Laskuviikko takana, Yhdysvaltain työmarkkinan jumit ovat helpottamassa
Yhdysvaltain ja Euroopan osakemarkkinalla on takana laskuviikko. Mureneva talouskasvunäkymä ja samaan aikaan kiristyvä korkoympäristö koettelee nyt sijoittajia. Perjantaina keskiössä olivat Yhdysvaltain työllisyysluvut, joista saatiin vihdoin pieniä uutisia työn tarjonnasta. Uusien työpaikkojen määrä kasvoi taloudessa edelleen ripeää tahtia, 315 000, mutta työttömyysaste nousi heinäkuun 3,5 %:sta elokuun 3,7 %:iin. Tämä nousu johtui kuitenkin hyvistä syistä, sillä yhä useampi amerikkalainen palasi takaisin työmarkkinalle ja nosti työhön osallistumisastetta (nyt 62,4 %, nousua 0,3 %-yksikköä).
Osallistumisaste on kuitenkin edelleen 1,0 %-yksikköä koronapandemiaa edeltävän ajan alapuolella. Sen laskuun on ollut useita syitä, osa rakenteellisia: aikaisempi eläköityminen, keikkatalouden kasvu ja koronapandemian edelleen aiheuttamat häiriöt. Osallistumisasteen pysyvä lasku on huono asia työmarkkinalle, jossa useilla toimialoilla nähdään työntekijäpulaa. Se tarkoittaa samalla, että on pärjättävä olemassa olevalla työvoimalla, mikä tarkoittaa lisää kuormitusta työntekijöille.
Niukkuus työmarkkinalla on pakottanut keskuspankin toimiin. Federal Reserven pääjohtaja Jerome Powellkin totesi heinäkuun lehdistötilaisuudessa, että osallistumisasteen junnaaminen paikallaan on ollut pettymys. ”Haluamme kaikki palata työmarkkinaan, jossa --- osallistumisaste on korkea ja inflaatio matala. Haluamme palata siihen. Mutta ei sitä ei ole tapahtumassa eikä tapahdu ilman hintavakauden palauttamista”, Powell kertoi. Koska keskuspankin on mahdoton ohjailla työmarkkinan tarjontapuolta, ainoa keino on ollut hidastaa kysyntää koronnostojen kautta.
Pieni helpotus keskuspankille
Nyt tilastot näyttävät kuitenkin hieman paremmilta, ja kireydet työmarkkinalla näyttäisivät helpottavan. Tämä heijastui myös palkkakehitykseen, joka ei vuodentakaisesta enää merkittävästi kiihtynyt (oli elokuussa 5,2 %), ja kuukausitasollakin nousu hidastui (elokuu +0,3 %, heinäkuu +1,1 %).
Federal Reserven ongelmia elokuun luvut eivät suinkaan poista, mutta osallistumisasteen kasvu tuo jatkuessaan pientä helpotusta työmarkkinalle. FedWatchin todennäköisyyksissä futuurimarkkinalla ollaan niukasti 0,75 %-yksikön koronnoston puolella (todennäköisyys 56 %), mutta 0,5 %-yksikönkin noston todennäköisyys on noussut 44 %:iin työpaikkalukujen jälkeen. Mielestäni edelleen kuitenkin näyttää siltä, että 4 %:n tason ovia kolkutellaan ohjauskorossa ennen vuoden loppua. Luvassa on vielä inflaatioluvut ennen 21.9. julkistettavaa korkopäätöstä, ja koska keskuspankissa ollaan vahvasti datariippuvaisia, jännitettävää riittää vielä ennen seuraavaa korkokokousta.