Nousuviikko takana, USA:n huonoja työllisyyslukuja tulkittiin kuin hyvinä
Viime viikko oli nousuviikko Euroopan ja USA:n osakemarkkinalla. Vahvat talousluvut sävyttivät tätäkin viikkoa aina perjantai-iltapäivään asti. Hartaasti odotettu USA:n työllisyysraportti toi mukanaan hämmästyttävän huonot luvut: uusien työpaikkojen määrä kasvoi huhtikuussa vain 266 000:lla, mikä oli lähes neljäsosa konsensusennusteiden mediaanista ja alle puolet alimmistakin ennusteista. Osakemarkkinalla heikot luvut käännettiin nopeasti hyviksi, sillä ne saattoi tulkita elvytysjuhlien jatkona. Talousluvut ovat kuitenkin USA:ssa vahvistuneet selvästi ja kokonaiskuvan työmarkkinalla pitäisi olla valoisa.
Mikä työmarkkinalla sitten mättää, lienee useaa sijoittajaakin askarruttanut kysymys. Kuten yllä olevasta kuvioista on huomattavissa, historiallisen kovaa työmarkkinaa moukaroinutta koronakriisiä on seurannut myös nopea elpyminen, joka nyt näyttää hidastumisen merkkejä. Seitsemän prosentin talouskasvuennusteiden ympäristössä tämä vaikuttaa vähintäänkin kummalliselta. Työmarkkinalla on siis olemassa pullonkauloja, joka vaikeuttaa sen toimintaa. Kongressissa puhkesivat erimielisyydet heti viikonloppuna työttömyystuista, joiden syytettiin olevan esteenä elpymiselle. USA:ssa työttömät ovat koronakriisin ajan saaneet lisätukea 300 dollaria viikossa, ja maaliskuussa tuelle myönnettiin jälleen jatkoa. USA:ssa etenkin minimipalkoilla eläville tuki on tuntuva, ja republikaanien mukaan se estää jo ihmisiä palaamasta takaisin työmarkkinalle.
Väitteille on yhden työllisyysraportin perusteella vaikea saada tukea, mutta tosiasia on ainakin se, että miljoonat amerikkalaiset ovat edelleen pysyvästi työttömiä ja vielä useammat työvoiman ulkopuolella, mutta halukkaita palaamaan työmarkkinalle (ks. kuviot). Etenkin työvoiman ulkopuolella olevien osalta tilanne on edelleen pahempi kuin finanssikriisin pahimpina aikoina, eikä pitkäaikaistyöttömienkään osalta tilanne ole selvästi parantunut.
Yhden kuukauden lukujen perusteella ei luonnollisesti kannata tehdä liian kauaskantoisia johtopäätöksiä, sillä etenkin talouden käännekohdissa luvut tarkentuvat jälkeenpäin. Ne kuitenkin muistuttivat siitä, että työmarkkinalla on elpymisestä huolimatta edelleen suuri vaje paikattavana. Osakemarkkinalla välitön tulkinta luvuista oli positiivinen perjantain indeksikehityksestä päätellen, ja pohjautuu pitkälti odotuksiin siitä, että työttömyyden takellellessa Federal Reservessä pidetään jarru pohjassa rahapolitiikan kiristysten suhteen aavistuksen pidempään. Hyvin kyyhkymäistä viestiä oli lukujen jälkeen odotettavissa ja myös saatiin keskuspankkiireilta, sillä Fedin avomarkkinakomitean jäsen Neel Kashkari kertoi työmarkkinalla olevan edelleen 8-10 miljoonan työpaikan vajeen ja sen tarvitsevan aggressiivista tukea pandemiasta tervehtyäkseen.
Pitkään sijoittajien ei kuitenkaan kannata puheisiin tuudittautua, sillä seuraava tarkistuspiste rahapolitiikkaodotuksille saadaan jo keskiviikkona USA:n inflaatiolukujen muodossa.