Valehtelisin jos väittäisin, että talousluvut kertovat aina totuuden
”Valehtelisin, jos väittäisin öisin herääväni murehtimaan maailmaa” laulaa Kolmas nainen legendaarisessa kappaleessaan. Vaikka maailmantuskaa ei potisikaan, talousluvut voivat aiheuttaa paljonkin päänvaivaa niitä seuraaville. Usein nimittäin ne laajimmin seuratut alustavat luvut työllisyydestä tai talouskasvusta eivät aina kerro koko totuutta ja toisinaan ne eivät ole sinne päinkään. Hieman hullunkurisesti osakemarkkinalla annetaan kuitenkin suhteellisen suuri paino aina näille ensimmäisille , vaikka nimensä mukaisesti ne ovat vajavaisin tiedoin kerättyjä. Lopulliset ja tarkemmat luvut eivät sen sijaan herätä yhtä suurta mielenkiintoa, sillä ne ovat tulevaisuuteen luotsaavalla markkinalla jo auttamattoman vanhoja.
Erityisen nurinkurista on se, että lukujen tarkistuksissa piilee suuria eroja. Otetaan esimerkiksi Yhdysvaltain talouskasvuluvut, jotka ovat herättäneet keskustelua myös Sijoitusfoorumin Pörssien suunta -ketjussa. Niissä Q3:n alustavat luvut julkaistiin lokakuun lopulla ja lopulliset luvut kaksi kuukautta myöhemmin joulukuussa. Vuoden 2021 Q2:lla ja Q3:lla lukuja tarkistettiin alustavasta lukemasta hieman ylöspäin, mutta historiassa erotukset ovat olleet selvästi suurempia. Vuonna 2020 lopulliset luvut olivat joillakin kvartaaleilla parhaimmillaan yli yhden %-yksikön suurempia kuin alustavat. Finanssikriisin syövereissä 2008 ja 2009 puolestaan nähtiin suuria tarkistuksia alaspäin, eli lopulliset luvut olivat pahimmillaan yli 4 %-yksikköä huonompia kuin alustavat. Sama pätee kerran kuussa julkaistuissa ja laajasti seuratuissa Yhdysvaltain työllisyysluvuissa, joita tarkistetaan aina seuraavien kuukausien julkistusten yhteydessä. Maaliskuussa 2020 työpaikkojen määrää jouduttiin tarkistamaan 670 000:lla alaspäin eli ensimmäisen estimaatin antama kuva työmarkkinasta oli selvästi lopullista ruusuisempi, kun taas viime kuukausina työpaikkalukuja on tarkistettu järjestäen ylöspäin. Viime kesä-lokakuussa kolmannen ja ensimmäisen estimaatin erotusten summa oli kumulatiivisesti 810 000. Toisin sanoen, jos olisi seurannut vain alustavia lukuja, tämän suuruinen lovi olisi jäänyt tietoihin USA:n työmarkkinasta.
Lukujen lähde: BLS
Usein tarkistukset ovat suuria etenkin talouden käännekohdissa, joissa tietojen tarkentuminen kestää tavallista pidempään. BKT- ja työllisyyslukujen perusteella suuren painoarvon ensimmäiset estimaatit saattavat antaa suorastaan harhaisen kuvan taloudesta. Kuitenkin niiden informaatioarvo on suhteellisen suuri, sillä pieniäkin mahdollisimman reaaliaikaisia tiedonjyviä talouden kokonaiskuvasta hamutaan sijoituspiireissä. Tieto on siis tässä mielessä valtaa ja siinä hetkessä arvokasta.
House of Cardsin jalanjäljillä
Talousluvut ja niiden tarkistukset ovat Yhdysvalloissa valjastettu myös poliittisen pelin kohteeksi. Esimerkiksi demokraattitaustainen julkaisu väittää tekstissään, että työttömyyslukuja julkaiseva BLS (Bureau of Labor Statistics) on tarkoituksella manipuloinut lukuja. BLS:n johdossa istuu republikaanitaustainen ja Donald Trumpin valitsema William Beach, jonka tekstissä väitetään tarkoituksella vääristäneen viime kuukausien lukuja presidentti Joe Bidenin tappioksi. Eikä demokraattien mustamaalaus rajoitu tekstin mukaan vain viime kuukausiin: vuonna 2020 työllisyyslukuja tarkistettiin julkaisun mukaan myöhemmin alaspäin tuolloin presidenttinä olleen Trumpin statuksen kiillottamiseksi.
Mikäli olet katsonut House of Cards -sarjaa poliittisine ja hyvin äärimmäisine kieroiluineen, kyseiset väitteet voivat vaikuttaa tutuilta. Työttömyysluvuissa on ollut heittoja, pienempiä ja suurempia, siitä lähtien kun niitä on julkaistu, joten todennäköisin selitys BLS:n tarkistuksille on arkisempi ja sama kuin bruttokansantuotteen kohdalla. Yhdysvaltain työllisyysluvuissa aineistot ovat niin suuria, että ensimmäiseen estimaattiin on mahdollista saada vain osa tiedoista. Etenkin talouden käännekohdissa tiedot voivat tarkentua paljonkin, kuten on käynyt aikaisemmin finanssikriisin ja nyt koronapandemian aikana. Tässä mielessä todellisuus lienee poliittista peliä ihmeellisempi.