Fed-ennakko: kuinka monta varmuuslaskua vielä tarvitaan?
Federal Reserven avomarkkinakomitea päättää tänään kaksipäiväisen korkokokouksensa kaksijakoisissa tunnelmissa. Taloustilanne on USA:ssa edelleen hyvä, ja Q3:lta odotetaan 1,6 %:n talouskasvua (alustavat luvut julkaistaan iltapäivällä ennen korkopäätöstä). Näkymät ovat kuitenkin heikentyneet ja inflaatiopaineet laskussa, minkä perusteella ohjauskoron lasku olisi perusteltu. Markkina on jo hinnoitellut ohjauskoron laskua nykyiseltä 1,75-2,00 %:n tasolta yhden pykälän alaspäin 1,5-1,75 %:iin pitkälti sisään, ja esimerkiksi CME Groupin Fed Watchin mukaan todennäköisyys koron laskulle oli aamulla jo 94 %. Yllätys siis olisi, jos korkoa ei tänään laskettaisi, ja se voisi aiheuttaa korjausliikkeen osakemarkkinalla.
Federal Reserve on laskenut ohjauskorkoaan tänä vuonna jo kaksi kertaa, ja nyt siis odotettavissa on kolmas lasku. Viimeisiä koron laskuja voi luonnehtia rahapolitiikan keventämiseksi ”varmuuden vuoksi”, eli keskuspankki pyrkii vahvasti ennakoivalla rahapolitiikalla reagoimaan taantumaan jo erittäin hyvissä ajoin. Rahapolitiikan oikein ajoittamisella voidaan parhaassa tapauksessa välttää taantuma. Näin kävi 1990-luvulla, jolloin Nirvanan ja Metallican valloittaessa maailmaa Federal Reserve onnistui välttämään taantuman ohjauskoron laskujen sarjoilla (ks. kuvio).
Nyt talousympäristö on selvästi muuttunut, ja elvyttävästä rahapolitiikasta on tullut uusi normaali. Tänään Fedin puheista odotetaan selvyyttä sille, onko mahdollisesti tänään nähtävä kolmas koron lasku sarjan viimeinen. Kuluvan vuoden viimeiselle kokoukselle tuskin enää saadaan järisyttäviä muutoksia rahapolitiikkaan. Ensi vuoden osalta voidaan aavistella rahapolitiikan mahdollista suuntaa (kohti elvyttävämpää politiikkaa), mutta sen tahti on kysymysmerkki. Siinä avainasemassa ovat talousnäkymät, jotka USA:ssakin ovat heikentyneet. Viimeisimmässä inderesPodissa käsiteltiin Tuomas Malisen kanssa "pahimpia" skenaarioita taloudesta ja vahvan kritiikkinsä sai myös Fed.