Federal Reserven korkopäätös huomenna: Sanat, jotka sanomatta jäävät
”Ja joku tuskin tietää mitä etsii, vailla määrän päätä harhailee
Monen vuoden jälkeen ystävälleen kirjoittaa
Ne sanat jotka sanomatta jäivät, sanat joita ei kai ollutkaan
Sanat, jotka pettävät, kun niitä tarvitaan”
Luulenpa, että monenkin keskuspankkiirin kannattaisi kuunnella tämä Leevi and the Leavingsin Rin Tin Tin -kappaleen sanat, sillä vaikuttaa siltä, että rahapolitiikassa ollaan siirtymässä kevään mittaan taas teoista sanoihin. Vielä huomisen korkopäätöksen osalta pidetään lähes varmana (CME Groupin FedWatchin antama todennäköisyys yli 98 %), että Federal Reserve nostaa ohjauskorkoaan 25 korkopisteellä 4,5-4,75 %:n vaihteluvälille, mutta sen jälkeinen aika onkin suuri mysteeri.
Vielä joulukuussa avomarkkinakomitean jäsenistä enemmistö povasi ohjauskoron nousevan selvästi yli 5 %:n, mutta markkinaodotuksissa uskotaan koronnostojen olevan pian ohi. FedWatchin mukaan vuoden lopussa ohjauskorko olisi korkeintaan 4,5-4,75 %:n vaihteluvälillä antaen tälle vaihtoehtolle 77 %:n todennäköisyyden. Bloombergilta kerätyissä markkinaodotuksissakaan ei ohjauskorko yllä enää yli 5 %:n.
Lähde: Bloomberg
Pääjohtaja Powellin puheista etsitään huomenna selityksiä tämän markkinaodotusten ja Fedin ennusteiden eron umpeen kuromiselle, ja pääjohtajan sanat voivat myös pettää koronnostosyklin huippua odottavia. Mikäli Powell pitää haukkamaisen linjansa eikä anna minkäänmoista signaalia siitä, että korkosyklin huippu olisi lähellä, olisi se varmasti negatiivista sijoittajan näkökulmasta.
Inflaatio hidastuu, mutta ei tarpeeksi
Kuinka sitten nykytilanteeseen on päädytty? Markkinaodotuksia ruokkii luonnollisesti nyt laaja-alaisesti hidastuva inflaatio. Fedin kaikissa tärkeissä inflaatiomittareissa on nähty käänne ja mikäli joulukuussa nähtyjä kk-tason nousuja nähtäisiin jatkossakin pohjainflaatiossa, koko hintaongelma olisi luultavasti pian pyyhitty taloudessa.
Keskeinen kysymys kuitenkin kuuluu, että riittääkö hidastuva inflaatio keskuspankille. Sen pohdittavana nimittäin ovat 1) muutokset inflaationäkymässä eli saadaanko hinnoissa vielä yllätyksiä ylöspäin ja samanaikaisesti 2) rahapolitiikan välittymisen kesto, koronnosto nyt kun näkyy reaalitaloudessa vasta kuukausien päästä. Ja vielä, 3) Fedin päätöksentekijöiden pitäisi erottaa toisistaan lyhyen aikavälin talouden poikkeustilasta johtuva inflaatio ja pitkän aikavälin inflaatio, joka johtuu demografisista tekijöistä, työmarkkinan trendeistä ja pitkän aikavälin talouskehityksestä. Tätä eroa on vaikea havaita ja se vaikuttaa myös neutraalin koron (ts. millä korkotasolla rahapolitiikka ei ole elvyttävää eikä kiristävää) määrittelemistä. Vielä syksyn kokouksissa mentiin mieluummin kiristysövereihin kuin vajareihin ja nyt pohdinnassa varmasti on, pitääkö linja edelleen.
Kun nämä tekijät summataan korkokokouksessa, saadaan varmasti aikaan tilanne, jossa moni keskuspankkiiri harhailee vailla määränpäätä Rin Tin Tin -kappaleen tavoin.
Kirjoitan tuttuun tapaan kommentit korkopäätöksestä huomenna keskiviikkona (julkaistaan klo 21) Sijoitusfoorumille Pörssien suunta -ketjuun. Tervetuloa seuraamaan!
Luetuimmat artikkelit




