Emmi Berlin Alokkaan haastattelussa
42. EMMI BERLIN
Haastattelu on julkaistu alun perin Inderesin foorumilla heinäkuussa 2023.
Jos miettii eri yhtiöiden sijoitusviestinnästä tuttuja henkilöitä, niin itselleni tulee heti ensimmäisenä mieleen @Mirko_Sampo_IR ja tietysti Emmi Berlin. Emmiä ovat hehkuttaneet lukuisat eri ihmiset minulle privaviesteissä (ja toki häntä muuallakin hehkutetaan!) enkä yhtään ihmettele. Emmin ja Mirkon ansiosta heidän edustamansa yhtiöt tulevat tutummiksi ja näihin yhtiöihin syntyy vahvempi luottamusside, lisäksi yhtiöistä tulee tällaisten henkiköiden johdosta entistä paremmat mielikuvat.
Gofore on yksi suosikkiyhtiöistäni ja se aika isoilta osin perustuu siihen, mitä olen kuullut ja lukenut siitä työnantajana. Täytyykin sanoa, että Emmi ja Gofore sopivat mielestäni hyvin yhteen - kummatkin tavallaan edustavat tietynlaisia pitkäaikaisia ja kestäviä arvoja, joiden toteuttaminen palkitsee varsinkin pitkässä juoksussa. Aina tarvitaan esikuvia esimerkiksi Gofore työantajana ja Emmi viestinnästä vastaavana; Emmikin erinomaisesti osaa tuoda ihmisläheisesti sekä ymmärrettävästi tärkeitä asioita esille eikä etäisesti epäillyttävästi piilotellen, eli Emmistä monet yhtiöt voisivat ottaa mallia.
Sijoitusmaailma kaipaa lisää Emmin kaltaisia positiivisia optimisteja, jotka kestävästi vievät asioita eteenpäin ystävällisyydellä. Emmi kuuntelee muita ja keskustelee sijoittajien sekä muiden tahojen kanssa että viestii siten, että kaikki voivat kokea olevansa tasa-arvoisessa asemassa. Helposti sitä ajattelee, että se, mitä Emmi ja Gofore tekevät + viestivät ovat itsestäänselviä helppoja asioita, mutta ei se tunnu niin olevan, kun katsoo, miten yleisesti toimitaan.
Emmin ajatuksista ja vastauksista saisivat varmasti muutkin hyödyllistä ajateltavaa kuin vain sijoittajat ja yhtiöt.
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Olen Emmi, 46, kahden teinin äiti, innostuva viestijä, kotiseuturakas tamperelainen, maailmaa nähnyt kiertolainen, Ilves-fani, historianörtti, kirjojen ystävä, ruokaintoilija. Töissä aikaisin, juhlissa viimeisenä, joskus salilla. Hirveällä vauhdilla, hyvällä fiiliksellä, kuivalla huumorilla.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
Moni tietää, että olen ollut ekologista tekstiilikuitua kehittävän Spinnovan viestijä ja IRO, mutta sitä tuskin kukaan muistaa, että olin n. 13 vuotta sitten samassa tehtävässä Neo Industrialilla (nyk. Reka), joka yritti käynnistää ekologisen viskoosikuidun tuotannon Avilon-liiketoiminnassaan Valkeakosken Säterissä. Oli suuri pettymys, kun hanke meni nurin viskoosimarkkinoiden ylikuumentuessa juuri, kun aiemmin suljetun tehtaan entisiä työntekijöitä oli palkattu takaisin. Olen aina arvostanut altavastaamista, sieltä voittajaksi nousemista ja ylipäänsä rohkeutta yrittää tehdä jotain merkittävää. Mielestäni siinä ei ratkaise edes menestys – pääasia on, että sitä yritetään.
