Vihreä rahoitus lisää suosiotaan Helsingin pörssissä
Vastuullisuus ja ympäristöarvot ovat nousseet valokeilaan yritysrahoituksessa. Yhä useammat suomalaiset pörssiyhtiötkin ovat menossa ympäristötietoisempaan suuntaan, ainakin mikäli on uskominen viimeaikaista uutisvirtaa. Parin viime viikon aikana mm. Citycon on kertonut laskevansa liikkeelle vihreän hybridilainan ja Neo Industrial tiedottanut aikovansa laskea liikkeelle vihreän joukkovelkakirjalainan. Metsäyhtiö Stora Enso puolestaan laski alkuvuodesta liikkeelle vihreitä velkakirjoja ja oma vihreiden velkakirjojen ohjelmansa on myös esimerkiksi Nordealla.
Vihreät velkakirjat ovat joukkovelkakirjoja, joilla rahoitetaan ympäristöä tukevia hankkeita. Niitä ovat laskeneet liikkeelle lähinnä suuret instituutiot, kuten Euroopan investointipankki ja Maailmanpankki. Sittemmin julkisyhteisöt, eli kunnat ja kaupungit, ovat innostuneet ympäristörahoituksesta ja nyt myös yrityssektori on tullut aktiivisesti mukaan ympäristökampanjointiin. Vihreiden velkakirjojen määrä onkin ollut kovassa nousussa. CBI:n (Climate Bonds Initiative) laskelmien mukaan vihreiden velkakirjojen markkinan koko oli 2018 170,9 miljardia dollaria ja tämän vuoden ennuste on 250 miljardia. Ensi vuonna markkinan koko on ennusteissa jo 350-400 miljardia dollaria. Maantieteellisesti kolme suurinta vihreiden velkakirjojen liikkeelle laskijaa ovat olleet 2019 USA, Ranska ja Kiina. Kokonaisuudessaan vihreiden velkakirjojen osuus globaalista velkakirjamarkkinasta on kuitenkin vielä vähäinen, noin 5 %.
Lähde: CBI
Sijoitusstrategiassaan ympäristöä painottavalle sijoittajalle vihreät velkakirjat voivat tuoda mielenkiintoista lisäinformaatiota siitä, miten pörssiyhtiöt painottavat ympäristöarvoja rahoituksessaan. Kriteeristö siitä, mitkä velkakirjat luetaan aidosti vihreiksi, on kuitenkin vielä kehittymässä. CBI:llä on oma kriteeristönsä, ja ICMA (International Capital Market Association) on kehittänyt omat luokittelut vihreille velkakirjoille. Lisäksi yritykset käyttävät ulkopuolisia arvioitsijoita vihreille velkakirjoilleen, mutta niin kauan kuin joukko on hajanainen, vihreys on yhtiön tai sijoittajan silmässä. Yhtenäistä kriteeristöä tarvitaan, sillä kysyntää vihreiden investointien rahoittamiseen näyttää riittävän. Bloombergin laskelmien mukaan vihreistä velkakirjoista sai euromarkkinalla vuonna 2018 korkotuottoa 0,38 %, kun muissa Investment grade -luokituksen velkakirjoissa korko oli 0,41 %.