Inflaatio-odotukset ja MMT-tuulet voimistuvat USA:ssa kohisten
Inflaatiomörkö on alkanut käännähdellä korkosijoittajien sängyn alla, ja paineet kasvavat myös inflaatio-odotuksissa. USA:ssa 5 vuoden odotukset ovat nousseet jo 10 vuoden huippuihin, 2,5 %:iin, ja osaltaan odotusten kasvu on näkynyt myös nousseissa velkakirjakoroissa.
Olen käsitellyt inflaatiota makrokatsauksissa useaan otteeseen, ja aiheesta puhutaan myös tällä videolla. Tuore Federal Reserven tutkimuspaperi tuo mielenkiintoisen lisän inflaatio- ja elvytyskeskusteluun. Sen mukaan talouskehityksen ja hyvinvoinnin kannalta paras lopputulos saadaan aikaan, jos talouspoliittisia tulonsiirtoja rahoitetaan inflatorisesti.
Tämä tarkoittaisi, ettei talouspolitiikassa sitouduta veronkorotuksiin tulevaisuudessa julkisen talouden tasapainottamiseksi, vaan inflaation annetaan vaikuttaa taloudessa, lisätä velkataakkaa ja tasapainottaa reaalista velkaa ajan mittaan. Keskuspankkikaan ei hintapaineisiin reagoisi, vaan pitäytyisi elvyttävän rahapolitiikan linjalla. Erityisen hyvin tämänkaltainen järjestely vaikuttaa paperin mukaan nykyisessä ”koronataloudessa”, jossa tulonsiirroilla voidaan välttää deflatorinen talousympäristö negatiivisine vaikutuksineen.
USA:ssa ollaan vahvasti tukeutumassa paperin kaltaiseen ajattelumaailmaan, sillä uusi elvytyspaketti etenee kongressissa ja senaatin käsittelyyn se olisi menossa tänään. Julkisen sektorin tasapainottaminen mahdollisilla veronkorotuksilla tulevaisuudessa ei sen sijaan ole mahtunut uutisotsikoihin. Samaan aikaan Federal Reserve vakuuttaa, etteivät lyhytaikaiset inflaatiopaineet ole ongelma ja lupaa pitää rahapolitiikkansa elvyttävänä.
Kuulostaa kovin Modernilta rahateorialta, joka näyttää pulpahtaneen pinnalle talouspolitiikassa koronakriisin aikana. Jo se, että julkisen talouden tasapainottamispyrkimyksistä tingitään, on askel kohti Modernia rahateoriaa. Tulevina vuosina nähdään, kuinka hyvin tämä uusi malli raha- ja talouspolitiikassa onnistuu.