Betolar Oyj: Betolar vahvistaa Suomen ja EU:n omavaraisuutta kriittisissä ja strategisissa raaka-aineissa
Betolar Oyj
Lehdistötiedote
8.4.2025 klo 8.20
Betolar vahvistaa Suomen ja EU:n omavaraisuutta kriittisissä ja strategisissa raaka-aineissa
Betolarin kehittämä uusi innovatiivinen menetelmä yhdistää metallin erottelun jätemateriaalista sekä vihreän sementin valmistuksen. Menetelmä mahdollistaa arvokkaiden materiaalien, kuten kriittisten ja strategisten metallien talteenoton poikkeuksellisen korkealla saannolla metalliteollisuuden hyödyntämättömistä kuonista ja kaivosteollisuuden rikastushiekoista.
Lisäksi menetelmän keskeinen etu on arvojakeista puhdistetun jäännöskuonan jatkojalostaminen saman prosessin yhteydessä vähähiiliseksi sideaineeksi, Betolarin kehittämäksi vihreäksi sementiksi. Kaikki prosessiin syötetty materiaali hyödynnetään arvokkaina tuotteina.
"Läpimurto metallin erottelussa ja vähähiilisen sideaineen valmistuksessa on meille merkittävä askel eteenpäin. Visionamme ja tavoitteenamme on ollut alusta asti kehittää oma sementtiä korvaava vähähiilinen sideaine betonituotteille. Nyt olemme onnistuneet siinä.", Betolarin toimitusjohtaja Tuija Kalpala sanoo.
Betolar on jättänyt seitsemän uutta patenttihakemusta vahvistaakseen uuden menetelmän suojaa jo aiemmin haettujen patenttien lisäksi.
"Betolarin kehittämä menetelmä on tulos erittäin pitkäjänteisestä tutkimus- ja kehitystyöstä. Se tarjoaa konkreettisen ratkaisun sekä kriittisten mineraalien omavaraisuuden kasvattamiseen että maailmanlaajuiseen ilmastohaasteeseen", Kalpala sanoo.
Hyödyntämättömistä sivuvirroista merkittävää arvoa ympäristöä kuormittamatta
Kaivosteollisuudessa syntyy vuosittain kymmeniä miljardeja tonneja rikastushiekkaa sen lisäksi, mitä nykyisissä ja suljetuissa kaivoksissa on syntynyt aiemmin. Rikastushiekasta ympäristöön liukenevat haitta-aineet muodostavat yhden maailman laajimmista ympäristöongelmista, mutta toisaalta nämä rikastushiekat sisältävät valtavan hyödyntämättömän potentiaalin strategisten ja kriittisten raaka-aineiden osalta. Vastaavasti metalliteollisuudessa syntyy vuosittain hyödyntämättömiä jäännösmetalleja sisältäviä kuonia arviolta noin 500 miljoonaa tonnia globaalisti. Tämän lisäksi aiemmin syntynyttä kuonaa on varastoituna suuria määriä.
Betolarin uudella menetelmällä tämä potentiaali voidaan saada hyötykäyttöön ja samalla pienentää ympäristöriskejä. Lisäksi tästä metallien erotusprosessista jäävä merkittävä määrä jäännösmateriaalia voidaan kokonaisuudessaan hyödyntää vihreänä sementtinä, jolla voidaan korvata laajasti sementtituotantoa.
Jo pelkkä metalliteollisuuden hyödyntämättömän kuonan vuosittainen määrä kattaisi Betolarin ratkaisulla noin 10 prosenttia maailman sideainetarpeesta. Tämä vastaisi yhden prosentin vähennystä maailman hiilidioksidipäästöistä. Lisäksi voidaan hyödyntää kaivosteollisuuden rikastushiekkoja, joiden potentiaali on metalliteollisuuden hyödyntämättömiin kuoniin verrattuna monikymmenkertainen.
"Uudenlaisena sideaineena Betolarin vihreä sementti on vähäpäästöisyyden lisäksi aito kiertotaloustuote. Monet sementtialan yritykset pyrkivät päästöjen vähentämiseen keskittymällä hiilidioksidin talteenottoon. Me menemme kestävyydessä selvästi pidemmälle, sillä ratkaisumme sekä vähentää päästöjä että säästää neitseellisiä luonnonvaroja", Tuija Kalpala toteaa.
Laaja hyöty menetelmästä
Betolarille vihreä sementti toisi tulevaisuudessa merkittävää kilpailuetua betoniliiketoiminnan eri ratkaisuissa metallin erottelumenetelmän lisensoinnista saatavan korvauksen lisäksi. Korvattaessa perinteistä sementtiä Betolarin vihreällä sementillä alennettaisiin hiilidioksidipäästöjä ja säästettäisiin neitseellisiä luonnonvaroja.
Menetelmä tarjoaa merkittävää lisäarvoa kaivos- ja metalliteollisuudelle sekä muille alan toimijoille parantamalla metallien saantoa, vähentämällä jätemääriä ja pienentämällä ympäristöriskejä. Menetelmän potentiaalisia käyttäjiä ovat terässulatot, joita on maailmassa noin tuhat, ja niiden jätekuonista talteen saatavien arvokkaiden metallien kaupallinen arvo on merkittävä.
"Nykyisellään kriittisten metallien tuotannon kasvattaminen vaatii malmien etsintää ja kaivosten perustamista. Se on hidasta, kallista ja ympäristöä kuormittavaa. Betolarin ratkaisu sitä vastoin on nopea, kustannustehokas ja ympäristön tilaa parantava", Tuija Kalpala kertoo.
Betolar Oyj
Lisätietoja:
Tuija Kalpala, toimitusjohtaja, Betolar Oyj, puh. 050 567 6608, tuija.kalpala@betolar.com
Tietoa Betolarista
Betolar on kiertotalouden mahdollistaja ja materiaaliteknologian asiantuntija. Tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä ja neitseellisten luonnonvarojen käyttöä erityisesti kaivostoiminnassa ja rakentamisessa.
Betolarin kiertotalousinnovaatiot vähentävät huomattavasti sementin käytöstä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä ja neitseellisten raaka-aineiden käyttöä hyödyntämällä teollisuuden sivuvirtoja. Betolar kehittää jatkuvasti vähähiilistä Geoprime-ratkaisuaan kaivos- ja metalliteollisuuden sekä rakentamisen tarpeisiin. Lisäksi Betolarin tekoälypohjainen data-alusta luo arvoa teollisuuden sivuvirroille ja nopeuttaa ratkaisukehitystä. Data-alustaa hyödyntävä SidePrime -analyysipalvelu kartoittaa teollisuuden sivuvirtojen ja jätteiden hyödyntämismahdollisuuksia. Vuonna 2016 perustettu Betolar on listattu Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle ja yrityksen kotipaikka on Kannonkoskella. Lisätietoa www.betolar.com.