Ilkka6 Alokkaan haastattelussa
116. Ilkka6 (@Ilkka6 )
Haastattelu on julkaistu alun perin Inderesin foorumilla.
Ilkka on Foorumimme yksi laatukirjoittajista, joka tuo tärkeän panoksensa tämän palstan tärkeimpään antiin, eli sijoituskeskusteluun. Hän on aina asiallinen sekä perustelee aina asiansa eikä tosiaan heitä “ohuita heittoja”. Isona plussana on myös se, että hän on taitava kirjoittamaan ja osaa muotoilla tekstinsä kivasti. 😊
Ilkka on tullut tutuksi erityisesti erinomaisesta yhtiöesittelysarjastaan, jossa hän on esitellyt kymmeniä suomalaisia yhtiöitä, jotka eivät ainakaan vielä ole pörssissä. Nämä yhtiöesittelyt ovat saaneet laadukkaassa ainutlaatuisuudessaan suuren suosion.
Ilkka ei ole vaan laatukirjoittaja, vaan uniikin ja sisältörikkaan sijoitussisällön tuottaja, joka on tuonut paljon mielenkiintoista tietoa Foorumimme sijoittajille ja iloa meemeillään. 🙂
1. Kerro viidelläkymmenellä sanalla, kuka olet.
Olen Ilkka (nimimerkin numero on satunnainen), nörtti ja piensijoittaja Helsingistä. Tällä hetkellä ansaitsen elantoni sijoituksilla, aiemmin olen työskennellyt IT-alan asiantuntijatöissä, nyt omien projektieni parissa.
2. Kerro kolme asiaa, mitä julkisuudessa harvat sinusta tietävät.
Olen avoimen lähdekoodin ja avoimen sisällön ystävä. Pidän esim. Linuxista ja se on ollut omien tietokoneideni ainoa käyttöjärjestelmä yli 20 vuotta. Olen myös aiemmin ollut hyvin aktiivisesti mukana englanninkielisen Wikipedian kehittämisessä ja ylläpidossa - vieläkin kyllä mutta vähemmässä määrin. 🤓
Olen Hongkongin ystävänä käynyt siellä useampia kertoja. Kiinnostus sai alkunsa hongkongilaisista kungfu- ja rikoselokuvista joita olen katsonut vuosien varrella varmaankin kolminumeroisen määrän. Hallinnon viime vuosina harjoittamat sananvapauden vastaiset toimet kyllä harmittavat. 🙁
Tykkään monenlaisesta musiikista synthwavesta oopperaan ja progeen. Nyt suurin suosikkiyhtyeeni on The Midnight. Olen rakentanut musiikin kuuntelua varten ja naapureideni iloksi kerrostaloasuntoni olohuoneen stereoiden osaksi kaksi suorastaan epätavallisen järeää aktiivisubwooferia ja suunnittelen uusien pääkaiuttimien rakentamista. 😄
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on sijoittamisen lisäksi?
Pidän tietokonepeleistä; esimerkiksi Minecraftissa olemme ystäväporukan kanssa pelanneet samaa yhteistä survival multiplayer -maailmaa yli 11 vuotta minkä lisäksi pidän erityisesti roolipeleistä ja seikkailu- ja toimintaseikkailupeleistä mutta myös monista muista pelilajeista löytyy suosikkeja.
Ulkoilu ja luonto ovat myös suosikkiasioitani, varsinkin meri ja tähtitaivas.
Lisäksi pidän scifi- ja fantasiajutuista, kaupungeista ja rakentamisesta sekä historiasta, nikkaroimisesta ja musiikista.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Työskentelin aiemmin IT-alan asiantuntijatöissä mutta reilut pari vuotta sitten olin muutoksen tarpeessa joten siirryin omien projektieni pariin, kerron niistä kenties lisää joskus myöhemmin. Tästä syystä minulla ei tällä hetkellä oikeastaan ole tavallisia arkipäiviä tai kovin säännöllisiä rutiineja. Jotta saan asioita aikaan, laadin itselleni “sprinttejä” eli vaikka viikon, parin tai kuukauden to do-listoja.
