Laskuviikko takana, Yhdysvalloista katkeransuloisia työllisyyslukuja
Viime viikko oli Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinalla laskuviikko, ja samalla Helsingin pörssin pääindeksi valahti taas vuoden alusta miinukselle. Huonot uutiset ovat taas huonoja, minkä todistivat Yhdysvaltain perjantaiset työllisyysluvut. Niiden julkaisun jälkeen indeksit valahtivat selvästi punaiselle, ja mm. S&P 500 -indeksi painui 1,7 %.
Kuvio. Uusien työpaikkojen muutos.
Työllisyysluvuissa oli hyvää, mutta ne sisälsivät myös selkeitä pettymyksiä. Positiivisen puolella oli palkkojen kasvun kiihtyminen, mikä antaa tukea kotitalouksien kysynnälle. Elokuussa palkat nousivat 0,4 % kk-tasolla ja 3,8 % vuodentakaisesta. Lisäksi työttömyysaste laski hieman, 4,2 %:iin aikaisemmasta 4,3 %:sta ollen edelleen lähellä täystyöllisyyttä ja kertoen siitä, ettei Yhdysvaltain talous ole millään tavalla rajussa pudotuksessa.
Negatiiviselle puolelle kasaantui sen sijaan enemmän huolenaiheita. Ensinnäkin uusien työpaikkojen määrä oli odotettua pienempi (tot. 142 000 vs. Refinitivin konsensusennuste 160 000). Toiseksi heinäkuun lukuja tarkistettiin myös alaspäin, 89 000:een aikaisemmasta 114 000:sta. Myös kesäkuun lukuja tarkistettiin alaspäin reilulla kädellä, 61 000:lla uuden lukeman ollessa 118 000. Tarkistettujen lukujen myötä heinäkuu oli heikoin työllisyyskuukausi sitten vuoden 2020 koronapandemian lukujen. Tarkistusten myötä työmarkkinalta ”katosi” samalla lähes 100 000 työpaikkaa. Tyypillisesti tarkistuksia tehdään talouden käännekohdissa, ja nyt merkit viittaisivat heikompaan näkymään.
Yhdysvalloissa maahanmuutto pitää painetta uusien työpaikkojen luomiselle yllä, ja uusia työpaikkoja pitäisi Refinitivin mukaan luoda joka kuukausi keskimäärin n. 150 000, jotta se kattaisi työikäisen väestön maahanmuuton lisäyksen. Viime kuussa tähän yllettiin, sillä kotitalouksien työllisyys kasvoi 168 000:lla, kun työvoima kasvoi 120 000:lla. Tämä selittää laskua työttömyysasteessa. Kuitenkin yhä useampi työllinen joutuu työskentelemään osa-aikaisesti, mikä heikentää tulovirtoja ja kiristää budjettirajoitetta. Työvoiman edelleen kasvaessa ja suhdanteen jäähtyessä työttömyysaste jatkanee nousuaan elokuun poikkeuskuukauden jälkeen.
Korko-odotuksia työllisyysluvut puskivat taas alaspäin. Fedin ensi viikon kokouksessa pidetään käytännössä varmana 25 korkopisteen laskua, mutta todennäköisyydet 50 korkopisteen muutokselle nousivat hieman työllisyyslukujen myötä. Palkkojen nousu pitänee keskuspankin kuitenkin kiinni pienemmässä laskussa, sillä edelleen työmarkkinan muutokset voidaan tulkita myös normalisoitumiseksi, ei taantumaoloiksi.