Vaikutat käyttävän laajaa näyttöä, haluatko laajentaa myös videosoittimen näkymän?
Tullien mahdolliset vaikutukset Sifter-salkun yhtiöihin | Rahastojulkaisu
Huhtikuun 2. päivänä presidentti Trump piti puheen, jota hän oli etukäteen mainostanut ”Liberation Day” -puheena. Puheesta kävi ilmi, että Trumpin hallinto on löytänyt uusia keinoja asettaa lisätulleja eri maihin maailmanlaajuisesti.
Teimme ensimmäisen arvion tullien mahdollisesta vaikutuksesta Sifterin yhtiöihin jo joulukuussa 2024, ennen Trumpin virkaanastujaisia ja päivitimme analyysiämme maaliskuussa 2025.
Lyhyen aikavälin vaikutukset
Tullien aiheuttama uhka on lisännyt epävarmuutta, mikä puolestaan on haitallista osakemarkkinoille. Nyt kun tulleja on konkreettisesti asetettu, jää nähtäväksi, kuinka nopeasti ne vaikuttavat maailman talouden BKT:hen sekä yritysten tuotteiden kysyntään ja tuloksiin.
Arviomme mukaan osakemarkkinat pysyvät epävarmassa tilassa ainakin seuraavat kuukaudet ja odotettavissa on merkittäviä hintavaihteluita. Lisäksi on mahdollista, että EU, Kiina ja muut maat vastaavat asettamalla vastatulleja, mikä käytännössä merkitsisi kauppasotaa ja lisää epävarmuutta yhtiöille.
Pitkän aikavälin vaikutukset
Pitkällä aikavälillä, 6–36 kuukauden sisällä, on vielä epäselvää, ovatko asetetut tullit pysyviä vai osa presidentti Trumpin neuvottelutaktiikkaa. Jo nyt on nähty, että monet pienemmät maat ovat suostuneet Yhdysvaltain ehtoihin välttääkseen tullien vaikutuksia.
Markkinoille tärkeintä pitkällä aikavälillä on varmuus ja ennustettavuus. Vaikka osa asetetuista tulleista jäisi pysyviksi, markkinat ja yritykset voisivat arvioida niiden vaikutukset, kunhan tullit eivät jatkuvasti muuttuisi. Eri arvioiden mukaan globaali bruttokansantuote (BKT) laskee 0,5–1 % mikäli tullit jäävät pysyviksi.
Yhteenveto vaikutuksista Sifter-rahaston yhtiöihin
Huonossakin taloudellisessa suhdanteessa kauppa käy. Sifter-yhtiöiden tuotteet ja palvelut ovat pääosin kriittisiä asiakkailleen, mikä antaa niille hintajoustoa. Uskomme, että näiden yritysten tuotteiden ja palveluiden kysyntä pysyy suhteellisen vakaana mahdollisista hintojen nousuista huolimatta.
Arviomme mukaan 62 % rahaston sijoituksista on kohtuullisen hyvässä suojassa tullien aiheuttamalta epävarmuudelta.
Esimerkiksi Microsoftin kaltaisten yritysten tuotteiden ja palveluiden kysyntä tuskin vähenee merkittävästi.
Noin 20 % Sifter-salkun yhtiöistä altistuu suoraan sekä tullien että epävarmuuden vaikutuksille. Näihin kuuluvat esimerkiksi puolijohdelaitteiden valmistajat, kuten Lam Research ja Applied Materials. On kuitenkin huomattava, että pidemmällä aikavälillä nämä riskit voivat kääntyä jopa positiivisiksi, jos Yhdysvallat jatkaa "onshoring"-toimia eli pyrkii lisäämään omavaraisuuttaan sirutuotannossa. Tällöin puolijohdelaitteiden kysyntä voisi kasvaa merkittävästi Yhdysvalloissa. Lyhyellä tähtäimellä näemme kuitenkin haasteita näiden yritysten kohdalla.
Olemme myös arvioineet, että teollinen toiminta sekä Yhdysvalloissa että EU:ssa voisi hyötyä protektionismista sekä elvytysmiljardeista. Sifter-rahaston yhtiöistä 34 % on teollisia yhtiöitä.
Emme ole tehneet hätiköityjä muutoksia salkkuumme, vaan pidämme kiinni pitkän aikavälin sijoitusstrategiastamme.
Markkinoiden epävarmuustilanteessa seuraamme kuitenkin tilannetta tarkasti, sillä lyhytaikainen epävarmuus voi tarjota meille erinomaisia sijoitusmahdollisuuksia.
Santeri Korpinen
CEO
Oheinen sisältö on tulkittavissa markkinointiaineistoksi. Inderes ei vastaa esitellyn palvelun tai kohteen sisällöstä. Sisältöä ei tule tulkita suositukseksi käyttää kyseisen toimijan palveluita, esimerkiksi merkitä tai lunastaa rahasto-osuuksia. Ennen mahdollista palvelun käyttöä tutustuthan huolellisesti kyseisen toimijan esittämiin materiaaleihin palveluun liittyen, esimerkiksi avaintietoasiakirjaan, rahastoesitteeseen sekä palvelun sääntöihin.