5. Millainen olet sijoittajana?
Lähtökohtaisesti tyylini on että ostan ja pidän mutta silloin tällöin teen lyhyempiäkin kauppoja.
Ajattelen sijoitusvaihtoehtoja erilaisten raamien ja teemojen kautta. Yksi raami on esimerkiksi se että tarkastelen ja luokittelen mihin itse kulutan rahani ja jos mahdollista yritän löytää sijoituskohteita jotka jollakin tapaa vastaavat rahankäyttöäni. Lisäksi mietin teemoja ja trendejä ja sitä miten asiat muuttuvat tulevaisuudessa ja myös miten ne eivät muutu. Yritän myös miettiä päällekkäisten kehityskulkujen kerrannaisvaikutuksia koska parhaassa tapauksessa silloin voi löytyä erityisen vahvoja korkoa korolle -ilmiöitä
Teemat, megatrendit ynnä muut eivät kuitenkaan ole itsessään riittävä syy sijoittaa mihinkään: jonkin laajan kehityskulun voi ennustaa ihan oikein mutta jos ei löydä oikeita firmoja jolla on myös kilpailuetuja, sijoitukset menevät mönkään.
En keskity mihinkään yksittäiseen tyyliin vaan mukana on tai on ollut kasvuraketteja, laatuyhtiöitä, osinkoyhtiöitä, syklisiä yhtiöitä, M&A compoundereita ym. Osa yhtiöistä toimii myös hedgeinä.
6. Millainen sijoitushistoriasi on?
Olen ollut kiinnostunut talousasioista ainakin nuorelta aikuisiältä alkaen ja kiinnostusta on edesauttanut se että olen kotoisin yrittäjäperheestä. Sijoittamisen aloitin kuitenkin vasta viime vuosikymmenen alun tienoilla kun tuloista alkoi jäädä “ylimääräistä” rahaa. Aloitin heti suorilla osakesijoituksilla ja ensimmäinen osake taisi olla Nordea. Otin aika pian mukaan myös ulkomaisia osakkeita. Nostin vähitellen säästöastetta ja se nousikin varsin korkeaksi. Salkussa on käynyt vuosien varrella aika suurikin määrä eri arvopapereita ja matkaan on mahtunut sekä onnistumisia että turskaa mutta onneksi reilusti enemmän ja isompia onnistumisia kuin virheitä, myös yksi 10-bagger.
Suhtaudun sijoittamiseen ikään kuin jatkuvan myötätuulen kehittämisenä; vaikka pyrin sijoittamaan pitkäjänteisesti en ole oikeastaan koskaan ajatellut että sijoittamisen tavoite on vain jossain hamassa tulevaisuudessa vaan pikemminkin niin päin että jokainen sijoitettu euro parantaa taloustilannettani heti vaikka mahdollinen tuotto onkin tietysti tulevaisuudessa.
7. Millainen salkku sinulla on? Mihin kolmeen osakkeeseesi luotat salkussasi eniten ja miksi?
Salkku kyllä keskimääräistä isompi mutta ei erityisen suuri ottaen huomioon että elän sen tuotoilla. Sisällöltään aika hajautettu ja yhtiöitä on juuri nyt 40 kpl mutta yhtiöiden painoarvot vaihtelevat suuresti. Erilaisista teemoista jollain tapaa edustettuina ovat esim. digitalisaatio, uusiutuva energia, kaupungistuminen, ruoka ja rahoitus. Yhtiöitä on Suomesta ja muualta Euroopasta sekä Pohjois-Amerikasta.
