Merkelin EKP-kritiikki johti euron nousuun
Saksan liittokansleri Angela Merkel sivalsi eilen Euroopan keskuspankkia saksalaisessa koulussa pitämässään puheessa. Merkel kertoi puheessaan kritiikkiäkin saaneesta Saksan massiivisesta kauppataseen ylijäämästä, ja perusteli sitä kahdella tekijällä: euron valuuttakurssilla ja matalalla öljyn hinnalla. Liittokanslerin mukaan euron valuuttakurssi on suhteellisen, ja jopa liian heikko. Puheen tultua julkisuuteen euro lähti välittömästi vahvistumaan dollaria vastaan uusiin kuuden kuukauden huippuihinsa, ja tänään aamulla euro liikkui 1,125 dollarissa.
Merkelin kritiikki edustaa yleistä Saksan linjaa rahapolitiikan suhteen, sillä Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann on jo pitkään puhunut sen puolesta, että keskuspankin pitäisi luopua ultrakeveästä rahapolitiikasta. Liittokansleri käytti yllättävänkin suorasukaista ilmaisua puheessaan, mikä tosin on ymmärrettävää, sillä myös kritiikki Saksan vahvaa vientiä kohtaan on ollut kovaa etenkin USA:n suunnalta.
Merkelin kritiikki on toisaalta myös ymmärrettävää, sillä euroalueen jäsenmaiden väliset erot ovat edelleen suuria. Epäilemättä euron kurssi on tällä hetkellä liian heikko vahvan kilpailukyvyn Saksalle, kun taas esimerkiksi vaikeammassa taloustilanteessa olevalle Italialle nykyinenkin euron kurssi voi olla haasteellinen.
Euro on viime aikoina saanut vahvaa tukea paitsi Ranskan presidentinvaalien tuomasta poliittisen epävarmuuden laskusta euroalueella, myös hyvästä suhdannekehityksestä. Toisaalta dollari painui valuuttakoriaan vastaan reilusti viime viikolla, kun epäilyt presidentti Trumpin puuttumisesta Venäjä-tutkintaan tulivat julkisuuteen. Odotamme EUR/USD-kurssin olevan edelleen herkkä uutisille Valkoisesta talosta, mutta rahapolitiikkaerot euroalueen ja USA:n välillä pitävät ison kuvan edelleen ennallaan. Odotamme USA:n talouden olevan edelleen tarpeeksi vahva kahteen koronnostoon Federal Reserveltä, mikä antanee tukea myös dollarille. Toisaalta pohjat myös euroalueen elvyttävässä rahapolitiikassa on jo nähty, ja EKP:n pitäisi hiljalleen alkaa kesän jälkeen viestiä elvytysohjelmansa keventämisestä, mikä hiljalleen antaisi tukea eurolle.