IT-palvelusektori: Vuonna 2025 syklin pohja ohitetaan ja jyvät erotellaan akanoista
Odotamme IT-palvelusektorin kääntyvän ensi vuonna varovaiseen nousuun yleisen talousnäkymän parantumisen ajamana. Kannattavuuksien odotamme jatkavan noususuunnassa heikoilta tasoilta, mutta arvioimme sektorin sisäisen hajonnan jatkuvan selkeänä. Ensi vuonna yhtiöiden osalta pitäisi alkaa näkyä, ketkä ovat onnistuneet sopeutumaan muuttuneeseen markkinatilanteeseen ja kenen strategia toimii. Lyhyellä aikavälillä arvioimme kilpailutilanteen säilyvän kireänä, mutta Suomen ja Euroopan odotettu hiljalleen vahvistuva yleinen talouskehitys sekä laskenut korkotaso luovat mielestämme edellytykset asteittain vahvistuvalle kysyntänäkymälle ensi vuonna.
Markkinan tasolla yleinen talouskehitys määrittää paljon, mutta yhtiökohtaiset erot korostuvat
Yleisen taloustilanteen kehitys on nähdäksemme markkinan tasolla tärkein ajuri IT-palveluyhtiöiden kannalta. Niin kauan, kun asiakasyritysten budjetit ovat supistuvalla kannalla ja tuloskehitys heikkoa, on selkeämpää koko markkinan tason piristymistä IT-palveluyhtiöiden kysynnässä vaikea nähdä. Sijoittajan on kuitenkin hyvä huomioida, että IT-palvelusektorin yhtiöissä on merkittäviä yhtiökohtaisia eroja, mikä onkin korostunut tässä syklissä.
Niin Euroopassa kuin Suomessakin odotukset BKT:n kasvun (2025) suhteen ovat laimentuneet ajan edetessä. Suomen pankki odottaa nyt 1,1 %:n BKT:n kasvua vuonna 2025, kun se maaliskuussa odotti vielä 1,7 %:n kasvua. Euroalueen BKT:n kasvuennuste 2025 on laskenut 1,3 %:iin, kun vuoden alussa ennuste oli 1,5 %. Selvä Suomen taloutta tukeva tekijä on korkotason lasku. 12 kuukauden Euriborissa on nähty raju pudotus yli 4 %:n huipusta noin 2,4 %:iin. Inflaatiopelot ovat heränneet jälleen erityisesti Yhdysvalloissa Trumpin valinnan jälkeen, mutta Euroopassa korkotason odotetaan jatkavan laskusuunnassa. Yhtä kaikki talouskehityksen odotetaan edelleen piristyvän ensi vuonna, mikä on luonnollisesti positiivista IT-palvelusektorin kannalta, mutta suhtaudumme ennusteisiin vielä toistaiseksi varovaisuudella. Tyypillisesti talousennusteet ovat liian optimistisia, kunnes käännekohdan jälkeen ne muuttuvat liian pessimistisiksi.
Koko Helsingin pörssin 2025-tulosennuste (Inderesin seurannan oik. EBIT mediaani) on laskenut selvästi kuluneen vuoden aikana (noin -10 %), kun odotettua piristymistä talousnäkymään ei olla saatu. Alustavana positiivisena ajurina voidaan kuitenkin mainita, että Helsingin pörssin tuloskasvu on kääntynyt positiiviseksi tänä vuonna. Koko pörssin tasolla tänä vuonna nähty tuloskasvu on pitkälti perustunut säästötoimiin, tiettyihin toimialoihin ja globaalisti toimiviin yhtiöihin, mutta tulosten kääntyminen kasvusuuntaan on positiivinen tekijä asiakasyritysten IT-budjeteista eläville IT-palveluyrityksille. Inderes Q3-tuloskausiyhteenveto on luettavissa tästä.
Sektorin kehityksen ennustaminen nykyisen käännekohdan ympärillä on edelleen erittäin vaikeaa. Arvioimme ylikapasiteetista johtuvan kovan kilpailun jatkuvan ensi vuonna. Vuodenvaihde tulee kertomaan paljon asiakkaiden säästötarpeista, kun perinteisesti projekteja loppuu ja uusia aloitetaan. Yksityisellä sektorilla kovimmat säästötoimet on jo nähdäksemme tehty asiakasrintamalla koko markkinan tasolla. Säästötarpeita on kuitenkin edelleen olemassa talousnäkymän säilyttyä melko heikkona, ja yllättävät säästötarpeet voivat iskeä yhä kovaakin yksittäisiin yhtiöihin. Keskeisenä trendinä ensi vuonna tulee nähdäksemme jatkumaan yksityisen sektorin IT-toimittajien keskittäminen. Tässä ovat vahvoilla pitkäaikaiset strategiset kumppanit, toimialaosaamista omaavat yhtiöt, kriittisen osaamisen vahvat tekijät ja laajan palvelutarjooman yhtiöt. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että lukujen valossa tarkasteltuna Gofore ja Digia ovat olleet voittajia tässä trendissä. Yhtiöt ovat kokonaisuutena kommentoineet piristyvästä myyntiaktiviteetista loppuvuonna 2024 ja useammat ovat alkaneet jälleen rekrytoimaan, mikä viittaa siihen, että syklin pohja alkaa lähestymään tai on jopa ohitettu.
Julkisen sektorin säästötoimet sekoittavat koko markkinan kysynnän ennustamisen pakkaa. Julkisella sektorilla IT-järjestelmien kehitystarpeet lähivuosina ovat edelleen ilmeisiä ja niillä haetaan tehokkuutta toimintaan. Samaan aikaan säästötarpeet ovat selvät. Tämän yhtälön vuoksi kehityksen ennustaminen on vaikeaa. Arvioimme kehityksen olevan julkisella sektorilla kokonaisuutena vaisua verrattuna aiempiin vuosiin ja todennäköisesti jatkuva hintapaine tekee operoimisesta sektorilla haastavaa. Julkisella sektorilla hyvin pärjäävillä yhtiöillä on mielestämme edellytykset siellä jatkossakin tehdä hyvää liiketoimintaa, vaikka kasvu onkin todennäköisesti tiukemmassa. Julkisen sektorin houkuttelevuuden kannalta keskeinen muuttuja on yksityisen sektorin kysyntä, koska ylikapasiteettia ajautuu hintakilpailemaan julkisen sektorin suuriin kilpailutuksiin. Halvalla hinnalla myyminen on usein yhtiön näkökulmasta ainakin lyhyellä tähtäimellä penkillä istumista parempi vaihtoehto.
Lähivuosina usein liputtamamme yhtiöiden jatkuvan uudistumisen kyky tulee olemaan avainasemassa, kun useat yhtiöt ovat keskellä muutosprosesseja ja pyrkivät asemoitumaan hyvin vetäville palvelu-, markkina- ja asiakassektoreille.
Odotamme liikevaihtokehityksen kääntyvän positiiviseksi vuoden aikana
Vuoteen 2025 kohdistuvat odotuksemme ovat laskeneet selvästi kuluneen vuoden aikana, kun yleisen taloustilanteen käännettä parempaan on potkittu eteenpäin. Vuonna 2025 arvioimme sektorin kääntyvän maltilliseen kasvuun, mutta yhtiöjoukossa on paljon hajontaa. Ennustamme seuraamiemme IT-palvelusektorin yhtiöiden liikevaihdon kehityksen mediaanin olevan +2,5 % ja keskiarvon +3,3 % vuonna 2025. Tarkassa seurannassamme olevan orgaanisen kehityksen mediaanin ja keskiarvon arvioimme olevan +2,5 % ja +2,3 %. Yrityskaupparintamalla on ollut ennätyksellisen hiljaista, joten niiden tuki kasvuun jää nykytiedon valossa pieneksi. Ennustamme orgaanisen kasvun siis piristyvän hieman viime vuosista (2023: 0 % ja 2024e: -2 %). Suhteessa heikkoa sykliä edeltäneisiin viiteen vuoteen (2018–2022 8–16 %) kehitys on kuitenkin edelleen vaisua. Räätälöidyn ohjelmistokehityksen kysynnän laskusta eniten kärsineiden yhtiöiden (Witted, Siili, Vincit) kehityksen odotamme edelleen olevan keskimääräistä heikompaa. Wittediä tukee Norjan paremmin vetävä markkina.
Vaikka vertailukaudet ovat jo useimmilla heikkoja, niin yhtiöiden asiantuntijakapasiteetit ovat laskeneet selvästi verrattuna vuoden 2024 alun tasoon. Kapasiteettia on ilman projektia (”penkillä”) arviomme mukaan normaalia enemmän ja tekijöitä on isossa kuvassa hyvin saatavilla tällä hetkellä. Selvät kasvuluvut edelliseen vuoteen verrattaessa vaatisivat aggressiivisia rekrytointeja, mihin emme tällä hetkellä lyhyellä aikavälillä usko. Tämän vuoksi kasvuodotuksemme keskittyvät selvästi H2’25:een. Sijoittajan kannalta keskeisintä on kuitenkin volyymien kääntyminen noususuuntaan kuukausi- ja kvartaalitasolla sekä kysyntänäkymien vahvistuminen.