Vuosituhannen alussa olin parikymppisenä vasta-alkajana töissä talous- ja sijoittajaviestintään keskittyvässä viestintätoimistossa. Silloin asiakkaitani oli mm. Helsingin Pörssi ja Pörssisäätiö, ja rahoitusalan toimijat ja markkinoiden lainalaisuudet tulivat tutuiksi. Toimitin säätiön verkkolehteä ja siinä mm. kuukausittaista Sepon Listaa eli Seppo Saarion suosittelemia osakkeita. Opin siinä paljon osakevalinnasta. Toiset alan suosikki-ihmiseni tältä ajalta olivat säännöllisesti haastattelemani rahoituksen professori Vesa Puttonen, edesmennyt Venäjä-asiantuntija Pekka Sutela sekä salkunhoitajista Mika Heikkilä ja Tomas Hildebrandt.
Vielä muinaisempi hassu fakta on, että olin 90-luvun teknokuplan rakentuessa kuuluisien Evlin IPO-jonojen toisessa päässä eli pankin asiakaspalvelussa, jossa tehtailimme sopimuksia piensijoittajille. Viestijän uranikin alkoi Evlissä, jossa vedin vuonna -99 heidän ensimmäisen intraprojektinsa. Sitä ennen nopeasti kasvavan, n. 500 hengen organisaation sisäinen viestintä hoidettiin lähinnä koko talon sähköposteina, joten uusien rakenteiden tarve oli selvä.
Näin 24 vuotta myöhemminkin on edelleen yrityksiä, jotka eivät ole ymmärtäneet sisäisen viestinnän merkitystä. Ihailen Evlin perustajia muutenkin, ja intran rakentaminen näin varhaisessa vaiheessa oli erityisen kaukokatseista - eli heille hyvin tyypillistä - ajattelua.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.
Voisinpa listata harrastuksina jotain mielenkiintoista, mutta kahden lapsen äitinä olemisen ja haastavan kokopäivätyön lisäksi en ole tuntenut ehtiväni harrastaa mitään säännöllistä. Seuraavaksi, kun kaistaa alkaa vapautua lasten ollessa teini-iässä, haluaisin tehdä vapaaehtoistyötä. Liikun joka päivä jotenkin; lenkkeilen, joogaan rauhoittuakseni tai revin salilla fiiliksestä riippuen. Matkailu, hyvä ruoka ja viini kuuluvat mielenkiinnon kohteisiin 😊
Matkoilla haluan yleensä jonnekin, jossa voi sekä rentoutua että koluta historiallisia nähtävyyksiä. Voin seisoskella museoissa tuntikausia. Shoppailu ei enää kuulu harrastuksiini, vaan pidän kierrätysmuodista. Ekologisen kuluttamisen eteen pitää nähdä vaivaa, ottaa asioista selvää ja olla sitoutunut säästämään luonnonvaroja eli kai sekin on jonkinlainen harrastus.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Herään n. 7.30 ja päivän ohjelmasta riippuen jään joko kotiin tekemään töitä tai kävelen/sateen sattuessa menen ratikalla toimistolle, ainakin jos joku on edellisenä päivänä kysynyt ”Tuuksää huamenna”. Kollegani ovat niin mahtavia, että aina on kiva mennä työpaikalle. Vaikka IRO on tavallaan aina valmiudessa, teen melko harvoin ylitöitä, joten lompsin takaisin kotiin neljän ja viiden välillä, laitan ruokaa teineille, yleensä lähden salille tai lenkille. Jos lapset eivät ole luonani, näen todennäköisesti jotain ystävää tai puhun kaukana asuvan ystävän kanssa pitkän puhelun. Ystäväni ovat minulle hyvin tärkeitä, ja heitä asuu myös entisissä kotikaupungeissani Helsingissä ja Jyväskylässä. Puheluiden aikana voi tehdä vaikka kotitöitä. Olen huono nukkumaan, joten yritän iltaisin mieluummin lukea kuin töllöttää suoratoistosarjoja, vaihtelevalla menestyksellä.
5. Kerrotko millainen työhistoria sinulla on?
Aloitin viestintäurani Evlissä 90-luvun lopussa, ja sieltä hakeuduin 2000-luvun alkaessa talous- ja sijoittajaviestintään erikoistuneeseen toimistoon. Asiakkainamme oli suuria pörssiyhtiöitä ja rahoitusalan toimijoita, ja teimme ajankuvaan tyypillisesti paljon printtijulkaisuja, mutta myös verkkolehdet ja sijoittajasivut tekivät tuolloin tuloaan. Olin vastuussa itsenäisesti isoista asiakkuuksista ja opin toimitussihteerinä ja tuottajana jonglööraamaan useita aikakriittisiä projekteja samaan aikaan. Stressinsietokykyä kasvattava työ oli hyvää valmennusta tuleviin rooleihin.
