Poliittiset ristiriidat eivät jätä rauhaan euroalueella
Epävarmuus talousnäkymissä on lisännyt Saksan velkakirjojen kysyntää, ja 10-vuotisen lainan korko on sen myötä painunut jo lähelle nollatasoa ja on tällä hetkellä 0,1 %:ssa. Tätä lyhyemmän maturiteetin velkakirjoissa korko on jo pitkään ollut negatiivinen. Samalla Italian korkoero turvasatamana pidettyyn Saksan 10-vuotiseen velkakirjaan nähden on kasvanut.
Vaikka Euroopan keskuspankkijärjestelmä lopetti vuodenvaihteessa velkakirjaostonsa, se uudelleensijoittaa erääntyviä lainoja velkakirjamarkkinalle edelleen, ja on vielä kuluvankin vuoden ajan tätä kautta aktiivinen toimija markkinalla. Näin ollen velkakirjamarkkinalla ei vielä ole palattu markkinaehtoiseen hinnoitteluun, vaan korkoero on ollut nousussa siitä huolimatta. Heikentyvä talouskasvunäkymä lisää riskejä etenkin alueen haavoittuvimmissa talouksissa, ja Italia kuuluu näihin heikon kilpailukykynsä ja talousrakenteensa vuoksi. Tekniseen taantumaan viime vuoden lopulla ajautunut talous ja kasvava velkataakka pitää sijoittajat varpailla edelleen ja Italialta velkakirjamarkkinalla vaadittu riskilisä on perusteltu.
Nyt poliittista epävakautta on näkyvillä myös Espanjassa, jossa viikonloppuna järjestettiin suurmielenosoitus pääministeri Pedro Sánchezia vastaan. Etenkin oppositio vastustaa sitä, että maan istuva hallitus on yrittänyt neuvotella Katalonian johtajien kanssa ja pitänyt linjaa heitä vastaan liian pehmeänä. Sánchezille ja hallitukselle tämä viikko on kriittinen, koska hänen on saatava muut puolueet puolelleen viedäkseen läpi budjettiesityksen keskiviikkona. Sánchezin sosialisteilla on vain noin neljännes parlamenttipaikoista, joten sopu muiden puolueiden kanssa on edellytys hallitustyön jatkumiselle. Istuvan hallituksen ei edes odoteta pysyvän vallassa täyttä kautta, eli vuoteen 2020 asti, ja uutistietojen mukaan Sánchez harkitsisi uusintavaaleja jo tänä keväänä. Jatkuvat poliittiset ristiriidat näyttävät siis tulleen euroalueelle jäädäkseen.