Nostetaan nyt kolme isointa eli:
-
Accenture on globaali konsultointi- ja IT-palveluyhtiö. Tietojärjestelmien kehittäminen on ikuista ja kun Aksulla on asiakkaina suurin osa maailman suurimmista yhtiöistä ja julkisorganisaatioista niin heillä on erinomainen näkyvyys siihen mitä asiakkaat haluavat. Tiedon avulla voidaan sitten säätää yhtiön omaa tarjoomaa sopivaan suuntaan eikä yhtiö ole riippuvainen minkään yksittäisen teknologian menestyksestä. Tulos, kassavirta ja tase ovat vahvoja ja ylimääräistä rahaa palautetaan omistajille kasvavina osinkoina ja omien osakkeiden ostoina.
-
Alphabetin suurin ja tuottoisin osa on hakukone Google. Näen kuitenkin merkittävästi nykyistä enemmän potentiaalia Youtubessa (jonka osalta olen Alphabetin maksava asiakas), pilvipalveluissa ja AI- ja kvanttihommissa jne. Riskejä liittyy tavanomaisten lisäksi erityisesti mm. regulaatioon mutta valuaatio vaikuttaa aika maltilliselta.
-
Keskon kassaan kiikutan roposiani miltei päivittäin joten sitä on kiva omistaakin. Pt-kaupan osalta Kesko erottuu mielestäni edukseen vaikka käyn säännöllisesti myös kilpailijoiden kaupoissa. Rakentaminen ja tekninen kauppa kärsivät suhdanteesta mutta uskon tilanteen paranevan. Odotan ajan mittaan kasvavaa tulosta ja voitonjakoa.
8. Mitkä kaksi osaketta ostit salkkuusi viimeksi? Kerro perustelusi ostoille.
Yleensä avaan uudet positiot aika pieninä ja mahdollisesti kasvatan niitä vähitellen ajallisesti hajauttaen. Canatu ja Kalmar ovat viimeksi tulleet uusina riveinä salkkuun mutta positiot ovat pieniä enkä ole päättänyt kasvatanko niitä.
Canatussa tietysti kiinnostaa teknologian potentiaali joskin saattaa olla että yhtiö ja kilpailu- ja asiakaskenttä on liian vaikea ymmärrettäväksi. Kalmarissa kiinnostavat kuormankäsittelykoneiden sähköistymisen mahdollisuudet mutta täytyy vielä tutkia ja pohtia tarkemmin koska kaikkea mitä olisi kiva omistaa ei osakepoimijana välttämättä kuitenkaan kannata omistaa jos haluaa estää salkun liiallisen rönsyilyn.
9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi normaalisti askel askeleelta?
Taustalla on jatkuva yhtiöihin tutustuminen. Tällä hetkellä laajimmalla listallani on luokiteltuina n. 2600 yritystä eri puolilta maailmaa mukaan lukien listaamattomia yhtiöitä. Toisaalta lisään tuohon listaan säännöllisesti lisää firmoja, toisaalta rajaan siitä pienempiä joukkoja tutkittavaksi ja joskus jotain kiinnostavaa löytyykin. Ideoita saattaa kyllä ilmaantua ihan mistä tahansa muualtakin. Koetan katsoa myös mitä mieltä analyytikot ja muut sijoittajat ovat yhtiöistä ja usein sitä kautta selviää asioita jotka ovat itseltä jääneet huomaamatta.
10. Millainen on sinun osakemyyntiprosessisi normaalisti askel askeleelta?
Mieluiten omistan yhtiöitä mahdollisimman kauan mutta jos asiat kehittyvät väärään suuntaan tai muusta syystä muutan mieltäni niin myyn osakkeet. Saatan myös vaihtaa heikommalta tuntuvan idean paremmalta tuntuvaan. Jos rivi kasvaa liian suureksi, saatan keventää.
11. Miten seuraat jo salkussasi olevia yhtiöitä?
Vaihtelevan tasoisesti yrityksen luonteen ja tilanteen mukaan: monien osalta seuraan aktiivisesti julkaisuja, uutisia ja keskustelua minkä lisäksi monen firman osalta seurantaan kuuluu tietysti lyncheilyä eli tuotteiden ja palveluiden arvioimista oikeana asiakkaana. On kuitenkin myös yrityksiä joita seuraan kevyemmin ja satunnaisemmin.
12. Olet esitellyt meille Foorumin Kahvihuoneella suomalaisia pörssin ulkopuolisia yhtiöitä, jos sinun olisi pakko valita kolme yhtiötä niistä pörssiin, mitkä valitsisit ja miksi?
Otetaan kukin yhtiö erilaisesta syystä:
- Helsingin pörssi kaipaisi lisää teknologia-alan kasvuyhtiöitä joten joku niistä, vaikkapa Aiven.
- Pörssi tarjoaa yhtiöille rahoituskanavan kasvua varten ja tunnettuutta. Suomen matkailualalla olisi varmasti paljon nykyistä enemmän potentiaalia joten Lapland Hotels & Safaris.
- On mukavaa jos voi omistaa yritystä jonka tuotteita tai palveluita käyttää itse joten Fazer.
13. Mitkä ovat kolme parasta puoltasi sijoittajana? Ja kerro yksi asia, missä asiassa haluaisit erityisesti kehittyä sijoittamisen suhteen ja miksi?
Olen utelias ja tykkään oppia asioita ja pohtia sekä mahdollisuuksia että uhkia. Olen myös aika rauhallinen enkä ahnehdi liikaa riskiä enkä yleensä tee isoja päätöksiä hätiköidysti.
Kehityskohteista - joita on monta - voisin mainita ainakin että toivoisin keksiväni käyttööni entistä parempia työkaluja; esimerkiksi AI:n avulla voisin kenties nopeuttaa erilaisten kvalitatiivisten juttujen tutkimista ja seulomista.
14. Olet todella säästeliäs, mitkä ovat tällä hetkellä kuukausikulusi? Annathan kolme parasta säästövinkkiäsi foorumilaisille, kiitos.
Olen melko säästeliäs. “Pakolliset” minimikuluni ovat tällä hetkellä 400-500€ luokkaa kuussa mutta käytännön oikeat kuluni ovat noin kaksinkertaiset tuohon nähden koska törsään kaikenlaiseen ylimääräiseen kivaan. Summan pienuus selittyy ennen kaikkea elämäntilanteen suurilla linjoilla eli velattomalla kerrostaloasunnolla taloyhtiössä jossa ei nykyisellään peritä vastikkeita sekä autottomuudella. Lisäksi nuukailua muissa asioissa helpottaa kun on enemmän vapaa-aikaa.
Suurin osa elämän parhaista asioista on ilmaisia tai ainakin hyvin halpoja kuten ajan viettäminen perheen ja ystävien kanssa, tietokonepelit, opiskelu, hyvän ruoan valmistaminen itse, ulkoilu jne.
Jos haluaa säästää rahaa kannattaa selvittää itselleen mihin rahaa käyttää ja mihin sitä haluaa käyttää. Miltei jokainen käytetty euro on jonkinlainen valinta. Ehkä paras säästövinkkini on että säästöideoiden keksiminen on hauskaa!
Pidätän oikeuden kulujen muuttumiseen hetkenä minä hyvänsä; saattaahan olla että esimerkiksi innostun remontoimaan jotain muinaisrauniota tai rakentamaan purjevenettä.
15. Mitkä ovat viisi tärkeintä tietolähdettäsi osakepoiminnassa, jos et saa mainita yhtiöiden omia materiaaleja etkä Inderesiä?
Perinteiset talousmediat (mm. Bloomberg, Financial Times, kotimaiset jne.) sekä Youtube jonka sisällöstä nostan esimerkeiksi Norges Bank Investment Management -kanavan jossa on erinomaisia toimitusjohtajien haastatteluja sekä valuaatioproffa Aswath Damodaranin jonka kanavalla on yleistason luentojen lisäksi käytännön esimerkkejä (en ole aina samaa mieltä Damodaranin kanssa mutta ei tarvitsekaan). Joitain juttuja kaivan myös esim. Nasdaqin sivuilta ja kursseja seuraan useimmiten Google Financesta.
