RT:n suhdannekatsaus ei indikoi vielä käännettä rakennustuoteyhtiöiden markkinatilanteeseen
RT:n eilen julkistettu vuosien 2024-2025 suhdannenäkymä Suomen matalaan asuntorakentamiseen on hyvin vaisu eikä myöskään teollisessa ja julkisessa uudisrakentamisessa tai korjausrakentamisessa ole RT:n mukaan odotettavissa nopeaa toipumista. RT:n ennusteiden valossa rakennustuoteyhtiöiden eli LapWallin ja EcoUpin lyhyen ajan ennusteisiin liittyy yhä alasuuntaisia riskejä viime aikojen ennusteleikkauksista huolimatta. Keskipitkällä ja pitkällä tähtäimellä rakentamisen kriisi avaa ainakin LapWallille arviomme mukaan myös mahdollisuuksia, joita olemme myös sisällyttäneet ennusteisiimme.
Suomen uudisrakentamisen markkina on tärkeä LapWallille ja myös EcoUpille
Rakennusteollisuus (RT) julkisti eilen keväisin ja syksyisin päivitettävän suhdannekatsauksensa Suomen rakentamisen näkymistä. Katsaus on luettavissa täältä. Katsaus on kiinnostava Helsingin pörssin rakennustuoteyhtiöiden eli LapWallin ja EcoUpin näkökulmista. LapWallin liikevaihtoa ajaa käytännössä Suomen matalien asuntojen uudisrakentaminen (seinäelementit) sekä teollinen ja julkinen rakentamisen (katto- ja seinäelementit) ja EcoUpin liikevaihtoa merkittäviltä osin Suomen matalien asuntojen uudisrakentaminen sekä myös korjausrakentaminen.
Suhdannekuva on synkkä yhtiölle tärkeässä matalassa asuinrakentamisessa
Rakentamisen synkkä suhdannekuva on toki yleisessä tiedossa, sillä viime vuonna markkinan sakkaamiseen johtanut korkojen nousu ja korkeahkon korkotason saavuttaminen, rahoituksen saatavuuden heikentyminen sekä kuluttajien ostovoima- ja luottamusongelmat eivät ole toistaiseksi nytkähtäneet konkreettisesti parempaan päin. RT pudottelikin ennusteessaan rumat madonluvut tälle ja ensi vuodelle myös matalaan asuntorakentamiseen, vaikka rakennusliikkeillä ei matalassa asuntorakentamisessa olekaan kerrostalorakentamisen kaltaista tuntuvaa myymättömien asuntojen ongelmaa.
Ennustetta arvioitaessa on myös hyvä muistaa, että vallitsevassa heikossa ja epävarmassa talousympäristössä ennusteen toleranssit ovat luultavasti isot ja ennustettavuus heikkenee aikaviiveen kasvaessa. Emme myöskään tunne RT:n historiallista ennustetarkkuutta. Kuluvan vuoden osalta merkittävämpi elpyminen vaikuttaa kuitenkin lipuvan käsistä, sillä EKP laskenee nykytiedoilla ohjauskorkojaan vasta kesällä ja laskujen välittyminen reaalitalouteen vaatii aikaa. Lisäksi Suomen talouskasvunäkymä on myös tummien pilvien värittämä.
RT:n ennusteen mukaan Suomessa aloitetaan tänä vuonna 3700 omakotitalon ja 1100 rivitalon rakentaminen. Omakotitalojen aloitusten ennuste tälle vuodelle on viime vuoden toteuman tasolla ja noin 45 % vuoden 2022 toteuman alapuolella, mutta tämän vuoden ennuste kohosi kuitenkin 100 kappaleella marraskuusta. Rivitaloaloitusten ennustetaan olevan tänä vuonna nyt 1100 kpl (-300 kpl vs. marraskuu), joka olisi 20 % viime vuoden toteumaa ja 65 % vuoden 2022 toteumaa alempi luku. Vuodelle 2025 RT ennustaa omakotitalojen aloitusten nousevan 27 % 4700 kappaleeseen ja rivitaloaloitusten reilut 80 % 2000 kappaleeseen. Näillä aloitusmäärillä varsinainen tänä vuonna toteutuva matalien asuntojen rakennusvolyymi laskisi luultavasti edelleen viime vuodesta, sillä viime vuoden alkupuolen volyymejä kannatteli vielä osin vuoden 2022 melko hyvä aloitusmäärä. Samasta syystä myös matalien asuinrakennusten volyymin toipuminen jäisi melko vaatimattomaksi, jos toteutuneet aloitusmäärät vastaisivat lähiaikoina RT:n ennustetta. Pitkällä tähtäimellä jopa odotuksia nopeampi kaupungistuminen tukee RT:n mukaan asuntojen kysyntää Suomessa.
RT ei ennusta nopeaa palautumista myöskään korjausrakentamiseen
Muulle kuin asuinrakentamiselle (ml. esim. julkinen rakentaminen ja teollisuus) RT ennustaa tälle vuodelle reilun 1 %:n kasvua viime vuoden yli 5 %:n pudotuksen jälkeen. Ensi vuodelle RT ennustaa tähän segmenttiin nollakasvua eikä rakennustilastoissa näy RT:n mukaan konkreettisia merkkejä teollisiin investointeihin muun muassa vihreän siirtymän myötä liittyneistä positiivisista odotusarvoista. Korjausrakentamiseen RT ennustaa tälle vuodelle 1 %:n laskua ja ensi vuodelle 1 %:n kasvua (korjausrakentaminen 2023 TOT -4 %).
LapWallin ja EcoUpin ennusteissa voi olla yhä myös alasuuntaisia riskejä
RT:n ennusteiden valossa LapWallille ja EcoUpille keskeisissä markkinasegmenteissä vaisu kehitys olisi jatkumassa eikä reippaampaa käännettä varsinkaan volyymimielessä ole odotettavissa ennen vuotta 2026. Myös vuonna 2026 markkinakysyntä voi jäädä vuoden 2022 suhdannehuipun alapuolelle. Liikevaihtoennusteemme odottavat LapWallille tälle ja ensi vuodelle 8 %:n ja 19 %:n kasvua, kun taas EcoUpin vastaavat ennusteet ovat -8 % ja 26 % (sis. Teknologialiiketoiminnan liikevaihdon kasvua etenkin vuonna 2025). Ennusteemme ovat RT:n markkinanäkemykseen peilattuna melko vaativia lähivuosille viimeisen reilun vuoden useista leikkauksista huolimatta. Niiden toteutuminen vaatisi luultavasti etenkin LapWallilta selvää markkinaosuuden voittamista etenkin matalassa asuntorakentamisessa ja EcoUpilta korjausrakentamisen ajaman liiketoiminnan osalta markkinaa nopeampaa kasvua. Emme kuitenkaan toistaiseksi tee muutoksia LapWallin tai EcoUpin ennusteisiimme. Rakennustuoteyhtiöiden liiketoiminnan logiikka huomioiden liikevaihtoennusteiden muutos vaikuttaa tyypillisesti vivulla tulosennusteisiin.
Kriisi voi myös tarjota mahdollisuuksia ainakin LapWallille
RT:n mukaan on jo kyseenalaista, kuinka paljon Suomeen jää pystyyn rakennusliikkeitä, joita pankit haluavat ja kykenevät rahoittamaan. Konkursseja tai muuta tarjonnan poistumista on jo nähty myös LapWallille tärkeässä seinäelementtisegmentissä, kun taas eristemarkkinoilla EcoUpin kohtaama suora kilpailu on vakaampien ja osin kansainvälisten suuryritysten ajamaa ja suhteellisen kilpailuaseman kehitys riippuvaista vihreän trendin etenemisestä (vrt. Ekovilla on mineraalivilloja oleellisesti kalliimpi, mutta ympäristöystävällisempi premium-tuote). Rakennusliikkeiden eli asiakkaiden potentiaalisesti kasvavat haasteet aiheuttavat LapWallille ja EcoUpille luottotappioriskejä, jotka molemmat yhtiöt kuitenkin isossa kuvassa väistivät viime vuonna mallikkaasti. Lisäksi etenkin Suomen seinäelementtisegmentissä pitäisi olla jaettavana viimeistään vuosina 2026–2027 selvemmin paranevassa suhdanteessa “vapaata” markkinaosuutta. Tämän markkinaosuuden valloittamiseen LapWall myös tähtää Pyhännän suurella tehdasinvestoinnilla (kommentti) täällä ja myös LapWallin keskipitkän aikavälin ennusteisiimme on leivottu oletus selvästi kasvavasta seinäelementtien markkinaosuudesta.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille