Federal Reserven korkopäätös: Vilkaisu kuilun valoisalle puolelle
Federal Reserven keskiviikkoinen korkopäätös vastasi pitkälti ennakko-odotuksia rahapolitiikan linjan suhteen ja tarjosi pientä optimismia talouskehityksen suhteen.
Ohjauskorko pidettiin ennallaan 0-0,25 %:ssa ja arvopaperiostojen ohjeistusta tarkennettiin ja linkitettiin keskuspankin inflaatio- ja työllisyystavoitteeseen. Toisin sanoen, ostoja jatketaan vähintään 120 miljardin dollarin kuukausitahdilla, kunnes on nähty merkittävää edistystä talouden elpymisessä kohti keskuspankin tavoitteita. Ohjeistus on sanallinen, eikä pääjohtaja Jerome Powell kertonut lukuja, jotka merkittävää elpymistä tarkoittaisivat.
Päätöksen mielenkiintoisinta antia olivat päivitetyt talous- ja työllisyysennusteet, joita nostettiin syyskuun luvuista kautta linjan sekä kuluvalle että tuleville vuosille. Näin ollen etenkin ensi vuoden ennusteissa liikutaan tyystin eri suuntaan kuin EKP:ssa, jossa talousennusteita laskettiin viime viikolla. Tässä mielessä Federal Reserve tarjosi taas jokaiselle jotakin: elvyttävästä rahapolitiikasta linjattiin, ja samalla talouden odotetaan elpyvän aikaisempaa ripeämpään tahtiin. Mielenkiintoista on sekin, että yhä useampi ennusteita laatinut avomarkkinakomitean jäsen pitää riskejä aiempaa paremmin tasapainotettuna: joulukuussa riskit talouskasvuun liittyen olivat tasapainossa enemmistön, eli 10/17 vastaajan mielestä, kun syyskuussa 12/17 vastaajaa piti riskejä alaspäin painotettuina. Keskuspankissa on ennusteiden perusteella uskallettu vilkaista koronakuilun valoisalle puolelle, vaikka talouskuva on epävarma etenkin seuraavan 4-6 kuukauden ajan. Talouspoliittista evytyssiltaa kuilun yli siis edelleen tarvitaan lyhyellä aikavälillä. Keskustelut elvytyspaketista jatkuivat keskiviikkona, mutta yksityiskohdat tuottivat päänvaivaa eikä läpimurtoa vielä tapahtunut.
Euroalueen op-indeksit: Ei niin pahoja kuin pelättiin
Euroalueen alustavat ostopäällikköindeksit joulukuulta osoittivat taloustilanteen tasaantuneen – ei selvästi huonontuneen, mikä oli pelätty vaihtoehto etenkin palvelualoilla. Palvelualojen lukemat (47,3) ylittivät reilusti odotukset ja marraskuun lukemat. Teollisuuden hyvä veto jatkui indeksin noustessa 31 kuukauden huippuihin. Kiristyneet rajoitustoimet ovat siis purreet talouteen odotettua vähemmän, mikä näkyy myös kvartaalin keskiarvoista. Indeksejä julkaisevan IHS Markitin mukaan Q4:n keskiarvo teollisuuden ja palvelut yhdistävässä indeksissä oli 48,4, mikä on heikompi kuin odotettua vahvemmalla Q3:lla (52,4), mutta selvästi parempi kuin koronakriisin keskiössä eletyllä Q2:lla (31,1).
Tosin on huomioitava, että 4.12-15.12. kerättyjä lukuja ei voi täysin heijastaa nykypäivään. Osassa euromaita koronatilanne on heikentynyt selvästi, ja Saksassakin tiukkoja elinkeinoelämän rajoituksia on nyt asetettu tammikuun 10. päivään asti. Tämän odotetaan kurittavan etenkin palvelualoja. Samaan aikaan rokotteen tulo on euroalueellakin entistä lähempänä ja sen laajamittaista levitystä pidetäänkin koronapandemian aiheuttaman talouskriisin keskeisenä lievittäjänä. Osittain katseet ovat jo yrityksissäkin koronan jälkeisessä ajassa, sillä palvelualoilla tulevaisuuden odotuksia kuvaava indeksi nousi 27 kuukauden ja teollisuudessa 34 kuukauden huippuihin.