Euroalueen kasvucocktail: Saksassa hapanta, muualla laimeaa
Saksa oli teknisen taantuman kynnyksellä Q4:llä, ja laajemmin euroalueella se vältettiin nipin napin. Riemunkiljahdukset talousnäkymässä ovat vähäisiä, mikä välittyy myös IMF:n päivitetyistä ennusteista.
Saksan BKT supistui odotetusti 0,3 % edellisestä kvartaalista Q3:n nollakasvun jälkeen, eli euroalueen suurtalous on taantuman kynnyksellä. Laajemmin eurotaloudessa tilanne ei näyttäisi olevan yhtä heikko, sillä talouskasvu jäi Q4:llä Eurostatin alustavien lukujen mukaan nollaan Q4:llä Q3:n -0,1 %:n muutoksen jälkeen. Koko vuoden osalta euroalueen talouskasvu oli 0,5 %. Espanja oli Q4:n valopilkku 0,6 %:n kasvullaan, ja Italiassakin kasvua mitattiin edellisestä kvartaalista 0,2 %. Ranskassa kasvu jäi koko alueen tavoin nollaan Q4:llä.
Euroalueen op-indekseissä näkyi tammikuussa kahtiajako suurmaiden, eli Saksan ja Ranskan, ja muun alueen välillä. Niiden perusteella talous köhi tammikuussa kummassakin, mutta pienemmissä jäsenmaissa nähtiin kasvua.
Jatkona talouskasvuluvuille kansainvälinen valuuttarahasto IMF päivitti eilen maailmantalouden kasvuennusteensa. Kokonaisuudessaan näkymä on mennyt parempaan suuntaan: inflaatio on tullut alas odotettua rivakammin ja maailmantalouden veturi Yhdysvallat on yllättänyt positiivisesti. Kun kuvaan lisätään vielä Kiinan kevennykset rahapolitiikkaan ja muut talouden tukitoimet, IMF:llä oli syytä nostaa maailmantalouden kasvuennustettaan tälle vuodelle 3,1 %:iin lokakuun 2,9 %:sta.
Euroalueen näkökulmasta ilo on päivityksessä kuitenkin kaukana, sillä euroalueen talouskasvuennustetta korjattiin 0,3 %-yksiköllä alaspäin nykyiseen 0,9 %:iin tälle vuodelle, jälleen Saksan ja Ranskan johdolla. Kuluvasta vuodesta olisi kuitenkin tulossa parempi kuin viime vuodesta mm. kuluttajien vahvistuneen ostovoiman myötä. Pieniä auringonsäteitä risukasaan on siis luvassa, mutta Yhdysvaltain kaltaisia ennustenostoja saadaan vielä odottaa.