Rakastan paitsi tekstin tuottamista, myös muiden kirjoittamien tekstien editoimista ja kääntämistä. En kuitenkaan koe olevani nurkassa kököttävä asiantuntija, vaan olen ekstrovertti ja usein edustamassani yhtiössä tyyppi, joka tuntee lähes kaikki ja tietää kaikesta jonkin verran. Minulla on joviaali luonne, joka soveltuu tällaiseen mielestäni ihmiskeskeiseen palveluammattiin.
Ensimmäisen IR-työni sain vuonna 2005, kun asiakkaani Glaston valitsi minut viestintä- ja sijoittajasuhdepäälliköksi. Sain sekä tämän että useamman tulevan työni, koska olin vakuuttanut jonkun yhtiössä aiemmalla työlläni. Lähdin Glastonista haikein mielin mentyäni naimisiin ja muutettuani Jyväskylään. Siellä minulle urkeni mielenkiintoinen cleantech-ura; vastasin viitisen vuotta tuulivoimayhtiö Moventaksen viestinnästä.
Vuonna 2010 emoyhtiön konkurssista säästetyt Moventaksen tyttäret oli juuri myyty eurolla kappale pihille teolliselle sijoittajalle, ja niitä saneerattiin lähes koko sen ajan, kun työskentelin siellä. Koin viestijänä noina vuosina varmaan kaikki muutokset, joita yrityksessä voi tapahtua ja opin tekemään paljon hyvin pienellä budjetilla. Uusiutuva energia oli myös hyvin merkityksellinen asia, jonka puolesta työskennellä. Muutamien muiden käänteiden kuten nykyisen Rekan konserniviestinnästä ja IR:stä vastaamisen jälkeen päädyin vuonna 2017 Spinnovalle. Tuosta alkanut 4,5 vuoden matka oli hieno aikaansaannos. Työssäni Goforella keskityn ensimmäistä kertaa vain sijoittajaviestintään, ja yhtiö ei voisi olla parempi maineensa, suorituskykynsä ja kulttuurinsa puolesta.
6. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?
Vaikka olen ollut rahoitusalan parissa lähes koko urani, en ole ollut riittävän suunnitelmallinen sijoittaakseni itse. Tätä nolottaa myöntää tähän ikään päästyään, mutta kaatunutta maitoa ei pidä jäädä itkemään vaan muuttaa asiaa. Tärkeimmät sijoitukseni ovat tällä hetkellä ensimmäinen (vain) oma asuntoni Tampereella sekä osakesalkusta löytyvät – yllätys, yllätys – Spinnovat ja Goforet. Kaksi hyvin erilaista, mutta mielestäni hyvää sijoituskohdetta. Myös entinen työnantajani Glaston on mielestäni ollut pitkään aliarvostettu osake. Koen, että IRO:lla on lähestulkoon velvollisuus omistaa edustamaansa yhtiötä, vaikka ymmärrän senkin, jos joku ei hygieniasyistä nimenomaan halua tehdä näin.
Jos valitsen jatkossa yksittäisiä osakkeita, teen sen sekä historiallisen tuoton että vielä enemmän fiiliksen perusteella, ja hyvin todennäköisesti ESG-kulmalla. Harmittaa, etten lähtenyt esim. Kempowerin tai Betolarin listautumisantiin. Ilmastonmuutos on nähdäkseni (valitettavasti) megatrendien megatrendi, ja kaikki ilmastonmuutoksen torjuntaan keskittyvä liiketoiminta on kasvupotentiaalia – täytyy vain erottaa jyvät akanoista. Ymmärrän jonkin verran teollista ja kaupallista skaalautumista, joihin kiinnittäisin näissä huomiota.
7. Juttelimme hieman etukäteen ja kerroit, että sijoitat lapsiesi puolesta. Mitä heidän sijoitussalkuistaan löytyy? Millä perusteilla olet valinnut heidän salkkunsa sisällön?
