Yöllä inflaatioautossa, yksi väsynyt matkustaja
Euroalueen inflaatio taittuu, ja maaliskuun luvut antoivat merkkejä palveluhintojen nousun hidastumisesta. Kokonaisuudessaan luvut painoivat jo muutoinkin elvytyksen suuntaan kallistunutta vaakakuppia.
Maaliskuun alustavat inflaatioluvut näyttivät inflaation jatkavan taittumistaan. Euroalueen hinnat nousivat 2,2 % vuodentakaisesta (helmikuussa 2,3 %) ja pohjahinnat (inflaatio pl. ruoka ja energia) 2,4 % (helmikuussa 2,6 %). Kuukausitasolla hinnoissa on ollut vuodenvaihteen ympärillä villiä vaihtelua, sillä tammikuussa hinnat laskivat 0,9 %, helmikuussa nousivat 0,5 % ja nyt jälleen 1 %:n. Edelleen palvelualojen inflaatio pitelee inflaatiopaineita yllä, mutta on hidastunut nyt selvästi alle 4 %:n (maaliskuussa +3,4 %). Teollisuustuotteiden hinnoissa kehitys oli selvästi vaimeampaa, 0,6 % vuodentakaisesta.
EKP:n osalta hidastuva inflaatio antaa tilaa lisäkoronlaskuille, ja todennäköisyys laskulle ensi kokouksessa onkin noussut jo lähes 80 %:iin. Oletuksena on, että tariffit ja väistämättömät vastatoimet hidastavat alueen kasvua ja nostavat hintoja, eli luovat stagflaatiota talouteen. Inflaationkin näkökulmasta tullit ovat vaikea teema, sillä edes niiden etumerkkiä hintavaikutuksista on vaikea ennustaa. Monessa muussa taloudessa tullit nähdään nimenomaan lyhyellä aikavälillä inflatorisena tekijänä, mutta euroalueella tilanne voi olla toinen, mikäli Kiinan tuontia alkaa enenevissä määrin virrata Eurooppaan kaupan rajoitteiden lisääntyessä Yhdysvalloissa.
Myös keskuspankkiireilla on mielipide-eroja hintavaikutusten suhteen. EKP:n varapääjohtaja Luis de Guindos väitti Reutersin mukaan viime viikolla, että kasvun heikkeneminen olisi niin haitallista, että se käytännössä tukahduttaisi ylimääräisen hintapaineen ja jättäisi vain "lyhytkestoisen" vaikutuksen hintoihin. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde on puolestaan sanonut, että kauppasota voisi vähentää puoli prosenttiyksikköä euroalueen talouskasvusta, mikä on valtava isku, kun otetaan huomioon, että viime vuoden kokonaiskasvu oli vain 0,9 %. Vastavoimana tariffeille on julkisen kulutuksen kasvu puolustusmenojen ja Saksan investointipaketin muodossa. EKP on vihjaillut, että se on entistä elvytysmyönteisempi, mikäli puolustusmenojen lisäys aiheuttaa turbulenssia velkakirjamarkkinalla.
Makrokatsauksen otsikkoinnoittajana tänään Egotripin Matkustaja-kappale.
Luetuimmat artikkelit




