Citycon: pakollinen ostotarjous
Kysymys
Cityconin suuri omistaja Katzman on jatkanut osakeostojaan ja on mahdollista että 50% raja rikkoutuu ja hän joutuu tekemään pakollisen ostotarjouksen lopuista osakkeista. Mikäli näin kävisi, niin hän joutuisi maksamaan vähintään 6kk korkeimman maksamansa hinnan, olkoot se nyt vaikka 1.75 per osake. Mutta näettekö mitään syitä miksi hän tarjoaisi enemmän kuin tuon minimin? Sponda ja Technopolis myytiin käsittääkseni noin 1.0 P/B luvulla. Cityconilla vastaava luku on tällä hetkellä noin 0.7. Käyttääkö esimerkiksi finanssivalvonta näitä aikaisempia verrokkien ostotarjouksia vertailukohteena, kun arvioi onko ostotarjouksen hinta hyväksyttävä? Vai onko finanssivalvonnan ainut vaatimus että tarjottu hinta on vähintään korkein 6kk aikana jo maksettu?
Vastaus
Hei,
Kiitos erinomaisesta kysymyksestäsi. Todetaan heti alkuun se, että olemme osakeanalyysitalo emmekä lakitoimisto. Tämän takia emme voi ottaa kantaa siihen, mitä Finanssivalvonta tai muut valvovat viranomaiset tarkalleen vaatisivat Gazit Globelta mikäli tarjousvelvollisuus syntyisi eli 50 %:n omistusosuuden raja ylittyisi.
Tarjousvelvollisuudesta ja tarjouksen hinnoittelusta määrää Arvopaperimarkkinalaki. Tämän mukaan tarjousvastikkeena on maksettava käypä hinta ja sen määrittelyssä lähtökohtana on tarjousvelvollisen 6kk aikana maksama hinta kyseisestä arvopaperista. Tästä hinnasta voidaan kuitenkin poiketa erityisestä syystä, emmekä valitettavasti pysty sanomaan, vaikuttaisivatko viranomaisten tulkintaan Spondan ja Technopoliksen ostotarjoukset.
Voimme kuitenkin arvioida, että mikäli Gazit haluasi ostaa Cityconin kokonaan itselleen niin että osakeyhtiölain mukainen lunastusvelvollisuuden edellyttämä 90 %:n omistusosuus ylittyisi, sen pitäisi erittäin todennäköisesti tarjota enemmän kuin mainitsemasi ”minimisumma”. Cityconin suurimmat osakkeenomistajat Gazitin jälkeen ovat CPP Investment Board (omistus 15 %) ja Ilmarinen (omistus 7 %). Nämä ovat pitkäjänteisiä ammattisijoittajia ja he tuskin olisivat valmiita luopumaan omistuksestaan mainitsemallasi minimihinnalla. Emme myöskään usko, että muut Cityconin omistajat olisivat suuressa määrin valmiita luopumaan omistuksestaan tällä arvostuksella. Technopoliksen ostotarjouksen tarjoustaso eli EPRA NAV olisi Cityconille 2,66 euroa per osake (Q3’18) ja Spondan ostotarjouksen tarjoustaso IFRS NAV Cityconille olisi 2,42 euroa per osake. Tarjoustason pitäisi arviomme mukaan olla vähintään tällä tasolla, jotta muut suuret omistajat olisivat valmiita myymään omistuksensa Gazitille.
Olemme käsitelleet aihetta myös täällä: https://www.inderes.fi/fi/kysymys/yhtion-vetaminen-porssista
Terveisin Jesse