Kiinan passiivinen talouskasvutavoite ei ruoki inflaatiopeikkoa
Kiinan kansankongressi asetti viime viikonloppuna tälle vuodelle talouskasvutavoitteen, jota voi luonnehtia konservatiiviseksi. Viiden prosentin tavoite on lähes sama kuin viime vuonna ja kuten alla olevasta TS Lombardin koostamasta taulukosta näkyy, moni muukin kokouksen linjaus on pysynyt samana.
Taulukko. Kiinan taloustavoitteet 2023
Lähde: TS Lombard
Tiivistettynä anti oli seuraava: Kiina jatkaa passiivisen kasvun linjalla, jolloin kasvua rajoittavia tekijöitä (Covid-rajoitukset, kiinteistösektorin rajoitukset) poistetaan ja annetaan niiden ajaa kasvua. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että talouspolitiikalla ja rahapolitiikalla ei olla taikomassa talouskasvua uuteen rajuun nousuun, vaan kasvussa keskitytään laatuun määrän sijaan. Siitä kertovat myös talouspolitiikan tavoitteet: julkisen talouden alijäämälle tavoite on 3 %, eli siinä on vain marginaalinen kasvu viime vuodesta.
Viiden prosentin talouskasvutavoite on maltillinen myös markkinaennusteisiin nähden (Bloombergin konsensus 5,3 %) myös ottaen huomioon sen, että koronarajoitusten poistumisen odotetaan antavan tukea etenkin palvelukysynnälle lyhyellä aikavälillä. Toisaalta kasvu on pitkälti kotikutoista, sillä ulkomaankaupan kehitys oli Kiinassa alkuvuonna vaisua.
Mikäli kasvun ajuri tuleekin kotimaasta ja pääasiassa palveluista, olisi se hyvä ja huono asia maailmantaloudelle. Hyvä siksi, että inflaatiopaineet raaka-aineiden ja energian osalta säilyisivät maltillisina ja huono siksi, että palvelualojen kasvaessa positiiviset vaikutukset talouteen jäävät pitkälti Kiinan rajojen sisäpuolelle, eli globaalia kasvuruisketta ei olisi luvassa. Bloombergin mukaan Kiinan koronasulkujen aikoihin ja vaikutuksesta globaalit tuotannon pullonkaulat eivät merkittävästi pahentuneet, joten senkään osalta talouden avautumisella ei olisi kauaskantoisia vaikutuksia. New Yorkin Federal Reserven koostama indeksi puolestaan näytti tällä viikolla, että globaalit tuotantoketjut ovat kolmen vuoden poikkeusajan jälkeen normalisoituneet.
Ilmassa on kuitenkin paljon epävarmuutta, ja etenkin positiivinen talouskasvusokki Kiinassa (eli kasvua myös investointien kautta) voisi antaa apetta inflaatiopeikolle Euroopassa. Bloombergin arvioiden mukaan 1,5 %-yksikön positiivinen yllätys Kiinan talouskasvussa kiihdyttäisi euroalueen inflaatiota 0,5 %-yksiköllä vuoden loppuun mennessä. Lisäksi Kiinan kysynnän lisääntyminen kasvattaisi tarvetta maakaasulle, mikä lisäisi niukkuutta (ja samalla hintapaineita) globaalilla LNG-markkinalla. Vaikutukset siis voivat olla moninaiset riippuen siitä, kuinka kysyntä kehittyy.