Odotamme kannattavuuden paranevan kulusäästöjen ajamana
Vuonna 2024 kannattavuuksissa on nähty selkeää hajontaa ja osalla yhtiöistä kannattavuuksissa tuleekin nähdä ensi vuonna parantumista erittäin matalaan tasoon nähden. Vuonna 2025 arvioimme seuraamiemme yhtiöiden EBITA-marginaalin mediaanin nousevan 6,9 %:iin (2024e: 4,1 % ja 2018–2023 keskimäärin 7,5 %). Sektorin kannattavuuskehityksen osalta paremman kuvan antaa keskiarvo, joka nousee 7,5 %:iin edellisvuoden 6,3 %:sta. Kannattavuutta tukee tehdyt säästötoimenpiteet, paremmat laskutusasteet ja tasaantuvat tai asteittain kasvuun kääntyvät liikevaihdot. Nyt näyttääkin siltä, että kannattavuuspohja osui sektorin kontekstissa vuoteen 2023, jolloin kysynnän lasku realisoitui yllättäen useimmille. Kannattavuushaasteita tulee arviomme mukaan tuottamaan edelleen laskutusasteiden vaikea hallinta, kun projektien aloituksia lykätään ja kasvu on kovan työn takana. Palkkainflaatio tulee jatkumaan maltillisena, mutta hintakilpailu luo yhä painetta kannattavuuksiin. Henkilöstön vaihtuvuus ei ole ollut haaste viimeiseen pariin vuoteen, eikä ole niin kauan, kun asiakaskysyntä on heikkoa. Hintapaine on edelleen sektorin selkein huolenaiheemme ja on jo usealla toimijalla uinut sisään tilauskantoihin, mikä tekee paluusta parempiin kannattavuustasoihin aikaisemmin odotettua hitaampaa. Mitä kauemmin hintapaine kestää, sitä heikommaksi koko sektorin tilauskannan rakenne muodostuu ja siten myös käänne parempaan tapahtuu vielä hitaammin. Useat yhtiöt ovat kuitenkin sopeuttaneet kulurakenteitaan heikossa syklissä, minkä myötä markkinan parantuessa kannattavuuksissa voidaan nähdä ainakin hetkellisesti jälleen selvästi parempia tasoja.
Odotamme neljän kärjen (Gofore, Tietoevry, Netum ja Digia) sekä Siilin kannattavuuksien pysyvän noin edellisvuoden tasoilla vuonna 2025. Kannattavuusparannuksia odotamme Digital Workforcelta, Solteqilta, Vincitiltä ja pieniä Loihteelta sekä Wittediltä.
Kattava IT-palvelusektorin yhteenveto ja yhtiökohtaiset kommentit Q3’24-tuloskaudesta on luettavissa täältä.
Arvostustasot odottavat heikkoa kehitystä lähivuosina
Tuloskehitys on keskeinen osakekursseja ajava voima, mutta kolmas tuotto-odotuksen merkittävä komponentti pääoman allokoinnin lisäksi on ostohetken arvostustaso. Arvostustaso on kääntynyt mielestämme jo hyvin houkuttelevaan asentoon historiallisessa kontekstissa. Historiallisesti arvostustasot eivät ole kääntyneet nousuun ilman liiketoiminnan käännettä ja tuloskasvun käynnistymistä. Toinen huomioitava tekijä on, että useat sektorin yhtiöt ovat tehneet merkittäviä oikaisuja tuloksiinsa, ja todellisuudessa kassavirtatulokset ovat olleet oikaistuja tuloksia heikompia. Tämän takia osittain arvostustasot, jossa nämä oikaisut on huomioitu, näyttävät paikoin ”liian” matalilta. Sijoittajan onkin keskeistä hahmottaa, kuinka hyvin operatiivinen oikaistu tulos konvertoituu kassavirraksi ja mitkä erät ovat todellisuudessa kertaluonteisia. Selkein oikaisuerä on yritysostoista aiheutuneet liikearvon poistot ja PPA-poistot, jotka eivät ole kassavirtavaikutteisia.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille