Metsäyhtiöiden konsensusennusteet ovat jatkaneet valumistaan
UPM:n, Stora Enson ja Metsä Boardin lähes tauotta jatkunut konsensusennusteiden lasku kiihtyi Q4'24-tuloskauden yhteydessä. Myös vuodelle 2026 muutokset olivat negatiivisia, joskin muutosten kulmakerroin oli maltillinen. Metsäyhtiöistä Koskisen konsensusennusteista ei ole vielä historiaa, mutta konsensuksen ennusteet myös Koskiselle laskivat Q4:n yhteydessä rakentamisen alakulon jatkuttua. Lisäksi kierroksia ottanut kauppasota uhkaa painaa konsensusennusteita edelleen, sillä metsäyhtiöt kärsivät vähintään epäsuorasti Yhdysvaltojen kaavailemistä tulleista ja niiden vastareaktioista. Metsäyhtiöiden kurssit ovat myös olleet paineessa viime aikoina, sillä osakkeet liikkuvat tyypillisesti konsensusennusteiden muutoksen suuntaisesti. Näkemyksemme sektorin yhtiöistä on neutraali, ja vaisujen näkymien takia kurssilasku ei mielestämme ole avannut sektorilla huomattavan houkuttelevia tuottomahdollisuuksia, vaikka metsäyhtiöiden tasepohjaiset arvostuskertoimet ovatkin matalimmalla tasolla miesmuistiin.
Vuoteen lähettiin reippailla parannusodotuksilla
Konsensusennusteissa sekä tälle vuodelle että myös lähivuosille oli ennen Q4-tuloskautta tuntuvat useiden kymmenien prosenttien tulosparannukset vuoden 2024 matalilta tulostasoilta. Niiden saavuttaminen vaati Euroopan makrokuvan piristymistä, positiivisesti kehittyvää kuluttajien ostovoimaa, rakennussektorin heräilemistä koomastaan (ml. EKP:n koronlaskut) sekä merkittävien tullien tai kauppasotien välttämistä. Näin ollen osakkeisiin oli ladattu selkeitä parannusodotuksia ennen tilinpäätöksiä, vaikka absoluuttisesti vuodelle 2025 asetetut odotukset eivät minkään yhdenkään yhtiön osalta olleet huomattavan vaativia.
Konkreettisia merkkejä kysynnän piristymisestä ei näy
Lopputalvesta ja keväällä metsäsektorin uutisvirta on ollut mielestämme vakaan nihkeää, eikä selkeitä merkkejä pääosin heikon kysynnän piristymisestä ole edelleenkään näköpiirissä. Yhtiöiden päämarkkinoilla Euroopassa kuluttajien varovaisuus tavarakulutuksen suhteen on jarruna, kun taas Yhdysvaltojen mahdollisten tullien epäsuorat vaikutukset ovat voittopuoleisesti negatiivinen riski globaalista kaupasta riippuvaisille metsäyhtiöille. USA ei suoraan ole huomattavan suuri markkina suomalaiselle metsäsektorille Metsä Boardin kartonkimyyntiä lukuun ottamatta. Tullien ja vastatullien mahdollisia vaikutuksia globaaliin kauppaan ja tavaravirtoihin on hyvin vaikea arvioida, ja vaikutukset voivat olla arvaamattomia. Lisäksi EUR/USD-kurssi on kevättä kohti vahvistunut, mikä on ollut negatiivinen ajuri dollarikauppaa käyville metsäyhtiöiden tuloskertymille. Myös sellumarkkinoiden kannalta isossa roolissa olevasta Kiinasta uutisvirta on ollut kaksijakoista.
Tulosten odotetaan parantuvan, mutta tasot jäävät vaatimattomiksi
Myös metsäyhtiöiden Q4-raportit sekä ohjeistukset jäivät odotuksista, mikä pakotti analyytikoita uudelleenkalibroimaan lyhyeen päähän asetettuja odotuksia. Näin ollen pitkään jatkunut vuoden 2025 konsensusennusteiden luisu jatkui ja jopa kiihtyi. Myös vuodelle 2026 konsensusennusteet laskivat kaikkien yhtiöiden osalta, joskin laskuvauhti oli selvästi vuoden 2025 ennusteita hitaampi. Omat ennusteemme kolmikolle ovat konsensuksen suuntaisia tälle vuodelle, ja ennusteidemme toteutuminen edellyttää arviomme mukaan edellä mainittujen tekijöiden toteutumista. Vuoden 2026 tulosparannusodotusten osalta olemme kuitenkin keskimäärin konsensuksen alapuolella. Konsensus odottaa Koskisen liiketoiminnan kehittyvän jokseenkin samansuuntaisesti kuin suurempien metsäyhtiöiden, vaikka yhtiö onkin kiinni kuluttajavetoisia suurempia yhtiöitä tyypillisesti hieman jälkisyklisemmässä rakennussektorissa.
Osakekurssien kehitys on ollut konsensusennusteiden suuntaista
UPM:n osakekurssi ovat laskenut vuoden alusta lukien noin 12 %, Stora Enson noin 16 % ja Metsä Boardin noin 26 %. Koskisen osakekurssi on kohonnut 2 %. Vastaavasti Helsingin pörssin yleisindeksi on noussut vuoden alusta noin 1 %, joten metsäsektorin osakkeiden kehitys on ollut reippaasti yleistä markkinaa heikompaa alkuvuodesta. Tämä menee osin jo laskeneiden ja tullien takia näillä näkymin edelleen laskupainetta kohtaavien konsensusennusteiden piikkiin, sillä tyypillisesti konsensusennusteiden muutoksella (toteutuneella ja ennakoidulla) on merkittävä rooli osakkeiden hinnoittelussa. Kurssilasku on painanut kolmen suuren metsäyhtiön tasepohjaiset arvostuskertoimet matalimmalle tasolle miesmuistiin. Vaisujen näkymien ja niiden myötä korkeintaan neutraalien lyhyen tähtäimen tuloskertoimien takia kuluvan vuoden ja myös pidemmän sihdin kurssilasku ei mielestämme toistaiseksi ole avannut erityisen houkuttelevia tuottomahdollisuuksia sektorilla.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
