Lehto: Päätämme osakkeen seurannan
Päätämme Lehdon osakkeen seurannan emmekä siten anna osakkeelle enää tavoitehintaa (aik. ei tavoitehintaa) tai suositusta (aik. myy). Lehdolla ei ole tällä hetkellä operatiivista liiketoimintaa ja yhtiön jatko uuden energiarakentamisliiketoiminnan parissa riippuu saneerausohjelman etenemisestä ja liiketoiminnan rahoittamisen onnistumisesta. Nykyisten omistajien kannattaa seurata saneerauksen etenemistä sekä uuden liiketoiminnan konkreettisia suunnitelmia, mutta tässä vaiheessa varmaa jo on, että nykyisten omistajien osuus mahdollisesta uudesta yhtiöistä tulee laimentumaan merkittävästi.
H1-tulos ei tarjonnut merkittävästi uutta
Lehto julkisti H1-katsauksensa torstaina 1.8.2024. H1:n luvuista Lehdon liikevaihto laski H1:llä 96 % 4,7 MEUR:oon ja liiketulos oli 4 MEUR tappiolla. Taseen osalta raportissa on maininta myös yhtiön maksuvalmiudesta, joka on säilynyt heikkona. Katsauskauden päättyessä rahavarat olivat vain 0,7 MEUR. Konsernilla ole tällä hetkellä säännöllistä tulovirtaa ja sen kassatulot muodostuvat pienten omaisuuserien myynneistä.
Lehdon nykyisillä taloudellisilla luvuilla ei kuitenkaan ole merkitystä, sillä yhtiön rakentamisen tytäryhtiöt ovat haettu konkurssiin ja jäljelle jäävällä Lehdolla on meneillään saneeraus kesällä julkistetun ohjelmaehdotuksen mukaisesti. Kävimme ohjelmaehdotusta tarkemmin läpi täällä. Yhtiön arvion mukaan saneerausohjelma voitaisiin vahvistaa Q3:n aikana, mikä antaa jonkinlaisen aikataulun tilanteen etenemiselle.
Lehdon raportin mukaan yhtiön toiminnan painopiste on nyt uuden liiketoiminnan käynnistämisessä, tehdastoimintojen myynnissä ja saneerausohjelman edellytysten varmentamisessa. Saneerausohjelman vahvistamisen jälkeen yhtiö voisi hakea uutta oman pääoman ehtoista rahoitusta ja toteuttaa muut saneerausohjelman toimenpiteet.
Paluu normaaliin liiketoimintaan tulee viemään vuosia
Lehdon tavoitteena on saneerauksen jälkeen lähteä tekemään energiarakentamisliiketoimintaa, jonka kassavirroilla saneerausmaksuja hoidettaisiin. Arviomme mukaan uuden liiketoiminnan tarjoamalle on kysyntää energiatehokkuuden ja sähkövarastoinnin tarpeen kasvaessa, mutta johtopäätöksiä liiketoiminnan potentiaalista nykytiedoilla on vaikea tehdä. Lisäksi arvioimme, että liiketoiminnan kehitys ja käynnistys tulee viemään vuosia.
Uuden liiketoiminnan käynnistäminen vaatii lisäksi saneerauksen mukaisesti, että nykyisiä velkoja tultaisiin leikkaamaan ja omaa pääomaa tulisi vahvistaa uuden rahoituksen kautta selvästi. Lisäksi yhtiön vaihtovelkakirjalaina (15 MEUR) tulisi konvertoida osakkeiksi vähintään 10 MEUR:n edestä, mikä tulee merkittävästi laimentamaan nykyisiä omistajia.
Nykyisten omistajien kannattaa seurata saneerausohjelman edistymistä sekä konkreettisia rahiotusjärjestelyitä sekä virallisia liiketoimintasuunnitelmia uuden liiketoiminnan osalta. Rahoituksen hankinnan onnistuminen ja uuden liiketoiminnan kasvu- sekä kassavirtanäkymä ovat kuitenkin vielä ison epävarmuuden peitossa. Varmaa tässä vaiheessa on vaan, että nykyisten omistajien omistus tulee merkittävästi laimentumaan saneerauksen myötä ja usean vuoden ajan uuden liiketoiminnan kassavirta valuu saneerauksen velkojille.
Kaupankäynti Lehdon osakkeella on keskeytetty toistaiseksi.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
Lehto on vuonna 1976 perustettu suomalainen rakennus- ja kiinteistöalan konserni, joka hyödyntää rakennusprosessissaan toistettavia konsepteja, tehdasvalmistusta sekä modulaarisuutta luodakseen lisäarvoa asiakkailleen. Yhtiön liiketoiminta jakautuu nykyisin kahteen palvelualueeseen: Toimitilat ja Asunnot. Näiden palvelualueiden sisällä yhtiö tekee myös päiväkoteja, hoivatiloja sekä myös korjausrakentamista. Yhtiön ydinosaaminen keskittyy yksinkertaisiin, monistettaviin ja kohtuuhintaisiin asuntoihin sekä toimitiloihin. Lehdolla on tällä hetkellä tehdasyksiköitä eri puolella Suomea. Lehdolla on myös tytäryhtiö Ruotsissa.
Lue lisää yhtiösivulla