16. Sinun pitää antaa salkkuasi viideksi vuodeksi neljälle foorumilaiselle ja kahdelle indeläiselle, keille antaisit ja miksi?
Hyviä ehdokkaita on runsaasti mutta jos vaikka:
@Laatuohjaus ja @Jackwelshh huolehtimaan, että salkussa on laatuyhtiöitä ja kansainvälistä hajautusta
@Osinkoseilaaja muistuttamaan, että osinkojakin on hyvä saada
@Roope_K tuomaan lisää tech/AI-näkökulmia
@Marianne_Palmu muun muassa makronäkemystä ja äskettäinen AP-salkkukisan voittokin
@Frans-Mikael_Rostedt vahtimaan Accenturea, tuomaan pienyhtiöideoita ja koska sai minut viime viikkoisen salkkukatsaushaastattelunsa perusteella harkitsemaan nimikkopörssiyhtiöni ostamista
Olen sijoituskohteiden suhteen nirso, joten laadin etukäteen laajat ohjeet siitä mihin kaikkeen ei saa sijoittaa.
17. Kerro kolme parasta lukemaasi sijoitusaiheista kirjaa ja perustele valintasi.
Olen kyllä joitain sijoitusaiheisia kirjoja lukenut mutta nyt mieleen ei kyllä tule sellaista jota suosittelisin. Täytynee etsiä parempia!
18. Millaisia tavoitteita sinulla on sijoittamisen suhteen?
Taloudellisessa mielessä sama kuin ennenkin eli taloudellisen turvan ja myötätuulen ylläpito ja lisääminen. Lisäksi sijoittamisessa oppii koko ajan uutta siitä miten maailma toimii ja lajissa voi aina kehittyä.
19. Miten Alokas oppisi löytämään salkkuunsa laatuyhtiöitä, jotka kestäisivät aikaa?
Nykyisiä laatuyhtiöitä voi tunnistaa esimerkiksi tunnusluvuista ja esim. foorumin globaalit laatuyhtiöt -ketjussa on tästä asiaa ja ehdokkaita. Sitten kannattaa pohtia kehittääkö mielenkiinnon herättänyt yhtiö toimintaansa edelleen pitkäjänteisesti ja onko menestykselle eväitä myös jatkossa - onko tilaa kasvaa ja ovatko kilpailuedut kestäviä? Laatuyhtiöt yleensä näyttävät aina kalliilta, mutta “kasvavat arvostukseensa” ajan mittaan ja usein yllättävänkin nopeasti - ja toisaalta sitten näyttävät edelleen koko ajan kalliilta. Ajallinen hajautus voi näidenkin kanssa olla usein hyödyksi.
20. Mistä haluat erityisesti kiittää Inderesiä ja foorumilaisia?
Analyytikot ja yhteisötiimi tekevät loistavaa työtä sijoittajien hyödyksi ja tech-tiimi kehittää palvelua käyttäjiä kuunnellen. Foorumilta saa mielenkiintoisia tietoja ja näkemyksiä ja keskusteluilmapiiri on miltei aina mukava, ystävällinen ja kannustava. Kiitos kuuluu ennen kaikkea keskustelijoille mutta lisäksi moderaattoreilla on tärkeä roolinsa! 🙂
Kiitos Ilkka hienoista vastauksista! 🙏
Näistä haastatteluista saa halutessaan hyvin paljon työkaluja ja ajateltavaa omaan sijoitustoimintaan. 🙂
Arvostan paljon Ilkan kaltaisia kirjoittajia, jotka tuovat paljon lisäarvoa sijoittajille ja aidosti näkevät aikaa sekä vaivaa foorumilaisten eteen. Hän myös tyylillään lisää hedelmällistä sekä sisältörikasta keskustelua että myös hyvää ilmapiiriä.