5 syytä myydä osake
Kysymykseen, miten tehdä tuottoa osakemarkkinalla vastataan joskus ironisesti pilke silmäkulmassa ”osta halvalla ja myy kalliilla”. Vaikka periaatteessa tämä helpolta kuulostava nyrkkisääntö on hyvinkin toimiva, on käytännön toteutus tälläkin saralla huomattavasti vaikeampaa. Inderes Sijoituskoulu listaa tässä tekstissä viisi hyvää syytä myydä jokin osake pois omasta portfoliosta.
Monet aloittelevat sijoittajat myyvät osakkeita, koska ne ovat nousseet jonkin verran. Osakkeen nousu ei itsessään kuitenkaan ole hyvä syy myydä: parhaimmat sijoitukset ovat yleensä pitkiä ja nousevat reippaasti vuosien varrella. Myymällä parhaat nousijat ja pitämällä tappiolliset sijoitukset, jää portfolioon lopulta vain huonosti suoriutuvia osakkeita. Myöskään paniikissa myynti reaktiona esimerkiksi huonoon osavuosikatsaukseen ei ole syy myydä osaketta. Jos kuitenkin etukäteen tiedät, että panikoit, kannattaa yleensä panikoida ennen muita.
Arvosijoittamisen suurena nimenä pidetty Benjamin Graham teoksessaan David Doddin kanssa The Intelligent Investor kirjoittavat, että sijoittajan ei ole pakko reagoida markkinan riehaantumiseen tai masentumiseen, jotka näkyvät osakkeiden rajuina hintavaihteluina. Piensijoittajan suurimpia valtteja on, että jos muut panikoi tai tekevät tyhmyyksiä, hänen ei ole pakko tähän hullutukseen osallistua. Fiksu sijoittaja ei ajaudu tilanteeseen, jossa olisi pakko myydä (tai ostaa) yhtään mitään. Ole oman salkkusi päällikkö, älä ole markkinoiden narri.
1. Osakkeen hinta nousee reilusti yli käyvän arvon.
Me Inderesillä uskomme fundamenttisijoittamiseen. Se tarkoittaa sitä, että osakkeilla on koko ajan joku ”oikea” tai ”käypä” arvo. Tehokkailla markkinoilla osakkeen hinta vastaa tätä arvoa, mutta läheskään aina näin ei ole. Joskus osakkeiden hinnat niin sanotusti ottavat etukenoa eli odottavat yhtiön tulevaisuuden olevan huomattavasti ruusuisempi mitä on realistista odottaa. Mikäli osakkeen arvo nousee reilusti yli sen käyvän arvon, on osaketta yleensä järkevä keventää. Esimerkiksi rapakon takana kaikille tutun Coca-Colan osake junnasi käytännössä 12 vuotta paikallaan 2000-luvulla, kun yhtiön tulos kasvoi mutta samaan aikaan liian korkealle arvostettu P/E laski (P/E-luvusta voi lukea Inderes Sijoituskoulussa täältä). Suomalaiset tietävät Nokian teknokuplakokemuksesta, että osake ei toivu välttämättä kohta edes pariin vuosikymmeneen, kun sijoittajat ovat olleet valmiit maksamaan siitä reilusti yli käyvän arvon 2000-luvun alussa. Toisaalta tässäkin on hyvä käyttää pelisilmää: mikäli jonkun yhtiön kasvu jatkuu nopeana ja kannattavana, korkeampia arvostuskertoimia ei heti pidä säikähtää. Tämä on kuitenkin enemmän poikkeus.
Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä enemmän maksat osakkeesta, sitä heikompi tulevaisuuden tuotto on osakkeesta odotettavissa.
2. Yhtiö ei vastaa aiempia odotuksia
Kaikki sijoittajat tekevät joskus virheitä (lue Inderes Sijoituskoulusta tyypillisistä virheistä täällä ja täällä). Paremmat sijoittajat vaan myöntävät virheensä nopeammin. Siksi onkin hyvä myydä osake, tai ainakin keventää sitä omasta portfoliosta, mikäli alkuperäinen sijoituscase meneekin mönkään. Esimerkiksi jos sijoituscase nojaa kovaan liikevaihdon kasvuun ja yhtiö ei pystykään tätä toteuttamaan, joutuu sijoittaja miettimään uudelleen miksi yhtiöön alun perin sijoittikaan.
Viimeaikaisia esimerkkejä voisi olla esimerkiksi korkeariskinen terveysteknologiayhtiö Nexstim, jonka sijoituscase nojasi FDA-luvan saantiin uudelle laitteelle, mutta kun FDA:lta tulikin hylsy, koko yhtiön tulevaisuus meni vaakalaudalle. Kun yhtiöltä rapautuu fundamentit alta, yhtiö pettää odotukset kvartaali toisensa jälkeen ja käännettä parempaan ei ole realistista odottaa, on parempi katkaista tappiot ja myydä vaikka osakkeet olisi kuinka miinuksella.
3. Osakkeen paino nousee portfoliossa kohtuuttomaksi
Kuten moni muukin asia sijoittamisessa, tämäkin on hieman makuasia, kuinka moneen eri osakkeeseen tai omaisuuslajiin kukin sijoittaja portfoliotaan hajauttaa. On kuitenkin perusteltua riskinhallinnan näkökulmasta myydä osaketta, jos sen paino nousee kohtuuttomaksi portfoliossa. Aina voi mennä jotain pieleen tai tulla yllätyksiä vakaillekin yhtiöille, jolloin sijoittajalla pitää olla teräksinen maha istua portfolioon nähden suuren position päällä vaikeita aikoja.
4. Jokin toinen osake tarjoaa paremman tuotto-riskisuhteen.
Kaikki sijoittajat etsivät kovinta mahdollista tuottoa pienimmällä mahdollisella riskillä, tai näin ainakin ajattelevat tekevänsä. On perusteltua myydä jokin osake, mikäli sen tuotto-odotus on alentunut osakkeen noustessa ja samaan aikaan sijoittajan tutkaan osuu yhtiö, jonka osake on edullisesti hinnoiteltu ja sen tuotto-odotus on suurempi.
5. Tarvitsee rahoja muualla.
Ylläolevat neljä syytä liittyvät suoraan sijoittamiseen ja osakkeiden hinnoitteluun. Osakesijoittaminen ei kuitenkaan (toivottavasti) ole koko elämä. Vaikka monet osakesäästäjät tälle irvistävätkin niin joskus ehkä kannattaa myydä osakkeita ja investoida muille elämän osa-alueille.
Jäikö jotain Inderes Sijoituskoulussa epäselväski tai kaipaisitko jotain aihetta käsiteltävän Inderes Sijoituskoulussa? Laita pyyntöä InderesQ&A:ssa.