ESG-kentän on uudistuttava palvelemaan paremmin sijoittajia
Siirryin Inderesille globaalin yhtiön ESG-johtajan roolista noin kuukausi sitten, koska halusin kehittää tätä aihealuetta eteenpäin vahvemmin sijoittajan näkökulmasta.
ESG:n huomioiminen sijoituspäätöstä tehdessä kiinnostaa sijoittajia kasvavassa määrin, mutta harvempi kokee, että tarjolla oleva tieto ESG:n vaikutuksista on olennaista, helposti löydettävää ja ymmärrettävää.
Sijoittajien kritiikki tämänhetkistä ESG-mittari- ja viestintähuumaa kohtaan kasvaa, ja mielestäni ymmärrettävistä syistä. Sijoittajat inhoavat viestinnällistä tarinankerrontaa ilman kovia, kokonaisuuden kannalta olennaisia faktoja.
Perusajatukseltaan ESG-johtamisen edut sekä yrityksille että sijoittajille ovat selkeät. Kestävän kehityksen trendi vaikuttaa yritysten toimintaan, toimintaympäristöön ja tuloksentekokykyyn. Vastuullisuus pitää hallita oleellisilta osin strategiassa, yrityksen operatiivisessa toiminnassa ja viestinnässä.
Sijoittajan haasteena on ymmärtää ESG:n merkitystä syvällisemmin esimerkiksi yksittäisiä osakevalintoja tehdessä. Tarkoittaako yritysvastuuraportin lause ”Ilmastonmuutoksen torjuminen on keskeisin arvomme” sitä, että tulevaisuuden kasvu haetaan ilmastoteknologiasta vai sitä, että laitetaan globaalin yrityksen Pieksämäen paikallistoimiston katolle aurinkopaneelit?
Kumpikin vaihtoehto on tilannesidonnainen ja varmasti paikallaan. Onko asia strategian ytimessä, merkittävä tuloksentekokyvyn kannalta tai keskeisin arvo, on ihan toinen juttu.
Sijoittajien kritiikki ESG-viestintään kimpoaa usein siitä, että yrityksen tarinassa ESG:n sanotaan olevan olennainen osa strategiaa tai arvoja. Viestinnässä näkyvät konkreettiset asiat eivät kuitenkaan välttämättä näyttäydy sijoittajille strategian (tai arvojen) kontekstissa olennaisina.
Yritysten ESG-raportoinnin kehittyessä tällä hetkellä vauhdilla toivoisin sijoittajan näkökulmasta ainakin seuraavissa asioissa muutosta:
1. Kovia lukuja (siis talouslukuja)
128-sivuisen vastuullisuusraportin sijaan- tai ainakin lisäksi selkeitä lukuja, mitä uudet “kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut” konkreettisesti ja numeerisesti tarkoittavat yritysten tulokselle, kannattavuudelle ja investointitarpeille?
Taksonomialainsäädäntö koittaa edistää tämäntyyppisen raportoinnin kehittymistä mutta on vasta alkutaipaleellaan. Toistaiseksi tarvitaan vielä muuta liiketoiminnan kannalta oleellista tietoa.
Yritysten on rakennettava linkki ESG:n ja taloudellisen suorituskyvyn välille, jos ne haluavat olla sijoittajien silmissä uskottavia. Kriittisimmätkin sijoittajat kiinnostuvat, kun yritys pystyy osoittamaan, miten ESG:n avulla parannetaan sijoittajan tuottoa.
2. Konkretiaa olennaisten riskien hallinnasta
Tuoton lisäksi sijoittajia kiinnostaa riski. Kuinka ESG:n avulla voidaan alentaa sijoittajan kantamaa riskiä? Olisiko esimerkiksi mahdollista nähdä ihmisoikeussitoumusten allekirjoittamisten lisäksi, mitä näiden riskien eskaloituminen oikeasti tarkoittaa liiketoiminnan kannalta ja millä tasolla niiden hallinta on? Onko ”edelläkävijyys sosiaalisessa vastuussa” aamujumppaa henkilöstölle joka kolmas viikko vai suurempien, brändiin merkittävästi vaikuttavien riskien hallintaa?
Kumpikin edellä mainituista on paikallaan, mutta sijoittajien suuntaan pitäisi viestiä olennaisista asioista.
3. Olennaisten asioiden korostaminen
Muutama vuosi sitten vastuullisuudessa mentiin jo kohti keskeisten indikaattoreiden valintaa. Nyt on nähtävissä jonkinlainen ESG-paniikki, johon reagoidaan kohisemalla varmuudeksi kaikesta ja paljon.
Viestinnästä pitäisi ehkä kuoria muutama pintakerros pois, jotta voidaan keskittyä olennaiseen. Yritykset, jotka pitävät viestinsä yksinkertaisena, jämäkkänä ja olennaisiin asioihin keskittyvänä, erottuvat sijoittajille edukseen.
ESG-viestintä palvelee toki monia sidosryhmiä, mutta jos sijoittajia haluaa tavoitella, niin on korostettava kyseisen yrityksen liiketoimintamallin kannalta olennaisia huolella hoidettuja asioita.
Inderesillä aloittamiseni jälkeen yhteisössämme heräsi keskustelua siitä, alammeko huonontamaan tuotteidemme laatua lisäämällä ESG-kuorrutuksen toimivan ja hyvän kakun päälle. Emme ala. Pyrimme auttamaan niin sijoittajia kuin yrityksiä käymään faktapohjaista dialogia tämän molemmille olennaisen mutta melko tunneherkän aiheen ympärillä.
Töitä riittää tehtäväksi ja se on innostavaa. Jatketaan keskustelua Inderesin Sijoitusfoorumilla.
Karoliina Loikkanen