Saksan vaihtotaseen ylijäämä edelleen maailman kärkeä
Saksan vaihtotaseen ylijäämä oli vuonna 2018 maailman kärkiluokkaa, käy ilmi Ifo-instituutin eilen julkaisemista luvuista. Niiden mukaan ylijäämä nousi dollarimääräisesti 294 miljardiin, missä on selvä ero toiseksi tulleeseen Japaniin (173 miljardia dollaria). Vaihtotase mittaa tavaroiden, palvelujen ja investointien virtaa ja Saksan kohdalla se on ylittänyt Euroopan komission kuuden prosentin rajan suhteessa bkt:hen joka vuosi jo vuodesta 2011 lähtien. Ennätyskorkealla ylijäämä suhteessa bkt:hen oli 2015 (8,9 %), mutta laski 7,4 %:iin viime vuonna. Massiivinen ylijäämä on lisännyt epätasapainoja maailmankaupassa ja euroalueen sisällä, ja IMF sekä Euroopan komissio on jo vuosia kehottanut lisäämään kotimaista kysyntää, mikä lisäisi tuontia ja samalla toisi viennin kasvua muihin maihin.
Luvut ylijäämästä tulevat maailmankaupan jännitteiden osalta vaikeaan aikaan, sillä Saksan talouden näkymiä varjostaa USA:n autotullien korotusten uhka. Yhdysvaltain kauppaministeriö on huhujen mukaan luovuttanut viikonloppuna presidentti Trumpille raportin, jonka uumoillaan tuoneen esille mahdollisuuden nostaa autotulleja. Perusteena nostolle olisi määrittää autojen ja niiden osien tuonti uhaksi kansalliselle turvallisuudelle. Sekä Saksan talousministeri Peter Altmaier että liittokansleri Angela Merkel ovat luonnollisesti tyrmänneet ajatukset uhasta turvallisuudelle. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puolestaan kertoi lehtihaastattelussa, että Trump on antanut hänelle sanansa siitä, ettei autojen tulleja nosteta. Riskitaso sen suhteen on kuitenkin jälleen noussut, ja Saksan vaihtotaseen ylijäämä on omiaan lisäämään protektionistisia aikeita.
Sijoittajat huolestuneita nykytilanteesta
Saksassa kauppajännitteet ovat jo heijastuneet talouskasvuun viennin kautta, ja maan talouskasvu jäähtyi Q4:llä nollaan edellisestä kvartaalista ja alle prosenttiin vuositasolla. Tammikuu on ollut talousluvuissa pettymysten kuukausi, eikä helmikuu näytä tuoneen merkittävää helpotusta lukuihin. Eilen julkaistujen Zew-sijoittajaluottamuslukujen mukaan (ks. kuvio alla) tulevaisuuden odotukset kohenivat hieman helmikuussa (oli -13,4 ja -5,0 tammikuussa), kun taas arvio nykytilanteesta laski edelleen selvästi (oli 15,0 ja 27,6 helmikuussa).