Kiinan talouden kiihdytyksessä ei riitä potkua
Kiinan talouden vire heikentyi Q2:lla, eivätkä senkään jälkeen julkaistut talousluvut ole olleet kovin mairittelevia. Kasvutavoitteeseen pääsy vaatii kovaa työtä.
Kiinan bkt kasvoi Q2:lla 4,7 %, mikä oli ennusteita alempi lukema. Samalla kasvu vuoden alusta painui 5 %:iin, mikä on edelleen linjassa hallituksen 5 %:n kasvutavoitteen kanssa. Loppuvuonna työtä pitää tehdä hartiavoimin, jotta tahti saadaan pidettyä yllä.
Kasvun jarruttajina ovat jo pitkään oireilleet yksityinen kulutus ja kiinteistömarkkina, jotka myös ruokkivat toinen toisiaan. Uusien asuntojen hintojen tiputus kiihtyi heinäkuussa kovimmaksi yhdeksään vuoteen, mikä saa asunnon omistamat kotitaloudet varovaisiksi kulutuksensa suhteen varallisuusvaikutuksen kautta. Arvioiden mukaan kotitalouksien varallisuus on laskenut 20-30 % huipuistaan. Kokonaissumma ei ole pieni, vaan vastaa Kiinan yhden vuoden bkt-lukemia.
Kiina ei pärjää yksin viennin ja teollisuutensa varassa, joten lisää tukipilareita talouteen tarvittaisiin. Niitä ollaan hakemassa vanhasta lääkkeestä eli elvytyksestä. Kiinan keskuspankki on viime aikoina laskenut keskeisiä korkojaan vähitellen antaakseen tukea lainanottoon. Tänään aamulla kuukausittaisessa päätöksessään keskuspankki piti keskeiset korot ennallaan, mutta laaja konsensus on, että lisää rahapolitiikan kevennyksiä on luvassa. Tämän lisäksi otsikoissa on ollut kuluttajasektorin tuki jopa suorien tilisiirtojen muodossa. Reuters uutisoi äskettäin, että kiinalaiset hallituksen asiantuntijat olisivat paikallisissa medioissa suositelleet helikopterirahaa, eli käteisen jakamista kotitalouksille vähintään 1 biljoonan juanin muodossa. Summa vastaa 0,8 %:a Kiinan viime vuoden bkt:sta.
Tämän kaltaiset elvytystoimet toisivat toki potkua talouteen, mutta vain kertaluonteisesti. Suurempi haaste on siinä, kuinka kasvu saadaan taas kestävälle pohjalle, sillä Kiinalla on edessään samat työvoiman ja ikääntymisen haasteet kuin lännessä.