EKP:n korkopäätös huomenna: Kaikenlaisia häiriötekijöitä
EKP:n huominen korkokokous sai viikonloppuna uuden sävyn, kun SVB:n kaatuminen ja uhka pankkikriisistä laittoi korkonäkymät globaalisti uusiksi. Pankkisektorin pelastustoimien purressa tämä tuskin on pysyvä ilmiö, mutta terävin huippu korkoennusteissa saattaa jäädä saavuttamatta.
Odotukset uusiksi
Viime päivät ovat tuoneet paljon muutoksia paitsi osakemarkkinoilla, myös rahapolitiikkaodotuksissa. Hieman yllättävää on ollut etenkin se, että koronnosto-odotuksia euroalueella ovat vaimentaneet yhdysvaltalaispankit euromaiden julkisen talouden ongelmien sijaan. Edelleen Bloombergin konsensusennusteessa EKP:lta odotetaan 50 korkopisteen nostoa 3,5 %:iin, kuten pääjohtaja Lagardekin on vahvasti viime viikkoina viestinyt, mutta viime päivien tapahtumat ovat nostaneet myös 25 korkopisteen noston pöydälle. Ohjauskoron laskuista ei euroalueella ole vielä varaa puhua, vaan kuten Bloombergin alkuviikolla julkaisema kuva näyttää, EKP:lta odotetaan suurista keskuspankeista reiluimpia koronnostoja seuraavan kuuden kuukauden aikana.
Lähde: Bloomberg
Vaikka keskuspankissa ovet ovat avoinna myös miettimistauolle, edelleen inflaatiopaineet painavat EKP:n vaakakupissa niin paljon, että koronnostot jatkunevat nyt 50 pisteen tahdilla ja miettimisen aika on vasta myöhemmin. Mikäli pienempi koronnosto toteutuisi, pistäisi se miettimään riskejä myös europankeissa, koska talouskuva ei ole muuten radikaalisti muuttunut. Laajemman pankkikriisin ainekset ovat kuitenkin vähissä, kuten analyytikko Matias Arola kommentoi tuoreella videolla.
Yhdysvaltain inflaatio edelleen sitkeää
Yhdysvaltain eilen julkaistut alustavat inflaatioluvut helmikuulta osoittivat, että inflaatio on sitkeää eikä antanut minkäänlaisia viitteitä paussista Federal Reserven koronnostoihin. Kuluttajahinnat nousivat 0,4 % tammikuusta ja 6,0 % vuodentakaisesta, eikä pohjahinnoissakaan nähty selkeää hidastumista (kk-muutos 0,4 % ja vuodentakaisesta 5,5 %). Nousu kuukausitasolla oli suurin viiteen kuukauteen, ja edelleen merkittävä osa inflaatiopaineista, noin 70 %, tulee Bloombergin mukaan asumisesta. Tämän vaikutuksen pitäisi ajan mittaan ja talouden jäähtyessä hiljalleen hävitä, mutta muutos on hidas ja töyssyinen.
Federal Reserven ensi viikon korkopäätöstä inflaatioluvut mutkistavat entisestään. Keskuspankin reaktiofunktioon on ilmestynyt ”uutena” muuttujana rahoitusvakaus, minkä ollessa uhattuna myös koronnostoennusteet ovat menneet uusiksi ja nyt hinnoitellaan 25 korkopisteen nostoa ensi viikolle. Inflaatio ja työmarkkina eivät puolla paussia rahapolitiikassa vaan koronnostojen jatkumista. Inflaatio ja työvoimapula näyttävät olevan taloudessa pysyvämpiä ilmiöitä, kun taas kytevä pankkikriisi on markkinareaktioiden perusteella saatu ainakin toistaiseksi sammutettua.
Pääjohtaja Powellilla on kova työ ensi viikolla kuulostaa tarpeeksi uskottavalta inflaation torjujalta ja samaan aikaan rahoitusvakauden puolustajalta, sillä pienempien pankkien ongelmat ovat olleet juuri kiristyvän rahapolitiikan lieveilmiö.
Kirjoitan tuttuun tapaan kommentit korkopäätöksestä (julkaistaan huomenna klo 15.15) Sijoitusfoorumille Pörssien suunta -ketjuun.