USA:n teollisuus takoo kasvua, vaikka osaavia käsiä puuttuu ja hinnat nousevat
USA:n teollisuuden korkeasuhdanne näyttää pysyneen vahvana. Eilen julkistetut teollisuuden ISM-indeksin lukemat (61,2) ja IHS Markitin ostopäällikköindeksin (62,1) lukemat toukokuulta näyttivät, että nyt taotaan kun rauta on kuumaa, vaikka lämpömittari kohoaa Prices paid -indeksistä päätellen hinnoissakin.
Koronapandemiasta toipumisen tuoma poikkeuksellinen tila näkyy nyt ISM:n alaindekseissä. Talouspoliittisen elvytyksen kyllästämässä USA:ssa jo puolet aikuisväestöstä on saatu rokotettua, joten paluu normaaliin on hyvässä vauhdissa. Kysyntä siirtyi pandemian aikana palveluista tavaroihin, minkä vuoksi toimitusketjuissa nähtiin häiriöitä ja materiaaleista on tullut pulaa. Uudet tilaukset ovat historiallisesti korkealla tasolla, mutta varastoja ei onnistuta kasvattamaan ja toimitusaikoihin on tullut viivästymiä.
Omat rajoitteensa asettaa työllisyys: vaikka USA:n työmarkkinalla on edelleen miljoonien työläisten vaje, yli puolet ISM-kyselyyn vastanneista yrityksistä kokee, että osaavaa työvoimaa on vaikea löytää. Tämän vuoksi työllisyysindeksi tippui kuuden kuukauden pohjiin. Työmarkkinalle on siis koronapandemian aikana syntynyt vakava kohtaanto-ongelma, ja/tai avokätinen elvytys ei yksinkertaisesti kannusta amerikkalaisia palaamaan töihin matalapalkka-aloilla. Joka tapauksessa työvoiman saatavuuteen liittyvät ongelmat tuskin poistuvat hetkessä, joten ne asettavat rajansa myös teollisuuden kasvulle. Myös mm. autoteollisuutta vaivannut komponenttipula näyttää yhä pidempikestoisia merkkejä, joten kysynnän ja tarjonnan epätasapaino voi venähtää.