan Talented Growth -yrityksen alle.
Mavericks on edelleen Mavericks, koska sen työnantajalupaus on aivan omanlaisensa. Mavericks tarkoittaa työn ja vapaa-ajan joustavaa yhdistämistä ja markkinan parasta liksaa. Ei pallomeriä tai pomppulinnoja vaan työpaikka ihmisille, jotka arvostavat aikuisten asioita. Tuo lupaus on kasvattanut Mavericksin reilussa kahdessa ja puolessa vuodessa nollasta yli 70 työntekijään. Jos tuo brändi olisi sulautettu Wittediin, lupaus olisi mössööntynyt.
New Things Co on edelleen New Things Co. Se tarjoaa tiiviin ja empaattisen yhteisön. Se tarjoaa paikan jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Se uskoo, että softakehitys ei ole vain ohjelmointia, vaan se on myös ihmisiä koodirivien takana.
Kaiken tämän yllä emobrändinä on Witted. Witted voittaa kilpailun softakehityksen osaajista asiakkaidensa puolesta. Witted rakentaa parasta mahdollista työelämää, jossa kaikkien ei tarvitse sopeutua yhteen ja samaan muottiin. Siksi on Witted, Mavericks, New Things Co, Talented – ja tulevaisuudessa moni muu uusi Witted-perheen brändi.
Witted… Megacorp?
Panimme brändinluontiprojektin käyntiin. Juttelimme monen kärkitoimiston kanssa ja lopulta päädyimme Werkligiin, jonka työ oli meille tuttua muun muassa Kyrö Distilleryn ja Helsingin kaupungin brändäyksestä.
Brändi ei ole vain nimi. Olihan Helsinkikin ollut samanniminen yli 400 vuotta ennen kuin Werklig pääsi siihen käsiksi. Sisäisesti nimi herättää kuitenkin eniten tunteita.
Kävimme läpi toistasataa nimeä. Parikymmentä nimeä ehti käydä shortlistalla. Aina löytyi jotain, miksi maila alkoi puristaa ja moni aluksi hyvältä tuntuva vaihtoehto karsiutui. Kaikki tuntui väärältä.
Halusimme säilyttää yhteyden vanhaan Talented-nimeen, mikä rajasi monta hyvää vaihtoehtoa ulos. Lopulta löytyi Witted. Emme halunneet lastata nimeen itsessään mitään päällekäyvän ilmiselvää – tämä koko prosessi alkoi siitä, että vanhassa nimessä oli liian voimakas veto vanhaan suuntaamme. Halusimme, että Witted on puhdas kangas, jolle voimme maalata merkityksiä.
Suomessa mikä tahansa yrityksen nimi ei mene läpi. Yksisanainen nimi menee hyvin harvoin. Siksi aiemmin olimme Talented Solutions Oy ja Mavericks on Mavericks Software Oy. Näitä solutions - software - consulting -tyyppisiä päätteitä lisätään ja niitä hyvin harvoin käytetään normaalisti firmaan viitatessa. Lähinnä vain virallisissa papereissa.
Meilläkin ensimmäinen nimivaihtoehto oli Witted Oy. Tiesimme, ettei se mene läpi. Siksi tarjosimme seuraavaksi vaihtoehdoksi PRH:n rekisteröintiin Witted Megacorp Oy:tä. Onko se läppä? Tietenkin se on. Noin 400 tyypillä emme ole oikea megakorporaatio. Emme ole identiteetiltämme, toimintatavoiltamme tai oikein millään muullakaan mittarilla korporaatio, saati megamoinen. Siksi se on hyvä nimi - se luo valtavan kontrastin.
Megacorp antoi sysäyksen brändityöhön. Lähdimme rakentamaan retrofuturistista brändi-ilmettä, jonka vaikuttimina olivat fiktiiviset megakorporaatiot kuten Acme, Batmanin Wayne Industries, Bond-elokuvien Spectre, Futuraman MomCorp, Robocopin Omni Consumer Products ja Ironmanin Stark Industries.
Valjuus ja näkymättömyys on meille paljon isompi riski kuin huumorin käyttö. Me emme voi olla tekijöillemme, asiakkaillemme tai sijoittajille vain yksi ATK-konsulttitalo lisää. Tämä blogi ja podcastikin ovat merkki siitä. Jos tässä näytämme kaulavaltimoamme ja paljastamme paljon, se on pienempi uhka kuin se, että meitä ei huomattaisi.
Uusi nimi, oli se mikä tahansa, tulisi aina jakamaan sisäisesti väkeä. Koko projektiryhmä jännitti, miten brändin visuaalisuuden ja tone-of-voicen megacorp-tatsi otettaisiin vastaan. Jännitys oli turhaa. Rohkea muuvi otettiin avosylin vastaan. Me itse pidämme, ja näemmä myös ulkomaailmakin tykkää Megacorpista.
Uusi brändi oli valmis
Uusi Witted on valmis ja Talented oli vapaa. Vapaa jatkamaan omaa tarinaansa ja vapaa myös keskittymään siihen mitä se aikoinaan tupakkahuoneen sohvalla tarkoitti. Talented rakentaa menestyviä softayrityksiä, tiimejä ja auttaa eksyneitä techie-ammattilaisia löytämään oman unelmansa. Witted on softabisneksemme brändi ja koko konsernin emobrändi.
Brändiuudistuksen jälkeen todellisuus ja mielikuvat olivat linjassa. Olemme noin 400 hengen softakehitysfirma ja myös vaikutamme siltä.
Nyt, kun tähän brändiin on hetken totutellut, tämä tuntuu oikealta ratkaisulta. Kun tulimme IPO-uutistemme kanssa ulos, iso osa kysymyksistä liittyi Megacorpiin. Se erottui harmaiden firmojen joukosta, aivan kuten toivoimme. Hallitulla imagollisella riskinotolla vältimme näkymättömyyden riskin.
Tarina jatkuu. Seuraa Wittediä LinkedInissä, Facebookissa tai Twitterissä, ja vinkkaamme, kun uusia osia tulee. Tämä tarina kerrotaan myös Witted: Matka pohjoiseen -podcastina, jonka löydät podcast-palveluista kuten Spotifysta.
Witted on vuonna 2016 perustettu teknologiariippumaton IT-palveluyhtiö, joka keskittyy rakentamaan asiakkailleen ohjelmistokehitystiimejä. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen perinteisiä ohjelmistokehityspalveluita digijärjestelmien kehityshankkeisiin (ohjelmistokehitys), minkä lisäksi se rakentaa asiakkailleen digitaalisia kyvykkyyksiä (rekrytointi ja kasvukonsultointi). Witted syntyi IT-sektorin osaajasodan ratkomisen ympärille, mikä on edelleen yhtiön olemassaolon kantava ajatus. Witted Megacorp -konserniin kuuluvat Suomessa sijaitsevien yhtiöiden lisäksi yhtiöt Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Näiden lisäksi Yhtiö tekee projekteja useilla eri markkinoilla.
Lue lisää yhtiösivulla