Lasten rahastosijoitukset ovat maltillisissa rahastoissa. Minä ja lasteni isä noudatimme aikanaan Seppo Saarion neuvoa eli olemme sijoittaneet lapsilisiä.
8. Mitä sinä haluat opettaa lapsillesi talouden hallinnasta, säästämisestä ja sijoittamisesta?
Haluan molempien ymmärtävän hyvän koulutuksen ja työn arvon. Teini-ikäisillä tuntuu olevan nykyään paljon roolimalleja ihmisistä, jotka ovat rikastuneet jollain muulla kuin pitkäjänteisellä työllä tai esim. rehellisellä yrittämisellä.
Pikavoittoja tulee elämässä vastaan ani harvoin tai ei koskaan, mutta jos itse olisin säästänyt euronkin päivässä lasteni ikäisestä, olisin rikas nainen. Haluan antaa molemmille myös sen neuvon, että naimisiin mennessäkin on hyvä säilyttää omakin talous ja tulevaisuuden turva, ja mielellään tehdä avioehto.
9. Mitä työsi Goforella ja Spinnovalla ovat opettaneet sinulle sijoittamisesta?
Goforella olen nähnyt miten avoin yhtiö voi olla, jos se haluaa – toisaalta tämä on saanut minut huomaamaan miten vähän jotkut yhtiöt antavat tietoa toiminnastaan. Itse kiinnittäisin siis todennäköisesti hyvin tarkasti huomiota sekä yhtiön raportointiin että kaikkeen muuhun viestintään, koska suppean salkkuni ansiosta pystyisin ja haluaisin seurata omistamani yhtiön asioita hyvin tarkasti. Viestintä on mielestäni kaiken kaikkiaan aliarvioitu voimavara. Se voi oikein tehtynä olla kilpailuetu, erityisesti sijoituskohteelle.
10. No, kerropa meille sijoittajille, millainen työnantaja Spinnova oli?
Olin vuonna 2017 vasta 10. työntekijä, ja jo silloin Spinnovalle oli hyvin tärkeää olla hyvä työnantaja ja huolehtia väestään. Vaikka nopea kasvu tuo aina mukanaan lastentauteja, yhtiössä on ollut todella pieni vaihtuvuus. Kaikki spinnovalaiset ovat inspiroituneita merkityksellisestä tehtävästään, ja ylpeitä aikaansaannoksistaan kuten pitääkin. Harva sijoittaja tietää tai muistaa, että esimerkiksi keväällä käynnistyneen tehtaan mittava projekti on vedetty hyvin pienellä organisaatiolla yhtiön puolesta eli he pystyvät uskomattomiin suorituksiin.
Vanhimmista spinnovalaisista kaikki ovat, perustajia myöten, entisiä tutkijoita. Tutkijasta huippuketteräksi teolliseksi kehittäjäksi on ollut varmasti uskomaton henkilökohtainen muutosmatka heistä jokaiselle. Olen itse koko loppuelämäni ylpeä siitä, että olin osa tuon ilmastoteon suuren tehtävän suorittamista. Kuten aiemmin kuvailin Neo Industrial -kontekstissakin, kunnioitan kaikkia rohkeita yrittäjiä ja perustajia todella paljon.
11. No, mitä olet tykännyt Goforella työskentelystä, mikä siellä työskennellessä on parasta?
Minulle tässä on ollut parasta mahtavat kollegat, joista on tullut ystäviäni. Kuvaavaa on, että vietin esimerkiksi viime syksynä lykkääntyneen kesälomani kollegaporukalla Kroatiassa ja tämän vuoden talvilomareissun tein pomoni kanssa. Itse työssä parasta on se, että siinä on tietysti tuttua, mutta myös jatkuvaa haastetta. Gofore ei koskaan jää tuleen makaamaan, myöskään IR:ssä. Jatkuvan oppimisen ja kyseenalaistava pioneerihenki on Goforen DNA:ssa.
