Euroalueen inflaatiosta positiivinen signaali, USA:n teollisuudessa piristymistä
Euroalueen inflaatio hidastui hieman odotuksia ripeämmin maaliskuussa. Yhdysvaltain teollisuus on palannut takaisin kasvuun, ja Fedin keskuspankkiirit ovat vahvojen lukujen jälkeen kolmen koronlaskun linjoilla.
Euroalueen inflaatio: Vihreitä versoja
Euroalueen inflaatioluvut alkavat vihdoin olla haarukassa, jossa EKP voi tosissaan miettiä ohjauskorkojen laskua. Eurostatin alustavien lukemien mukaan inflaatio hidastui maaliskuussa 2,4 %:iin vuodentakaisesta (helmikuussa 2,6 %) ja pohjahintojen nousu 2,9 %:iin vuodentakaisesta. Joitakin keskuspankin inflaatiohaukkoja voi edelleen toppuutella neljässä prosentissa itsepintaisesti jylläävä palvelualojen inflaatio, kun taas teollisuustuotteissa hintojen nousu on tyrehtynyt jo 1,1 %:iin. Kaksijakoisuutta riittää myös maavertailussa: Italiassa ja Espanjassa hintojen nousu on uudelleen kiihtynyt, kun taas Saksassa ja Ranskassa suunta on edelleen alaspäin.
Olennaista kuitenkin on se, että suurmaissa korkeimmatkin lukemat ovat nyt kolmen prosentin tuntumassa. Etenkin pohjahintojen nousun hidastuminen alle kolmeen prosenttiin on mielestäni selkeä viesti, että ensi viikon korkokokouksessa voidaan vihdoin alkaa puhua korkojen laskusta, vaikka varsinaisia liikkeitä tuskin nähdään ennen kesää.
USA:n teollisuus piristyy, palvelualojen hintapaineet hellittävät
Viime viikolla julkaistut luvut teollisuuden ISM-indekseistä tuottivat positiivisen yllätyksen. Niiden mukaan teollisuuden aktiviteetti on palannut kasvuun, eli indeksilukema nousi nippa nappa yli 50:n. Pienempiä yrityksiä haarukoiva S&P Globalin ostopäällikköindeksi on sen sijaan osoittanut pientä kasvua jo tovin. Näyttääkin siltä, että Yhdysvallat ottaa nyt kaulaa eurooppalaisyrityksiin, joissa teollisuuden tilanne on etenkin Saksassa edelleen vaikean puoleinen. Kokonaisuudessaan G7-maiden teollisuustuotanto on edelleen lievässä laskussa. Keskiviikkona julkaistut palvelualojen ISM-luvut puolestaan osoitti aktiviteetin hieman hidastuneen, mutta pysyneen edelleen kasvussa. Positiivinen signaali keskuspankille oli selvä lasku prices paid -hintaindeksissä.
Federal Reserven keskuspankkiirit ovat ottaneet viimeaikaiset makroluvut neutraalisti vastaan, ja suurempi huomio kiinnittyy ensi perjantaina julkaistuihin työllisyyslukuihin. Bloombergin keräämien keskuspankkiirien lausuntojen perusteella näkemys rahapolitiikasta on pysynyt samana kuin korkoennusteissa, eli kolme koronlaskua olisi edelleen aiheellinen kehitys tämän vuoden osalta. Toki varauksiakin tälle löytyi, sillä Clevelandin aluepankin johtaja Loretta Mester kertoi, että lisää todistusaineistoa inflaation hidastumisesta on saatava ennen koron laskuja ja läheltä liippaa, etteikö vähemmilläkin laskuilla pärjättäisi. San Franciscon aluepankin johtaja Mary Daly puolestaan kertoi, että kiirettä ensimmäiselle koronlaskulle ei ole vahvan talouskehityksen vuoksi. Todennäköisyys ensimmäisestä koronlaskusta kesäkuulle on FedWatchin mukaan tippunut 60 %:n tuntumaan, joten sitä ei pidetä enää lukkoon lyötynä.