Administerin tytäryhtiö Econia sopi Enersensen kanssa yrityskaupasta
Administerin tytäryhtiö Econia on sopinut ostavansa Enersense Solutions Oy:n osakekannan Enersense -konsernilta. Kauppahinta vaikuttaa korkeahkolta ottaen huomioon ostokohteen liiketoiminnan kehitys, mutta Econian näkökulmasta yritysosto on erityisesti investointi oman palvelutarjooman laajentamiseen. Enersensen osalta kaupan merkitys on pieni ja lisäämme siitä tulevan myyntivoiton ennusteisiimme viimeistään tulosennakon yhteydessä.
Yritysoston avulla Econia pyrkii laajenemaan kokonaisratkaisutoimittajaksi
Yrityskaupan myötä Econia vahvistaa Compliance -palvelutarjoomaansa sille siirtyvän tilaajavastuupalveluissa käytettävän E-Sense -ohjelmistoalustan myötä. E-Sense -alustaa käytetään esimerkiksi alihankintaketjujen hallinnoimisessa ja compliance-raportoinnissa. Historiassa Econia on ollut käsityksemme mukaan pääosin puhdas palveluntarjoaja Compliance -palveluidensa osalta, mutta E-Sense -alustan avulla yhtiö pyrkii laajentumaan entistä voimakkaammin kokonaisratkaisun toimittajaksi. Yhtiön mukaan uuden alustan myötä Econia kykenee tarjoamaan merkittävästi parempaa ja kokonaisvaltaisempaa palvelua muun muassa harmaan talouden torjuntaan ja sääntelymukaisuuden varmistamiseen. Lisäksi Econia pääsee yrityskaupan kautta kiinni merkittäviin uusiin asiakkuuksiin, joissa piilee yhtiön mukaan ristiinmyyntipotentiaalia.
Palvelualustan lisäksi Enersense Solutions Oy:n henkilöstö sekä asiakassopimukset siirtyvät Econialle. Ostettavan yhtiön palveluksessa on 11 henkilöä. Enersense jatkaa kaupan jälkeen E-Sense -järjestelmän käyttäjänä ja Econian asiakkaana.
Avainlukujen valossa kehitys ollut vaisua
Avainlukujen valossa Enersense Solutions Oy:n liiketoiminnan kehitys on ollut historiallisesti vaisua. Tiedotteen mukaan Enersense Solutions Oy:n vuoden 2022 liikevaihto oli 0,76 MEUR laskien noin 35 % vuoden 2021 tasoilta. Vuoden 2022 liikevoitto oli -68 TEUR tappiollinen (2021: 68 TEUR). Julkisten lähteiden mukaan yhtiön liikevaihto on ollut pidemmän aikaa laskusuunnassa ja kannattavuus on ollut vaihtelevaa. Käsityksemme mukaan Enersense Solutions Oy:n E-Sense -alusta on kuitenkin ollut pitkälti Enersensen sisäisessä käytössä, eikä alustaa ole aktiivisesti myyty konsernin ulkopuolelle, mikä osaltaan voi selittää avainlukujen vaisua kehitystä.
Kaupan arvostuksen tarkastelu ei ole yksioikoista
Yritysjärjestelyn kauppahinta on noin 1 MEUR. Osa kauppahinnasta maksetaan käteisellä kaupanteon yhteydessä, ja loppuosa maksetaan kuukausittain seuraavan vuoden aikana. Arvostusta ei voi tarkastella tulospohjaisesti viime vuoden avainlukujen pohjalta tappiollisen tuloksen vuoksi. Vuoden 2022 liikevaihtokertoimella kauppahinta vastaa noin 1,3x EV/S-kerrointa. Vuoden 2021 luvuilla EV/S-kerroin on noin 0,9x ja EV/EBIT-kerroin noin 15x. Arvostus vaikuttaa mielestämme varsin korkealta ottaen huomioon liiketoiminnan viime vuosien kehitys avainlukujen valossa. Econia suhtautuu yritysjärjestelyyn kuitenkin käsityksemme mukaan pitkälti investointina oman palvelutarjooman ja asiakaskunnan laajentamiseen, mikä huomioiden arvostuksen peilaaminen ostokohteen avainlukuihin voi olla osaltaan harhaanjohtavaa. Yhtiön mukaan alustalla on potentiaalia parantaa Econian muun liiketoiminnan kannattavuutta, mikä tulee osaltaan ottaa huomioon tarkastellessa arvostusta.
Enersenselle pieni kauppa
Enersensen osalta kauppa on erittäin pieni, sillä myytävä yhtiö vastaa selvästi alle prosenttia konsernin viime vuoden liikevaihdosta (2022: 268 MEUR) ja noin prosenttia konsernin nykyisestä markkina-arvosta. Yhtiö tulee kirjaamaan kaupasta 0,9 MEUR:n myyntivoiton Enersensen Smart Industry -segmentin tulokseen Q2’23:lla. Lisäämme myyntivoiton yhtiön ennusteisiimme viimeistään tulosennakon yhteydessä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille