Euroopan energiayhtiöiden arvostukset ovat korkeat, vaikka sähköhinnat matelevat
Euroopan energiayhtiöiden osakkeiden hintakehitys on viimeisten viiden vuoden aikana ollut heikkoa, kun sähköhinnat Euroopassa ovat olleet matalalla tasolla. Energiayhtiöiden korkeampien hintojen suojaukset alkavat pian loppumaan ja spot- sekä futuurihintojen ollessa matalalla tasolla näyttää energiayhtiöiden tuloskasvunäkymät vaisuilta. Tästä huolimatta Euroopan sähköyhtiöiden arvostukset ovat historialliseen tasoon suhteutettuna korkeat, kun ensi vuoden P/E-luku STOXX Europe 600 Utilities -indeksille on 14x.
Vuoden 2012 alusta Suomen ainoan pörssilistatun energiayhtiön Fortumin osake on halventunut noin 15 %, kun osinkoja ei lasketa mukaan. Heikko hintakehitys johtuu pääosin Pohjoismaiden matalista sähköhinnoista sekä Venäjän heikon taloustilanteesta, jotka molemmat asettavat haasteita Fortumin liiketoiminnoille. Muualla Euroopassa sähköhintojen kehitys ei ole ollut yhtä heikkoa kuin Pohjoismaissa ja eurooppalaisten energiayhtiöiden osakkeiden hintakehitys on siten myös ollut hieman parempaa. Eurooppalaisten energiayhtiöiden sisältämä STOXX Europe 600 Utilities -indeksin hinta on vuodesta 2012 noussut noin 6 %.
Energiayhtiöiden hintakehitys on suhteessa sähköhintoihin ollut yllättävän hyvää. Esimerkiksi Pohjoismaiden ja Saksan ensi vuoden sähköfutuurien hinnat ovat vuoden 2012 alusta laskeneet 44 % ja 48 %. Pohjoismaiden ensi vuoden sähköfutuurit ovat nyt noin 24 euron tasolla, kun ne vuonna 2012 vielä olivat yli 40 euroa. Sähköhintojen laskua on Pohjoismaissa vetänyt markkinatilanteen muuttunut dynamiikka. Tuetun sähköntuotannon (pääosin tuulivoima) vahva kasvu viime vuosina on lisännyt sähkötarjontaa markkinoilla samaan aikaan, kun heikon taloustilanteen takia kulutus on ollut vaisumpaa, mikä on johtanut sähköhintojen laskuun.
Tämän lisäksi talvet ovat vuosina 2014-2015 olleet lämpimiä ja kesäkuukausina sadanta on ollut poikkeuksellisen korkea, mikä on nostanut halvan vesivoiman tuotannon osuuden sähköntuotannosta. Kolmas tekijä sähköhintojen laskuun on ollut fossiilisten polttoaineiden hintojen lasku, mitkä tosin viime kuukausina ovat elpyneet suhteellisen hyvin.
Tulevien talvien pakkasia on vaikea ennustaa, kuten myöskin kesäkuukausien sadantaa. Sähköfutuurit ovat saaneet hieman tukea fossiilisten polttoaineiden hintojen noususta, mikä näkyy alla olevassa graafissa. Sähköfutuurit ovat vieläkin matalalla tasolla ja niin kauan kuin markkinadynamiikka ei muutu (tuettu voimantuotanto painaa hintoja alas) emme näe sähköhintojen elpyvän merkittävästi. Näin ollen voi olla, että Euroopan sähköyhtiöt joutuvat sopeuttamaan liiketoimintonsa uusien, matalampien sähköhintojen mukaan.
Eurooppalaisten energiayhtiöiden tulosnäkymät ovat vaisut, mutta tästä huolimatta yhtiöiden arvostukset ovat nousseet korkealle tasolle ja STOXX Europe 600 Utilities -indeksin kuluvan vuoden P/E-luku on nyt tasolla 14x, kun pitkän ajan mediaani on 13x. Korkea arvostus heijastaa osin matalaa korkoympäristöä, minkä takia osakkeiden arvostukset ovat yleisesti korkealla tasolla ja osin sitä, että osa sijoittajista arvioi sähköhintojen elpyvän lähivuosina. Sähköfutuurien pieni elpyminen alkuvuonna tukee hieman energiayhtiöiden tulosnäkymiä. On kuitenkin hyvä muistaa, että suurin osa energiayhtiöistä saavat vielä tukea vanhoista, korkeamman hinnan tasolla olevista suojauksista. Kun nämä suojaukset loppuvuotta kohti alkavat hiipua, joutuvat sähköyhtiöiden tulokset paineen alle, sillä yhtiöt joutuvat suojaamaan sähköhintojaan alemmilla hinnoilla. Esimerkiksi Fortum oli Q1’16 lopussa suojannut 60 % vuoden 2016 sähkömyynnistään 30 euron hintaan ja 30 % vuoden 2017 myynnistä 28 euron hintaan, mutta futuurihinnat ovat nyt vain 24 euron tasolla, joten Q2:n lopussa yhtiön suojaushinnat ovat todennäköisesti laskeneet. Energiayhtiöt jättävät aina osan myynnistään auki spot-markkinoille, jolloin hinnaksi muodostuu kyseisen päivän mukainen hinta.
Euroopan energiayhtiöt ovat ahdingossa ja yhtiöt ovat aktiivisemmin alkaneet hakea tuloskasvua sijoittamalla erilaisiin uusiutuviin energiatuotantoihin. Osa yhtiöistä, kuten esimerkiksi Fortum, on kääntänyt katseensa Euroopan ulkopuolelle, missä yhtiöllä voi olla paremmat mahdollisuudet kasvattaa tulostaan. Fortumilla on arviomme mukaan vieläkin noin 4-5 miljardia euroa rahaa, joille yhtiön pitäisi löytää investointikohteita. Euroopan heikot energiamarkkinat huomioiden, näyttää yhä todennäköisemmältä, että yhtiö suuntaa investointinsa pois kotimarkkinoilta kohti kehittyviä markkinoita.