Esa "Omavaraisuushaaste" Juntunen Alokkaan haastattelussa
53. Esa “Omavaraisuushaaste” Juntunen
Haastattelu on julkaistu alun perin Inderesin foorumilla lokakuussa 2023.
“Vuoden sijoittaja”-ehdokas haastattelee “Vuoden sijoittaja”-ehdokasta, tätä ei vielä tiedetty sunnuntaina päivällä Esan kanssa, kun kirjoittelimme privaviestejä täällä Foorumilla. Sitten myöhemmin illalla onnittelimme toisiamme, kun olimme saaneet Nordnetiltä sähköpostia, jossa kerrottiin ketä muitakin on ehdokkaina ja Esalle kerroinkin, miten tyytyväinen olin siitä, miten sopivaan aikaan pyysin häntä haastateltavaksi.
Esahan tunnetaan erinomaisesta Omavaraisuushaaste-blogistaan, jota ehdottomasti suosittelen lukemaan; todella tasokas sijoitusaiheinen blogi, jossa asioista kerrotaan hyvin ymmärrettävästi ja kiinnostavasti. Hänet tunnetaan nykyään myös täyden kympin kirjastaan “Viisas sijoittaja”, jonka jokaisen sijoittajan tulisi tietysti lukea.
Herra Omavaraisuushaaste tuottaa sen verran laadukasta ja sisältörikasta sijoitusaiheista materiaalia, niin pakkohan minun oli häntä haastatella, lisäksi haluan aina oppia jotain uutta sekä saada jotain hyvää ajateltavaa että myös halusin tutustua Esa Juntuseen.
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Hyvinkäällä duunariperheessä syntynyt ja kasvanut 32-vuotias nykyään töiden perässä helsinkiläistynyt KTM. Olen lapsesta asti ollut kiinnostunut käytännössä ihan kaikesta ja pyrin aina muodostamaan asioista kokonaiskuvan mustavalkoisten totuuksien sijaan.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
- Jotkut tietävät, mutta olen aito Pokémon-mestari eli Pokémon-korttipelin kuusinkertainen Suomenmestari. Maailmanmestaruutta en koskaan voittanut, vaan paras sijoitus oli 5. Paras muistoni on kun voitin Tokion aluemestaruuskisat, joissa olin turistimatkalla Japanissa pelaamassa vuonna 2014 - tämän turnauksen jälkeen lopetin pelaamisen pelimekaniikkojen muututtua liian tuuripainoitteisiksi.
- Viivästytin valmistumistani KTM:ksi vuodella, jotta pääsin opiskelijavaihtoon. Olin vaihdossa eteläkorealaisessa naisyliopistossa, joka jostain syystä otti mies vaihto-oppilaita. Koulussa oli siis 10 000 naista ja 50 miestä. Tämä antoi erittäin mielenkiintoista perspektiiviä elämään, kun näki koulun opiskelija-asunnon sisäisen elämän ja koulun porttien ulkopuolisen elämän. Ja noh, silloin ollessani sinkkumies kokemus oli muutenkin antoisa.
- Olen äärimmäisen iltaihminen ja luonnollinen unirytmini olisi 3 aamuyöllä nukkumaan ja herätys 12 päivällä.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa. 🙂
- Pitkät iltakävelyt avovaimoni kanssa
- Vegeburgereiden hifistely
- Korttipelien ja lautapelien suunnittelu
- Kirjoittaminen ihan yleisesti (olen kirjoittanut myös romaanin pöytälaatikkoon)
- Nintendon videopelit (otin viikon lomaa töistä uusinta Zeldaa varten)
- Elokuvat
- Uudet teknologiat - etenkin VR ja AR
- Välttelen poliittisia kannanottoja, mutta seuraan politiikkaa erittäin aktiivisesti
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Herään arkisin tarkalleen 8:37, pesen hampaat, laitan vaatteet päälle ja menen zombiena bussipysäkille. En pidä etätöistä, joten menen aina toimistolle siten, että olen toimistolla n. 9:10. Ensimmäinen aamupalaveri alkaa 9:15, jonka aikaan yleensä syön aamiaisen.
Vastaan työpaikkani IT-strategiasta ja IT-kehitysprojekteista, joten työpäiväni ovat pitkälti erilaisten mikro- ja makrotasoisten päätösten tekemistä. Joskus pitää katsoa asioita pidemmälle ja joskus pitää vain priorisoida, mitä tehdään seuraavaksi. Monesti pitää auttaa omia tiimiläisiä työssä eteenpäin, jos he ovat päätyneet työssään umpikujaan. Varmaan isoin vahvuuteni on juuri ongelmanratkaisutaito tilanteessa kuin tilanteessa. Työpäivä päättyy yleensä 17-18 välissä, jonka jälkeen katson, mitä avovaimoni on päivittänyt kauppalistaan ja menen kauppaan Malmin Prismaan.
Kotona selaan päivän sijoitusuutiset, kirjoittelen blogiani tai seuraavaa kirjaprojektiani. Pyrin myös lukemaan joka päivä ja luenkin 30-40 tietokirjaa vuodessa erittäin vaihtelevista aiheista. Sijoituskirjat ovat selvä vähemmistö.
Jaksamisen mukaan edistän erilaisia muita ei millään tavalla sijoittamiseen tai talouteen liittyviä henkilökohtaisia projekteja, joita on aina 10 samaan aikaan käynnissä, mutta pyrin saamaan yhden kerrallaan valmiiksi. 23-24 katsomme yleensä sen striimipalvelun jotain sarjaa, mikä meillä sattuu olemaan sillä hetkellä tilattuna. Kirjoitushetkellä katsonnassa on Lucifer Netflixistä. Nukkumaanmeno tapahtuu yleensä aika tarkalleen 00:30.
5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?
Ennen kaikkea olen kyseenalaistaja kuten oikeassakin elämässäni. Samaan aikaan en halua tehdä asioista tarpeettoman monimutkaista, mutta haluan haastaa jatkuvasti omaa ajatteluani ja olettamuksiani enkä pelkää myöntää olevani väärässä ja toimivani niiden mukaisesti, koska faktat niin todistavat. Siinä, missä olen 15 vuotta sijoitettuani kehittynyt ja muuttunut sijoittajana huimasti, ovat monet sijoitusopit valuneet myös ihan omaan elämäänikin.
Olen myös puhdas osakesijoittaja, joka omistaa pari sijoitusasuntoa vain, koska osakkeet eivät usein kelpaa vakuuksiksi lainoihin pankeille. En ole myöskään sulkenut pois sitä vaihtoehtoa, että jos mahdollisen perheenlisäyksen myötä tunnit loppuvat päivässä kesken, vaihtaisin kokonaan indeksirahastosijoittajaksi.
Tämä on myös syy, miksi en koskaan sijoita yli 10 yhtiöön samaan aikaan. En koe, että pystyn tehdä syvällistä analyysiä ja seurantaa yli 10 yhtiöstä, kun elämässä on niin paljon muuta kuin sijoittaminen. Enkä halua elää pelkälle sijoittamiselle, koska elämässä on niin paljon muitakin supermielenkiintoisia asioita.
6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?
Aloitin osakesijoittamisen 17-vuotiaana, kun olin lukiossa ihan hukassa sen kanssa, mitä haluan elämältäni. Vuonna 2008 finanssikriisi iski Suomeen ja vanhempieni työpaikkaan kovaan, joten kiinnostuin taloudesta ilmiönä tämän myötä. Finanssikriisi olikin se syy, miksi päädyin kauppakorkeakoulusta ja osakesijoittamisesta kiinnostumaan. Tämä johti myös siihen, että sain isäni vähän yli 60-vuotiaana sijoittamaan osakkeisiin, vaikka perheessämme sijoittamista pidettiin siihen asti kunnes aloitin perinteiseen suomalaiseen tapaan uhkapelaamisena.
Olen käynyt aika perinteisen kehityskaaren sijoittajana, aloittanut osinkosijoittajana ja missannut Amazonit ja Microsoftit, koska ne eivät maksaneet tarpeeksi tai laisinkaan osinkoja. Vaikka oikeasti halusin niihin sijoittaa. Olin etenkin nuorena aivan liian mustavalkoinen keinotekoisiin sijoitussääntöihin itseni kahlinnut sijoittaja.
Olenkin vaihtanut sijoitustyyliäni moneen kertaan vuosien varrella. Enää en sijoita tietyn strategian mukaan, vaan pyrin vain sijoittamaan pitkäjänteisesti. Nykyään en koe, että olen arvosijoittaja tai kasvusijoittaja, vaan jos mielestäni mielenkiintoisia yhtiöitä markkina tarjoaa mielenkiintoiseen hintaan, olen ostamassa.
7. Millainen salkku sinulla on sisällöltään? Miten olet miettinyt salkkusi hajautusta?
Salkkuni on n. 300 000 euroa. Tällä hetkellä salkkuni sisältää vain viisi osaketta:
- Aallon Group (paino n. 11%)
- Talenom (paino n. 20%)
- Medpace (paino n. 22%)
- Qt Group (paino n. 11%)
- Listaamaton työnantajani brittiläinen vakuutusmeklariyhtiö Howden Group Holdings, jonka paras verrokki arvostuksen ja kurssikehityksen osalta on kilpailija Arthur J. Gallagher USA:n pörssistä. (paino n. 36%).
Käteistä n. 5% tällä hetkellä.
Pyrin maantieteellistä hajauttamista tekemään etenkin Yhdysvaltain ja Suomen pörssien yhtiöiden välillä. Pörssien suunta on kuitenkin aiheuttanut sen, että olen etenkin viimeiset puoli vuotta ollut ostoksilla käytännössä vain Suomen pörssissä, jonka takia Suomi-painoni on noussut poikkeuksellisen korkeaksi lähes 50%:iin. Tämä kuitenkin varmasti tasoittuu ajan kanssa.
Haluisin löytää uutta ostettavaa salkkuuni, jotta pystyisin etenkin saamaan lisää teknologia-alaa ja globaaleita toimijoita salkkuni, mutta suurin osa näistä mielenkiintoisista löytyy USA:sta tällä hetkellä vielä mauttomilla valuaatioilla.
8. Millainen osakepoimintaprosessi sinulla on askel askeleeltaan?
Koska sijoitan tällä hetkellä ajan rajallisuuden takia vain Suomen ja Yhdysvaltain pörssiin, on minulla tietty seurantalista mielenkiintoisista yhtiöistä eri palveluissa. Suomessa pidän listaa Inderesin etusivulla, Yhdysvalloissa käytän SeekingAlphaa. Listalle yhtiöitä tulee satunnaisesti lisää ja pois sen mukaan, kun uusia ja mielenkiintoisia yhtiöitä tähtäimeen osuu. Viimeisin yhtiö, joka listalle on noussut on PayPal.
Teen aina listalle nousseista yhtiöistä pari erilaista skenaarioanalyysiä seuraavalle viidelle vuodelle analyytikkojen, oman odotuksen sekä best- ja worst skenaarioiden välillä. Esimerkin voi löytää esim. Kempower-tekstistäni.
Kun yhtiöt saavuttavat omien tai worst case scenarion tarvitseman turvamarginaalihintatason, aloitan syvemmät tutkimukset. Kulutan muutaman tunnin syvällisempään analyysin, jossa tutkin yhtiöiden osavuositulokset menneiltä vuosilta, kuuntelen muutaman webcastin eri vuosien osavuosituloksista analyytikkokysymyksineen ja sekä tutustun erilaisiin sijoittajamateriaaleihin. Suomalaisissa osakkeissa haistelen usein myös yhtiön sentimenttiä Inderesin foorumeilta. Mitä negatiivisempi, sen parempi.
Jos kaikki näyttää hyvältä, ostan niitä usein isoilla panoksilla kerralla ja asteittain lisää. Tällä tavalla esimerkiksi Qt Group tuli salkkuuni uutena viime vuoden loppupuolella. Tämän ostoksen myötä kuitenkin missasin Meta Platformsin, joka rikkoi myös ostorajani ja joka olisi ollut vielä parempi sijoitus näin lyhyellä aikavälillä, mutta käteiskassani oli kulunut jo Qt-ostoksissa. Käteiskassan koko onkin yksi suurimpia haasteita sijoittamisessa itselleni, koska etenkin opiskeluaikoina sijoitusasteeni oli käytännössä yli 100%, koska opintolainakin meni sijoituksiin.
9. Miten tekemäsi kirja “Viisas sijoittaja” muutti sinua itseäsi sijoittajana?
Kirjan kirjoittaminen oli äärimmäisen silmiä avaava kokemus, koska kirjoitin suurimman osan siitä keskellä pahinta pörssimaniaa. Kirjassa on luku, joka puhuu paluusta keskiarvoon ja siitä, miten se tapahtuu pörssissä käytännössä luonnon lain tavalla aina. Keskellä kovinta pörssinnousua sitä oli vaikea uskoa, mutta kun kirjoitin ja tein tutkimusta kirjaa varten, oli selvää, että korjausliike tulee tavalla tai toisella aina. Ja loppupeleissä kaikki tapahtuikin juuri niin kuin kirjassa kirjoitan. Kirjan kirjoittaminen auttoikin etenkin muutamaan asiaan.
Pahimman manian aikana sain rohkeuden vähentää osakeostoksiani kun arvostustasot lähtivät täysin käsistä. En välttynyt täysin virheiltä, mutta ne vähenivät selkeästi.
Olen myös oppinut käyttämään pessimismiä tehokkaammin hyväkseni markkinoilla. Tähän mennessä pohjaongintani on tuottanut huomattavasti parempia tuloksia kuin voittajien kyytiin hyppääminen, koska yleisen perusteettoman markkinapaniikin huomaaminen on helpompaa kuin yksittäisen yhtiön ongelmien analysoiminen syvällisesti. Vaikka normaalisti sijoittaminen toimii juuri toisinpäin paremmin.
Tulin myös tietoiseksi entistä enemmän omasta kuolevaisuudestani sijoittajana, jonka takia mainitsikin indeksirahastosijoittamisen aiemmin. On uskomatonta kuinka suuri osa osakesijoittajista oikeasti häviää indeksille ja vasta kirjan kirjoittaminen teki tämän itselleni konkreettiseksi, vaikka sen jo faktuaalisellla tasolla tiesinkin.
10. Pidät erinomaista blogia (https://www.omavaraisuushaaste.com), mitä blogin tekeminen on antanut sinulle itsellesi?
Olen sitä ikäluokkaa, joka on kasvanut juuri Internet-foorumien ja blogien kulta-aikaa. Blogin kirjoittaminen antaa minulle paljon samaa kuin foorumi-kirjoittelu monelle. Ensinnäkin se on tapa purkaa omia ajatuksia. Minulle kirjoittaminen on paras tapa ajatella. Ja kun asioita kirjoittaa, huomaa myös sen, kuinka vajavaisia ajatuksia itsellä saattaa olla, vaikka omassa päässä kaikki tuntuisi loksahtavan paikalleen.
Blogi- ja foorumikirjoittamisessa myös se on samaa, että parasta antia on keskustelut lukijoiden kanssa. Myös kirjani Viisas sijoittaja sisältää paljon asioita, jotka ovat nousseet esiin juuri blogitekstien kommenteissa ja joista sitten olen kiinnostunut ja tutkinut lisää akateemisella tasolla. Jos blogikirjoituksiin ei heräisi keskustelua, kyseenalaistamista ja joskus puhdasta virheiden korjailua, en blogia todennäköisesti enää edes kirjoittaisi. Blogi on myös formaattina sellainen, että se toimii parhaiten yhden näkökulman esittämiseen kokonaisvaltaisen sijoitusanalyysin tekemisen sijaan (vaikka toki niitäkin tykkään tehdä).
11. Analysoi nämä neljä yhtiötä 30 sanalla per yhtiö.
-Kempower Suomalaisen insinöörityön taidonnäyte, joka on mielestäni mahdoton arvotettava. Yhtiön liiketoiminnan tukena niin monta megatrendiä, että myötätuuli tulee jatkumaan vielä vuosia - ja turvamarginaalin puutteen takia istun katsomossa todennäköisesti vielä tulevaisuudessakin.
-Kesko Mielestäni vahvin suomalainen kuluttajabrändi. Aina Keskon hinnoista puhuessani tai kirjoittaessani saan yllättävän määrän puolustuspuheenvuoroja siitä, kuinka Keskon kaupat ovat erinomaisia, vaikka ne ovat selvästi kalliimpia kilpailijoihin verrattua.
-Qt Spin-offin mestarinäyte. Näin IT-kehitysprojektien vetäjän näkökulmasta Qt:lla on vahvemmat vallihaudat kuin mitä monet sijoittajat uskovat. Myyntilisensseihin välillä ladattu liikaa odotuksia - itse seuraan ennen kaikkea kehityslisenssien myyntiä.
-Revenio Takana loistokas menneisyys. Patenttien rapautuminen lisää uhkia jo hyytyneeseen kasvuun ja tämä vuosi on näyttänyt mitä tapahtuu, kun markkina kypsyy ja makrotalouden trendit eivät puhalla myötätuuleen. Epäilen vahvasti paluuta menneeseen.
12. Mikä on sinun suurin vahvuutesi sijoittajana? Mikä on suurin kehityskohteesi sijoittajana?
Suurin vahvuuteni on varmasti yleisen markkinasentimentin hyödyntäminen ostoissa aivan selkeissä ylilyönneissä.
Ja toisaalta ylivoimaisesti suurin kehityskohteeni on osakkeiden myyminen. Edellä mainittu Revenio on hyvä esimerkki. Kuumimmassa hypessä olisi pitänyt ymmärtää vähentää sijoituksen painoa salkussa ja toisaalta olin vielä sen jälkeen 44 euron tienoilla niin skeptinen kasvun suhteen, että en salkkuun osaketta ostanut. Mielestäni, jos osaketta ei halua ostaa salkkuun 30% laskun jälkeen, pitäisi ne myydä, koska se tarkoittaa, että on menettänyt vakaumuksensa yhtiöön. Ja noh, lopputuloksena myin Reveniot vielä 50% halvemmalla tästä tasosta.
13. Mitä sinä saat Inderesin Foorumilta, mitä et muualta saa?
Sen lisäksi, että Inderesin foorumi toimii ylivoimaisesti parhaana sentimenttimittarina markkinatunnelman ja yksittäisten osakkeiden osalta, täällä käyty keskustelu on parasta, mitä Suomessa on koskaan millään sijoitusfoorumilla käyty 15 vuoden sijoitusurani aikana.
Sosiaalinen media ja siellä omalla naamallaan oleminen on aiheuttanut sen, että ihmisten välinen kommunikaatio on muuttunut epäaidommaksi. Samalla sijoitusinfluenssereiden kasvu on saanut ihmisiä innostumaan sijoittamisesta, mikä on hieno asia, mutta on tuonut tietyn pinnallisuuden, yksinkertaistuksen ja kritiikittömyyden sijoituskeskusteluun, kun suurin osa sisällöstä on suunnattu täysille aloittelijoille - ja on valitettavan usein kaupallista.
Foorumilla ihmiset ovat edelleen aidosti enemmän omia itseään - niin hyvässä kuin pahassa. Täällä foorumilla pystyykin keskustella mistä tahansa talouteen liittyvästä aiheesta aidosti asioiden oikeilla nimillä - nimimerkin takaa. Foorumit ovat edelleen paras tapa aitoon keskusteluun Internetissä.
Lempiketjuni koko foorumilla on “Vapaaherrat/rouvat - Kokemuksia?”-ketju.
14. Millä eri tavoin sinä seuraat talouden makroilmiöitä? Mitkä ovat mielestäsi parhaat Twitter-tilit talouden makrokuvioiden seuraamiseen?
Twitterissä tosiaan makroilmiöitä seuraan enimmäkseen. Itse seuraan eniten seuraavia käyttäjiä.
- @lassecorin
- @JuhaVaris
- @Reiskanen
- @C_Barraud
Indekseistä käytän perus inflaatio ja työttömyyslukujen lisäksi Yhdysvaltojen AIA/Deltek Architecture Billings Indexiä, joka ennusti finanssikriisin erittäin hyvin etukäteen: AIA/Deltek Architecture Billings Index (ABI) - AIA
15. Sinä olet tehnyt blogiisi erinomaisia analyyseja ja tutkimuksia eri yhtiöistä… oletko huomannut, että sijoittajat yleisesti ottaen painottavat/tutkivat jotain osa-aluetta yhtiöissä liian vähän poimiessaan osakkeita salkkuunsa? Toisaalta korostavatko mielestäsi sijoittajat jotain osa-aluetta osakepoiminnassaan liian paljon?
Tässä paljon riippuu sijoittajasta. Jotkut seuraavat vain osinkoja ja niihin liittyviä tunnuslukuja. Toiset taas saattavat tehdä analyysistä tarpeettoman monimutkaista kaavoilla, joihin en itse edes vakuutustieteen ja riskienhallinnan KTM:nä taivu.
En usko, että on yhtä asiaa, jota voi yleistää, vaan jokaisella sijoittajalla on omat pimeät kulmansa. Tärkeintä on pysähtyä miettimään omalla kohdallaan, antaako jollekin osa-alueelle selkeästi enemmän aikaa kuin toiselle - ja miksi sen itselleen perustelee.
16. Sijoituspsykologia on aivan liian aliarvostettu sijoittamisen osa-alue. Miten sinä hallitset tunteitasi sijoittamisessa? Harjoitatko ja opiskeletko jotenkin sijoituspsykologiaa?
Tunteitaan ei voi hallita, joten tärkeintä on vain löytää kanava niille. Itselleni toimiva strategia on ollut perustaa spekulointisalkku, jossa saan sijoittaa 5-10% sijoitusomaisuudestani aivan niin kuin haluan. Spekulointisalkkuni löytyy myös täysin eritettynä Nordnetistä ja löytyy myös Sharevillestä. Pääsalkkuni on pääpankissani Danskessa ja minua on auttanut rahojen pitäminen täysin erillään.
Olen huomannut, että kun olen antanut itselleni pienellä määrällä rahaa tehdä tunnepäätöksiä sijoittamisessa, en ole kokenut samanlaista painetta tehdä tunneperäisiä päätöksiä pääsalkussani. Ironista toki on, että spekulointisalkkuni on tuottanut 274% viidessä vuodessa, mikä on toki paljon paremmin kuin tavallinen salkkuni, mutta jos koko omaisuuteni olisi ollut niin isoriskissä sijoituksissa kuin spekulointisalkussani, en olisi saanut yöllä unta viimeiseen viiteen vuoteen.
17. Onko sinulla tavoitetta sijoittamisessa? Milloin omaisuutesi saavuttaa miljoonan euron rajapyykin?
Tavoitteeni on klassisen tylsä FIRE. Ei sen takia, että haluisin jäädä eläkkeelle, koska pidän esimerkiksi nykyisestä työstäni erittäin paljon, vaan koska on niin paljon asioita, mitä haluan tehdä.
Tällä hetkellä tunnit päivässä eivät yksinkertaisesti riitä kaikkeen, joten olen asettanut tavoitteen 2,5 miljoonan sijoitusvarallisuuden 7 ja puolen vuoden päähän. Tällä hetkellä näyttää, että realistisempi on 10 ja puolen vuoden päähän, mutta aina voi yrittää.
Joka tapauksessa pyrin saavuttamaan FIRE:n aivan viimeisintään 42-vuotiaana. Tämä ei tapahdu pelkästään sijoittamalla kuten numeroita nopeasti katsomalla näkee, vaan mukana on myös se, että en ala kuluttamaan superpaljon rahaa ja että kompensaationi myös työelämässä kasvaa koko ajan ja tavoitteeseen sisältyykin ihan ylimpiin johtotehtäviin pääseminen.
Miljoonaan pyrin pääsemään vuoden 2026 loppuun mennessä, mutta tähän toki tarvitaan erittäin onnistuneet sijoitukset - sekä kaikki yllämainitut asiat. Tulotason nousua ei voi liikaa painottaa tavoitteeseen pääsyssä. Mutta kuten korni lempisanontani kuuluu: tähtää kuuhun, vaikka menisit ohi, laskeudut tähtien pariin.
18. Olet säästäväinen, mikä on keskimäärin säästöasteesi ja mitkä ovat parhaat vinkkisi säästämiseen?
Tähtään 70%:n säästöasteeseen, mutta tässä huomautus laskutavasta: “Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.”. Jos lainojen takaisinmaksu laskettaisiin kuluksi, säästöaste olisi n. 50%.
On fakta, että suurin osa meistä kuluttaa paljon asioihin, jotka eivät tuo omaan elämään mitään. Oma temppuni oikeasti merkityksellisen kuluttamisen löytämiseksi oli elää vuosi minimalistina heti valmistumiseni jälkeen. Kun karsi kaiken elämästään vuodeksi samalla kun tulotaso nousi merkittävästi, ymmärsi aika nopeasti, mitä oikeasti tarvitsee ja mitä luulee tarvitsevansa.
Minimalistina ei tarvitse elää vuotta, vaan pari kuukautta riittää. Tärkeintä on vain olla tietoinen ja seurata omaa kulutustaan tietty aika. Suuri osa kulutuksestamme syntyy kasvatuksestamme, persoonastamme ja siitä viiteryhmästä, jossa vietämme aikamme. Järkevässä kulutuksessa tärkeintä onkin itsetuntemus, koska paljon myös kuluttamisesta on tunnekuluttamista.
19. Miten Alokas voisi pitkässä juoksussa päästä osakepoiminnassaan indeksituoton tasolle?
Tee vähemmän! Opiskelu kannattaa aina, mutta myös sijoittamisessa uusien asioiden oppimisen hyöty vähenee tietyn pisteen jälkeen huomattavasti. Itse koen, että nykyään suurimmat opit, mitä sijoittamisesta saan, ovat sellaisia, että ne hyödyttävät minua työelämässä - ei niinkään sijoittamisessa.
Toisaalta tee vähemmän pätee myös ostoihin ja myynteihin. Tuotot syntyvät odottamalla, ei koskaan toimimalla. Liika aktiivisuus osakemarkkinoilla on todennäköisesti suurin suorien osakesijoittajien synti.
20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
Erittäin suuri kiitos siitä, että Suomessa on edelleen sijoitusfoorumikulttuuri voimissaan. Foorumit ovat kuoleva laji, mutta sijoittamiseen ne sopivat PALJON paremmin kuin sosiaalinen media tai Youtube-videot. Täällä on ilo käydä keskustelua, oppia jatkuvasti uusia näkökulmia sekä jakaa myös omia näkemyksiä ja analyysejä ihmisille, jotka ovat aidosti myös minun näkökulmistani kiinnostuneet.
Erityiskiitokset myös kaikille, jotka ovat antaneet palautetta kirjastani - on ollut hienoa nähdä, että kirja on resonoinut ja herättänyt ajatuksia myös kokeneempien sijoittajien joukossa.
Kiitoksia Esa loistavista vastauksista!
Pakko sanoa, että kun lähetin Esalle kysymykset, niin hänen vastauksensa tulivat todella nopeasti ja kuten huomasitte niin vastausten laadusta ei oltu tingitty. Esa on ahkera, säästäväinen ja viisas sijoittaja, joten seuraan todella suurella mielenkiinnolla hänen sijoittajan taivaltaan.
Seuratkaa Esan blogia ja lukeaa kirja “Viisas sijoittaja”, ei mulla muuta. 🙂