Amerikkalaiskuluttajan kukkarossa ei edelleenkään hätää
Yhdysvalloissa julkaistiin keskiviikkona tukku talouslukuja, jotka todistivat, ettei kuluttajasektorilla ole edelleenkään hätää. Myös inflaatiopaineet säilyivät, mikä on saanut keskuspankkiirit hieman toppuuttelemaan puheitaan koronlaskujen suhteen.
Federal Reserven tarkkaan seuraama, kulutusmenoja mittaava PCE-hintaindeksi (pl. ruoka ja energia), nousi lokakuussa 2,8 % vuodentakaisesta ja 0,3 % kuukausitasolla. Hintojen nousu on siis edelleen selvästi yli Fedin tavoitteen, ja selittyy edelleen pitkälti palvelujen hintojen nousulla. Palveluhinnoissa nousun takana ovat erityisesti rahoituspalveluiden kulujen kasvu viimeaikaisen pörssinousun jäljiltä. Lukujen julkaisun jälkeen ei ole yllätys, että keskuspankin päättäjien puheet ovat viimeisen kuukauden aikana muuttuneet entistä haukkamaisempaan suuntaan, kuten FedSpeak-indeksistä on huomattavissa (mitä suurempi luku, sitä haukkamaisempaa puhetta).
Muutos on näkynyt myös korko-odotuksissa. FedWatchin antama todennäköisyys koronlaskulle joulukuun kokouksessa ei enää ole 80 %:n tuntumassa, kuten vielä kuukausi sitten, vaan on laskenut 68 %:iin. 32 % puoltaa sitä, että korko pidettäisiin nykytasolla. Fedissä ollaan varmasti nyt varovaisella kannalla, sillä vallanvaihto Valkoisessa talossa voi merkitä inflaatiopaineiden kasvua, mikäli uusia tuontitulleja tulee voimaan.
Muutoin näyttää edelleen vahvasti siltä, että yhdysvaltalaiskotitalouksien kukkarot voivat hyvin joulun lähestyessä. Käytettävissä olevan tulot kasvoivat lokakuussa hyvää vauhtia, nimellisesti 0,7 % ja reaalisestikin 0,4 %. Myös kulutusmenoissa nähtiin edelleen reaalisesti kasvua 0,1 % edellisestä kuukaudesta.