Kiinan miljoonat tyhjät asunnot jäänevätkin tyhjiksi
Kiinassa on arvioiden mukaan 90 miljoonaa tyhjää asuntoa. Mikäli jokaiseen mahtuisi asumaan kolme ihmistä, kasassa olisi Indonesian väestön verran tyhjiä koteja. Samaan aikaan kuitenkin Kiinan väestö supistuu, ja seuraavan 30 vuoden aikana sen ennustetaan vähenevän 204 miljoonan ihmisen verran. Kyseessä on samankokoinen vaje kuin Brasiliassa on asukkaita.
Nämä WSJ:n tuoreesta artikkelista poimitut luvut ovat häkellyttäviä. Rajusti yksinkertaistaen voidaan todeta, että Kiinassa tulee lähivuosina olemaan satojen miljoonien kotivaje. Demografia taistelee nyt rajusti asuntomarkkinaa vastaan, ja sen saavat tuta myös tavalliset kiinalaiset kotitaloudet.
Kiinan asuntopulma on monitahoinen, käy ilmi artikkelista. Tyhjiä asuntoja siis riittää, mutta niitä ei saada käyttöön edes valtion tuella. Kiinan keskuspankki nimittäin julkisti toukokuussa pelastuspaketin, jossa se tarjoaa pankeille edullista lainaa, jolla rahoitetaan valtio-omisteisten kiinteistöyhtiöiden asunto-ostoja ja muuttamista esim. rahaa tuottaviksi vuokra-asunnoiksi. Mutta tarjontaa on tällä erää niin paljon ja vuokrataso niin matala, että toiminnasta on mahdoton saada kannattavaa. Niinpä pelastuspaketin lainamäärästä on nostettu vain 4 % tähän mennessä.
90 miljoonasta tyhjästä asunnosta noin kolmannes on WSJ:n mukaan kokonaan tai osittain rakennettu, muttei koskaan myyty. Puskutraktorinkaan alle ne eivät jouda, sillä moni on osana kiinteistöfirmojen konkurssipesiä. Enemmistö, 50-60 miljoonaa asuntoa, on myyty, mutta pysyvät asumattomina. Enemmistölle kiinalaisista asuntovarallisuus on ainoa varallisuuden muoto, ja asuntomarkkinan hulluina aikoina varat käytettiin uusien spekulatiivisten asuntokohteiden ostoon ilman aikomusta asua niissä. Kohteet sijaitsivat vieläpä pienemmissä kaupungeissa, joissa hinnat olivat matalampia – ja joiden väestö vähenee nyt vauhdilla. Nämä ”kakkoskodit” ovat valtavan suosittuja, sillä Citin arvioiden mukaan 74 % kiinalaiskotitalouksista omistavat kaksi tai useamman asunnon. Ja näistä kaupoista on nyt jäämässä luu käteen. Ne ovat myös kohteita, joissa markkina on pahasti jumissa, sillä kotitaloudet haluaisivat edelleen päästä kaupoissa edes omilleen. WSJ:n mukaan hinnat ovat nyt tippuneet vuosien 2017-2018 tasoille ja asuntojen määrä/väestö-suhteen perusteella ne tippuvat vielä lisää. Lukujen perusteella Kiinan asuntounelma näyttää lähinnä painajaiselta.