Miksi mututuntuma ei välttämättä tuota hyviä tuloksia?
Olemme Inderes Sijoituskoulussa painottaneet aina, että sijoittamisen tulisi olla mahdollisimman analyyttista ja turhaa spekulaatiota viisas sijoittaja välttää viimeiseen asti. Sijoittajan tulisi pyrkiä mahdollisimman hyviin tuottoihin mahdollisimman pienellä riskillä ja osakkeita tulisi valita salkkuun järkiperustein, ei mututuntumalla. Kun kysyimme Osakesijoittaminen-ryhmässä Facebookissa, mikä kuvaa ryhmäläisiä parhaiten sijoittajina, kategoria ”perstuntumalla mennään” sai ylivoimaisesti eniten ääniä. Käymme tämänkertaisessa tekstissä läpi, miksi mututuntuma ei välttämättä ole hyvä sijoitusstrategia ja voisiko suomalaisten kansallisvarallisuutta kasvattaa tehokkaammin osakemarkkinoilla.
10 yhtiöstä vain 4 on tuottanut paremmin kuin pörssi keskimäärin 5 vuoden aikana
Enemmistö osakkeista tuottaa vähemmän, kuin osakemarkkina keskimäärin tuottaa. Kasasimme pörssin päälistalla olevista yhtiöistä listan tämän vuoden, yhden, kolmen ja viiden vuoden tuottojen perusteella ja katsoimme, kuinka monen yhtiön osake tuotti enemmän kuin vertailuindeksinä käytetty OMXH CAP-indeksi. Tulos on melko selkeä: lyhyellä välillä on noin 50 % mahdollisuus, että arpapelillä salkkuun osuu yhtiöitä jotka tuottavat enemmän kuin indeksi. Kuin kolikkoa heittäisi!
Mutta 5 vuoden säteellä kuitenkin enää alle 40 % yhtiöistä on tuottanut enemmän kuin indeksi, eli mututuntumalla on jo todennäköisempää, että omat säästöt tuottavat vähemmän kuin olisi mahdollista sijoittamalla järkevämmin. 20 % pörssiyhtiöistä on tuottanut itseasiassa tappiota viimeisen viiden vuoden aikana, kun pörssi kokonaisuudessaan on noussut noin 90 %. Jos oma osakesalkku ei ole tuottanut 90 % viimeisen viiden vuoden aikana, voi olla syytä katsoa peiliin.
Alle 40 % pörssin päälistalla olevista yhtiöistä on voittanut vertailuindeksinä toimineen OMXH CAP:n (Huom: osinkoja ei huomioitu indeksissä eikä yhtiöiden tuotoissa).
Pitkässä juoksussa itseasiassa 80 % osakkeista ei tuota mitään tai tuottavat tappioita
Yhdysvalloissa on tehty laajempi tutkimus, jossa tutkittiin osakemarkkinaa vuosina 1989-2015 ja todettiin, että 20 % kaikista osakkeista selittivät koko osakemarkkinan tuoton: loput 80 % osakkeista tuottivat yhteensä 0 %. Tämä tarkoittaa käytännössä, että pitkässä juoksussa vain joka viidennes arpapelillä valittu yhtiö tuottaa sijoittajille yhtään mitään. Suurin osa osakkeista Yhdysvalloissa ei ole tuottanut edes korkojen vertaa. Mututuntumalla sijoittavalla henkilöllä on siis hyvin korkea riski poimia salkkuunsa yhtiöitä, joiden taivallus pörssissä on yhtä tasaista kuin Etelä-Suomen maanpinta tai yhtiöitä, jotka aiheuttavat tarpeettoman suuria tappioita osakesalkussa.
Opetus: sijoittamisen ei tarvitse olla arpapeliä
Vaikka ylläolevat luvut ovat melko lannistaviakin (enemmistö pörssiyhtiöistä ei onnistu tuottamaan omistajilleen rahoja takaisin), uskomme Inderesillä, että osakepoiminnalla ja analyyttisella sijoittamisella indeksin voi myös voittaa pitkässä juoksussa. Perehtymällä yhtiöihin, niiden liiketoimintaan ja riskeihin voi omassa salkussa välttää pahimpia omistaja-arvon tuhoajia ja lisätä mahdollisuutta siihen, että pitkässä juoksussa enemmistö omista osakepoiminnoista on voitollisia. Kun tietää mihin sijoittaa, voi nukkua yönsä rauhassa myös silloin, kun muut myyvät paniikissa osakkeensa. Turbulenssi kun kuuluu markkinoille aina välillä.
Toinen järkevä vaihtoehto voi olla maksuttomat, passiiviset indeksirahastot, joissa sijoittaja saa ainakin koko osakemarkkinan tuoton verran tuottoa eikä ainakaan häviä vertailuindeksille. Osakemarkkina palkitsee ruhtinaallisesti sijoittajat, jotka tietävät mitä tekevät.