Koronarajoitusten poistuminen kampesi Kiinan talouden reippaaseen kasvuun
Kiina oli yli 1000 päivää sulkutilassa, mutta viime vuoden lopussa tapahtunut koronarajoitusten poistaminen on lisännyt alkuvuonna aktiviteettia taloudessa. Uutta kasvuihmettä ei kuitenkaan ole odotettavissa.
Q1 vahvin vuoteen
Kiinan talouden Q1 oli vahvin kvartaali viimeiseen vuoteen. Talous kasvoi vuodentakaisesta 4,5 % ja ylitti markkinaodotukset. Kasvun takana oli pitkälti elpynyt kuluttajakysyntä, sillä vähittäismyynti kasvoi maaliskuussakin 10,6 % vuodentakaisesta. Teollisuustuotannon kasvu sen sijaan yski ja jäi odotettua heikommaksi 3,9 %:iin.
Kiinan kysyntätilanne on palaamassa takaisin normaaliin heikon viime vuoden jälkeen (2022 bkt:n kasvu jäi 3,0 %:iin). Normaali ei tässä tapauksessa suinkaan tarkoita normaalia siinä mielessä, että talouskasvu piristyisi kaksinumeroisiin lukuihin, vaan ehkä enemmän ”uutta normaalia”, jossa talous ja työvoiman tuottavuus kasvavat hitaammin talouskasvurakettien ollessa nousevissa kehittyvissä talouksissa. Tämä heijastuu myös talousennusteisiin; Bloombergin konsensusennuste tälle vuodelle on noussut hieman alle 5 %:sta nykyiseen 5,3 %:iin. Tästä reippaampaan kasvuun on vaikea uskoa, sillä Kiinan hallintokin asetti viime kuussa varovaisen viiden prosentin talouskasvutavoitteen tälle vuodelle.
Lähde: Bloomberg
Kiinan merkitys on globaalissakin mittakaavassa suuri, ja talouden avautumisen myötä peloksi on noussut se, ruokkiiko Kiinan kysynnän kasvu uudelleen maailmantalouden inflaatiopeikkoa. Kiinan avautumisen tiestä odotetaan ennemmin kuoppaista ja ensireaktion jälkeen on vaikea arvioida, kuinka kauan kuluttajien innostus riittää. Lisäksi avautumisen positiiviset vaikutukset ovat heijastuneet etenkin palvelualoilla, jolloin globaalit vaikutukset esimerkiksi raaka-aineiden kautta jäisivät maltillisiksi. Syytä on kuitenkin seurata Kiinan tuottajahintoja, joiden kehitys heijastuu myös euroalueelle ja Yhdysvaltoihin tuontihintojen kautta.
Haasteitakin Kiinan taloudessa edelleen riittää. Asuntohintojen lasku on kk-tasolla kääntynyt nousuksi heijastellen pientä valoa asuntomarkkinalla, mutta maailmantalouden heikkenevä suhdanne on tällä hetkellä Kiinan tuotantonäkymiä vastaan. Vielä viime vuonna Kiinan vienti toi 0,5 %:n suuruisen kontribuution bkt:hen, mutta tänä vuonna kauppataseen odotetaan jäävän alijäämäiseksi ensimmäistä kertaa vuosiin, jolloin kontribuutiokin painuisi negatiiviseksi. Kun massiivisia elvytystoimiakaan ei odoteta saapuvaksi, talouden uusi kasvuihme voi jäädä haaveeksi.