Fellow Finance mallisalkussa ja sijoitusetiikka
Kysymys
Tässä on ollut keskustelua enemmissä määrin, niin yliopistolla kuin näköjään eri palstoilla, niin ajattelin suoraan kysäistä perustelut. Voitteko täsmentää millä moraalisella päätöksellä, yhteiskunnallisen kriisin aikana, pidätte mallisalkussanne Fellow Financea?
(Kysymys esitetty alun perin sähköpostina, mutta julkaistu kysyjän luvalla palvelussa)
Vastaus
Hei,
Ensimmäiseksi täytyy todeta, ettei Mallisalkku varsinaisesti ole kenenkään moraaliin tai eettisyyden valvoja, vaan sillä on omat sijoittamiseen keskittyvät tavoitteensa. Kannustamme ihmisiä ajattelemaan itsenäisesti, ja erityisesti tämä pätee moraalisiin ja eettisiin kysymyksiin. Minulla on omat ajatukseni siitä, mihin en sijoita, mutta muiden linjaukset voivat olla täysin erilaiset. Emme ole oikeita henkilöitä tekemään arvovalintoja kenenkään muun puolesta, mutta kannustamme pohtimaan näitä asioita.
Oletan, että kysymyksesi kumpuaa siitä, että olet kategorioinut Fellow Financen ”pikavippiyhtiöksi”. Sinänsä ymmärrän tämän, mutta pidän sitä yksinkertaistuksena. Omassa ajattelussani Fellow Finance ei ole pikavippiyhtiö – ja jos olisi, en siihen henkilökohtaisesti sijoittaisi. Jälleen jätän arvovalinnat kaikkien itse pohdittavaksi, mutta ohessa ajatuksiani tuohon lokerointiin liittyen.
Fellow Finance toimii alustana lainanottajien ja rahoitusta tarjoavien sijoittajien välillä. Käytännössä sijoittajat siis päättävät minimikoron, jolla ovat valmiita antamaan lainaa – ja tietysti toisinpäin. Kysynnän ja tarjonnan laki määrää korkotason, mikä on minusta merkittävä poikkeavuus perinteisestä ”pikavippiyhtiöstä”. Fellow Finance siis välittää rahoitusta sijoittajien ja lainanottajien välillä. Lisäksi Fellow Financen laina-alustan kautta välitetyistä lainoista vain puolet on yleensäkin vakuudettomia yksityishenkilöille myönnettäviä lainoja, mihin kategoriaan ”pikavipit” yleisesti luokitellaan. Puolet lainavolyymistä tulee yrityslainoista ja yritysten laskurahoituksesta.
Omassa ajattelussani pikavipille kuuluvia ominaisuuksia ovat 1) aluksi pieni velkapääoma (joka kumuloituu kuitenkin nopeasti), 2) aggressiivinen markkinointi, 3) korkea korko, 4) lyhyt laina-aika ja 5) lainansaannin helppous. Siis siellä ollaan höynäyttämässä helpolla rahalla, jonka saa juuri nyt mihin tahansa impulsiiviseen ostokseen – ja sen jälkeen päädytään helposti kierteeseen. Tarkastellaan nyt sitä, miten Fellow Financen liiketoiminta vastaa tuota minun subjektiivista määritelmääni. Kaikki voi tehdä jälleen omansa.
1) Fellow Financen laina-alustalla keskimääräinen lainasumma oli noin 4000 € vuonna 2020. Mielestäni summa ei kuuluu pikavippikategoriaan, mutta voin olla väärässä.
2) Oman kokemukseni mukaan Fellow Finance ei markkinoi aggressiivisesti lainojaan. En ole ainakaan itse törmännyt tähän, ja monista muista paikoista viestejä on tullut minullekin. En ole kuitenkaan asiassa asiantuntija.
3) Käsitykseni mukaan Fellow Financen alustalla välitettyjen lainojen keskikorko oli vuonna 2020 kokoluokassa 14 %. Jos näitä vertaa pankkilainoihin, on ne tietenkin todella korkeita. Relevantimpi vertailukohta tässä on mielestäni kuitenkin esimerkiksi luottokortit ja erilaiset maksuaikaviritelmät. Näissä korkokulut ovat Suomessa käsittääkseni normaalisti minimissään 5 %:n kokoluokkaa, yleisemmin varmaan 8-10 %:n tasoilla ja usein myös nykyisen hyödykesidonnaisten luottojen 20 %:n korkokaton maksimitasolla. Jälleen edessä on arvovalinta siitä, mikä korko on liikaa. En itse osaa tuohon ottaa kantaa, mutta tykkään ajatuksesta, että se päätettäisiin markkinaehtoisesti. Periaatteessa samalla logiikalla joku voisi varmaan leimata myös meidän suuret pankit ”pikavippiyhtiöiksi”, koska ne välittävät suhteellisen korkeakorkoisia luottokortteja.
Käsitykseni mukaan Fellow Finance pyrkii jatkuvasti painamaan keskimääräistä lainakorkoa alaspäin, jotta lainat olisivat sopivia suuremmalle väestölle. Se kasvattaisi volyymeja ja parantaisi yhtiön liiketoimintamahdollisuuksia. Tässä vastapainona on kuitenkin alustan sijoittajat, jotka vaativat tiettyä riskikorjattua tuottoa. Sitten voitaisiin siirtyä pohtimaan alustan korkosijoittajien moraalisia valintoja, mutta ei mennä nyt siihen.
4) Fellow Financen keskimääräinen myönnetty laina-aika on 45 kuukautta, mikä poikkeaa mielestäni vahvasti siitä, mitä pikavippiyhtiöiden toimintamalliin kuuluu.
5) Fellow Finance tarkistaa aina lainanhakijoiden tulotiedot ja laskee asiakkaan maksuvaran muiden luotonmyöntökriteerien ohella. Yli 80 % yhtiön saamista lainahakemuksista hylätään. En tiedä vastaavia tietoja pikavippiyhtiöistä, mutta eivät nämä ainakaan vastaa omaa ajatustani asiasta.
Jokainen voi tehdä Fellow Financesta ja kaikista muistakin sijoituksista omat arvionsa. Mielestäni olisi hyvä, jos sijoituskohteiden valinnassa yksi osa-alue kattaisi moraalisuuden / eettisyyden. Kyseessä on kuitenkin arvovalinta, jota me emme halua tehdä muiden puolesta. Sijoitustutkimustamme lukemalla saa kuitenkin tietoa omien arvioiden pohjaksi.
Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi,
Juha