Goforella on kaksi arvoa; olla paras mahdollinen työpaikka ja menestyä asiakkaiden menestyksen kautta. Goforen työelämätekojen kertomiseen ei riittäisi tämän haastattelun suoma merkkimäärä, mutta ne ovat aika poikkeuksellisia asioita – ja kuten meidän yhtiökohtainen TES:imme, myös asioita, joita muut tekevät perässä. On etuoikeus ja ylpeys työskennellä tällaisessa yhtiössä.
12. Mitkä ovat sinusta Goforen parhaimmat puolet? Mitä asioita sinun mielestäsi sijoittajan kannattaa erityisesti Goforessa seurata?
Gofore on menestynyt vähän nihkeämmässäkin markkinassa hyvin tämän reilun vuoden aikana, jonka olen yhtiötä edustanut. Senpä vuoksi yleisin sijoittajakysymys onkin, mikä meidän salaisuutemme on. Vaikka olemme muuten niin hauska ja mielenkiintoinen yhtiö, tähän ei voi antaa kuin tylsähkön vastauksen. Gofore on tehnyt aiemmin mainittujen arvojen mukaista, pitkäjänteistä työtä 20 vuotta ja ollut strategiansa toteuttamisessa hyvin johdonmukainen. Koska myymme asiantuntijoidemme osaamista, asiantuntijat ovat aidosti tärkein aarteemme, jonka vaalimiseen on käytetty ja käytetään paljon vaivaa. Myös asiakassuhteita rakennetaan pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti, ja yli miljoona euroa vuodessa maksavien asiakkaiden määrä kasvaa koko ajan tasaisesti.
Jos katsoo pitempää aikajanaa, Goforen sitoutuminen julkisen puolen asiantuntijuuteen on kannattanut ja kantanut haastavienkin vuosien yli. Sen rinnalla kasvaa yksityisen sektorin n. 40% osuus liikevaihdosta kun mm. teollisuuden ja konevalmistuksen digitalisaatiotarpeet kasvavat. Gofore on rakentanut siihen tarvittavaa osaamista johdonmukaisesti jo useamman vuoden. Vaikka haemme ja saamme jatkuvasti aikaan kasvua, emme ota liian suuria riskejä esim. yrityskaupoissa tai kansainvälistymisessä.
Osakemarkkinoilla ei ole turvasatamia, mutta vakaa, ennustettava toiminta yhdistettynä tiheään raportointiin lähentelee niin yllätyksettömän turvallista kuin suora osakesijoitus voi olla.
Goforen tunnusluvuista seuraisin minimissään orgaanista kasvua ja EBITDAa, koska haemme sekä kasvua että kannattavuutta, ja henkilöstöön liittyviä tunnuslukuja. Vaikka itse sanonkin, osavuosikatsauksemme ovat monipuolisia ja ne kannattaa lukea liitteineen, sieltä saa mm. esimerkkejä asiakastoteutuksistamme sekä neljänneksittäin pieteetillä tekemämme lähiajan riskiarvio ja pitemmän aikavälin markkinanäkymät.
13. Millaista on sinun mielestäsi hyvä sijoittajaviestintä?
Goforen sijoittajaviestintä on mielestäni esimerkillisen avointa ja olen siitä ylpeä, vaikkei se ole omaa ansiotani. Meillä ihan aidosti mietitään jatkuvasti, miten voisimme parantaa avoimuutta vielä lisää ja tietenkin olla siinä johdonmukaisia. Gofore on tehnyt ylipäänsä monia ennakkoluulottomia ratkaisuja siinä hengessä, että jos ne ovat mielestämme hyviä eikä niitä vastaan ole mitään estettä, ne toteutetaan, vaikkei kukaan muu olisi tehnyt sitä ensin.
Kuukausittainen raportointi on ollut mahtava valinta ja ihmettelen, etteivät useammat yhtiöt ole matkineet sitä. Moni IR-tiimi varmaan kavahtaisi julkista kuukausittain raportoimista, mutta katsauksen tuottaminen ei ole edes suuri vaiva ja poistaa tulosennusteiden ja -varoittamisen tarpeen. Se on sijoittajalle ja osakkeen tasaisen arvonmuodostuksen kannalta arvokasta.
