5 sijoittajien yleistä virhettä
Tämän kertainen Inderes Sijoituskoulu käy läpi viisi yleistä sijoittajien tekemää virhettä. Sijoittamisessa kaikki, ammattilaiset mukaan lukien, tekevät virheitä, mutta niistä oppiminen on pidemmän aikavälin selviytymisen kannalta ratkaisevaa: muutoin sijoittaminen käy lompakolle kalliiksi. Siksi on hyvä oppia myös muiden virheistä.
1. Sijoittaja ei voi myydä osaketta koska se on tappiolla
Monilla on vaikeuksia myydä tappiolla olevia osakkeita. Tappiot tuntuvat tutkitusti kirpeämmiltä kuin voitot, mutta sijoittajan tulisi silti aina katsoa yrityksen todellista kykyä tehdä tulosta ja tuottaa lisäarvoa sidosryhmilleen, kuten osakeomistajat. Mikäli osake valahtaa portfoliossa tappiolle, on parempi kerrata miksi alun perin osti osaketta ja onko tämä perustelu muuttunut. On parempi myydä tappiolla, mikäli yhtiön tuloskunto on pysyvästi heikentynyt eikä osakkeen tuotto-odotus vastaa enää aiempia odotuksia. Kuten sanotaan, katkaise tappiot nopeasti ja anna voittojen juosta.
2. Myy voitolla olevia osakkeita, koska ne ovat voitolla
Tästä päästään seuraavaan kohtaan. Se, että osake on voitolla, ei ole itsessään peruste myydä osaketta. Jos putsaa portfoliosta aina voitolla olevia osakkeita ja pitää tappiolliset, käy useasti niin että lopulta osakesalkku on täynnä yrityksiä, joiden liiketoiminnalla menee huonosti. Ennemmin tai myöhemmin, yleensä ennemmin, osakesijoittajan tuotot alkavat näyttämään yhtä huonoilta.
3. Ostaa osakekurssia, ei osuutta yrityksestä
Kuten jo kaksi ylläolevaa kohtaa epäsuorasti viittasivat, sijoittajan tulisi muodostaa itselleen käsitys yrityksen todellisesta liiketoiminnan arvosta. Inderesin yritysanalyysin tehtävänä on hinnoitella liiketoiminnan todellinen arvo, kuten on esimerkiksi tässä Vincitin analyysissa tehty. Täten hänelle syntyy käsitys siitä mitä yrityksen osakkeen, joka on osuus oikeassa maailmassa toimivasta yrityksestä, arvon pitäisi olla. Monet sijoittajat, jotka ovat oikeastaan spekuloijia, eivät ymmärrä osakkeen luonnetta osuutena oikeasta yhtiöstä ja liiketoiminnasta, vaan kuvittelevat tietävänsä, minne osakekurssit liikkuvat ja pystyvänsä ostamaan aina nousevaa kurssia ja myymään ennen laskua. Tämä johtaa monesti liian tiuhaan kaupankäyntiin, joka taas aiheuttaa kuluja jotka syövät tuottoja.
4. Etsii vain omaa käsitystä tukevaa informaatiota osakkeesta
Moni sijoittaja muodostaa mielipiteen ja etsii sen jälkeen vain sitä tukevaa informaatiota ja kiistää tai sivuuttaa kaiken oman näkemyksen vastaisen tiedon. Tällöin kuva osakkeen todellisesta arvosta saa monesti liian kultaiset reunukset. Pitkäjänteisessä menestyksekkäässä sijoittamisessa on tärkeää etsiä virheitä omasta ajattelusta. Tulee yleensä halvemmaksi löytää virheet ennen kuin muut löytävät ne: silloin osakkeen kurssi on todennäköisesti tullut jo roimasti alaspäin.
5. Ostaa osaketta pelkän hyvän (menneen) osinkotuoton perusteella
Suomalaisilla on taipumus innostua kevään osingoista, ja tähän on hyvät perusteetkin: pitkässä juoksussa suurin osa osakkeiden tuotoista selittyy osingoilla. Silti, monesti korkea osinkotuotto on liian hyvää ollakseen totta. Menneiden vuosien korkeat osingot eivät itsessään ole peruste ostaa osaketta, vaan sijoittajan tulisi arvioida minkälainen osinkojen kasvukäyrä on tulevaisuudessa. Osakkeet, joiden osinkotuotto näyttää korkealta menneiden vuosien osinkojen perusteella, saattavat olla huonoon jamaan ajautuneita yhtiöitä joiden kurssit ovat romahtaneet, sillä ammattilaiset odottavat jo osingonleikkausta. Esimerkiksi Oravan osinko kotipörssissä laskenee odotustemme mukaan yli 75 % tänä vuonna. Pari vuotta takaperin öljyn hinnan romahtaessa moni norjalainen osinkoyhtiö joutui leikkaamaan rajusti osinkoaan. Osingot ovat seuraus hyvin hoidetusta liiketoiminnasta, eivätkä itsessään ole syy hyvään sijoitukseen.