IR:n ei tarvitse olla salatiedettä eikä sääntely estä persoonallista otetta. Minusta oli riemastuttavaa, kun Inderes ilmoitti viime talvena ryhtyvänsä kuukausittaiseen avainlukujen raportointiin nimenomaan meidän innoittamana. Tässä siis ilahdutti sekä se, että Gofore on voinut inspiroida toisen pörssiyhtiön yhtä ajantasaiseen raportointiin, myös se, että Inderes kertoi julkisesti ottaneensa meistä mallia. En tiedä onko tällaista koskaan tapahtunut 😊
Yksi asia, jonka edessä varmaan kaikki IR-tiimit ovat olleet viime vuosina on, että joskus IR:ssäkin on pakko myöntää, ettei tiedä tai ettei osaa arvioida tai ennustaa. Minusta sekin on tärkeää sanoittaa. Sijoittajat ymmärtävät kyllä miten paljon korona tai ulko- ja sisäpoliittinen myllerrys on haastanut ja haastaa edelleen kaikkia yhteiskunnan toimijoita.
IR voi myös olla paitsi täyttä asiaa, mahdollisimman virheetöntä ja täysin sääntelynmukaista, myös helposti lähestyttävää, keskustelevaa ja rentoa. Eräs IR-alan vaikuttaja lausui minulle hiljattain hienon kohteliaisuuden; että olen taas tehnyt hyvää, ”emmimäistä IR:ää” ja tarkoitti sillä tuota. Tekemisen tapa ei ole taktista tai henkilöbrändin kiillotusta vaan yksinkertaisesti tapani olla ja viestiä, ja se edustaa mielestäni hyvin myös Goforen kulttuuria.
14. Mitä mieltä olet Inderesin viestinnästä yleisesti ottaen?
Pidän sen rennosta otteesta. Kehuimme tämän vuoden Pörssigaalassa Mikael Rautasen kanssa toinen toisiamme siitä, miten olemme erottautuneet tässä asiassa. Sijoitusmaailma on perinteisesti ollut hieman liian salaperäinen ja totinen. Inderes ei ota itseään liian vakavasti ja on muuttanut alan sisältöjä voimakkaasti kokeilemalla erilaisia formaatteja ilman, että sisältö olisi liian viihteellistä. Pidän paljon myös siitä, miten inderesiläiset asiantuntijat laittavat itseään likoon, esiintyvät ja esim. tekevät omista salkuistaan julkisia.
(@Mikael_Rautanen, bingasin sut, että huomaat t. Alokas)
15. Kertoisitko, miten eri tavoin Gofore on hyötynyt siitä, että on Inderesin yhtiöasiakkaana?
Mielestäni Inderes on piensijoittajien tärkeä, ellei tärkein foorumi, ja siksi myös yhtiölle arvokas alusta seurata heidän näkemyksiään ja suhtautumistaan tietoon, jota yhtiö antaa. Yhtiön osallistumisen foorumilla ei pitäisi kuitenkaan rajoittua passiiviseen kuunteluun ja keskustelusta ”hyötymiseen” vaan myös vuorovaikutukseen – on hyvä muistaa, että viestimättömyyskin on aina viesti. Organisaation viestintä on lakannut olemasta yksisuuntaista tiedottamista kauan sitten.
Gofore on hyötynyt paitsi @Joni_Gronqvist:in hyvästä analyysista, jota palstalaiset käyttävät ilmeisen ahkerasti, myös toimivasta tapahtumakonseptista. Käytämme Flikiä kaikkiin IR-tapahtumiin ja homma toimii heidän kanssaan kuin rasvattu. Itse pidän erityisesti Grönin tulosliveistä; on mielenkiintoista kuulla tuoreeltaan, miten analyytikko lukee ja tulkitsee raportteja.
16. Nimimerkki @Pohjolan_Eka kysyi Inderesin toimitusjohtajalta “…osaatteko myös Inderesillä avata sitä jotenkin auki, että miksi ylipäätään CMD kannattaa järjestää?” Voisitko sinä vastata, miksi tällaisia tilaisuuksia kannattaa järjestää?
CMD on ilman muuta tärkeä tapahtuma! Siinä voi syventää teemoja, joille voi muuten olla vaikea löytää sopivaa foorumia tai formaattia. Ennen vanhaan CMD:t olivat pienemmän piirin etuoikeus, nykyään on hienoa, että sekä live että nauhoite ovat kaikkien saatavilla – ainakin yleensä.
17. Miksi sinä sijoitat ja entä miksi sijoitat lapsillesi?
Sijoittaminen on oleellinen osa säästämistä, joskin kuten Pörssisäätiön entinen toimitusjohtaja Sirkka-Liisa Roine tapasi sanoa: pitää sijoittaa vain liikenevää rahaa. Lapsille sijoitan tulevaisuutta varten ja myös, jotta he ymmärtäisivät säästämisen ja sijoittamisen arvon, kenties jatkossa myös kiinnostuisivat yritysmaailmasta ja liiketoiminnasta osakkeiden taustalla.
18. Mitä sijoittaminen ja/tai “sijoitusmaailma” on tuonut elämääsi?
Sijoittaminen edustamani yhtiön osakkeeseen antaa mielestäni lisäpontta IR-työhön, kun voi samaistua sijoittajaan nimenomaan tämän yhtiön omistajana. Olen viestijänä kokeillut lähes kaikki lajit, mutta IR on tavallaan palkitsevin niistä, koska kursseja liikuttaa vain tieto. Viestin onnistumisen näkee kurssissa, ja sijoitusyhteisöltä saa jatkuvasti näkemystä siitä, miten viesti otetaan vastaan, mitä viestejä vielä mahdollisesti kaivataan tai onko jokin viesti peräti ymmärretty väärin. Esim. PR:ssä mittaaminen ja viestin vastaanottamisen tulkinta voi olla vaikeampaa, koska ei voi koskaan tietää miten lukija on asian ottanut. Muun ammatillisen kehittymisen lisäksi sijoitusmaailma on tietysti antanut myös paljon tähän sidosryhmään liittyvää tietoa ja ymmärrystä; kykyä katsoa asioita sijoittajan ja itsekin omistajan silmin.
19. Onko sinulla antaa vinkkiä Alokkaalle, mitä yrityksen materiaaleja hänen kannattaa erityisesti seurata, jotta hän ymmärtäisi yhtiöstä paremmin sijoituskohteena?
Kuten ilahduttavan moni palstalainen tekeekin, myös minä seuraisin yhtiön kaikkea viestintää ja sen tulkintoja muista lähteistä. Sijoittajaviestintä ei sovellu lajina kaikkeen, ja eritasoisille viesteille on löydettävä muita formaatteja ja kanavia. Koen myös, että ihmiset kiinnostavat aina, mutta viestintä on liian usein kasvotonta. On harmi, etteivät suomalaiset yritysjohtajat keskimäärin halua esille eivätkä tuota itse sisältöä omiin kanaviinsa. Tämä olisi arvokasta yhtiöille ja sijoittajille.
20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
Olen seurannut keskustelua palstoilla joitakin vuosia ja sekä jakanut että erityisesti saanut paljon tietoa ja näkemyksiä. Olen todella vaikuttunut siitä, miten perehtyneitä monet ovat yksittäisten yhtiöiden asioihin, ja miten paljon eri alojen ammattilaisia keskustelijoissa on, tuomassa näkökulmia ja faktoja muille. Keskustelu on myös pääosin aina asiallista ja rakentavaa.
Olen saanut foorumilta myös todella paljon ihanaa palautetta sekä edustamilleni yhtiöille että itselleni henkilökohtaisesti, mikä on viestijälle melko harvinaista herkkua. Kiitos mm. @KuHa ja @Aili sykähdyttävistä viesteistänne.
Kiitos Emmi todella kivasti kirjoitetuista ja sisältörikkaista vastauksista!
Kuten haastattelun alussa totesin, että hänen vastauksista ja ajatuksista saa todella ajateltavaa. Sain ajateltavaa sijoittamiseen, mutta myös työelämään ja viestintään + moneen muuhunkin asiaan.
Toivottavasti eri yhtiöt ja yhtiöiden edustajat lukevat Emmin vastauksia sekä ottaisivat oppia. Muutenkin vastauksia lukiessa tuli olo, että Goforella on hyvä olla töissä ja huomasin sen seikan, että paljon on samaa Goforessa & Inderesissä.