USA:n inflaatio ei vielä polttele näppejä, Kiinan kasvu hyytyy
USA:ssa julkaistiin tiistaina iltapäivällä markkinoilla kovin odotetut inflaatioluvut. Hintojen nousu pysyi lämpimän puolella, mutta sijoittajien näppejä polttavilta yllätyksiltä vältyttiin. Elokuussa hintojen nousu nimittäin hieman hidastui: kuluttajahinnat nousivat 5,3 % vuodentakaisesta (heinäkuussa 5,4 %) ja pohjahinnat 4,0 % (heinäkuussa 4,3 %).
Energian hinnoissa nähtiin jälleen tuoteryhmittäin suhteessa suurimpia nousulukuja, mutta elokuun luvuissa nousivat esiin myös koronapandemian lukuihin tuomat kummallisuudet. Takakuukausina nopeasti nousseet käytettyjen autojen hinnat nimittäin kääntyivät nyt 1,5 %:n laskuun kuukauden takaisesta. Ne olivat myös merkittävä tekijä pohjahintojen muutoksen takana: ilman käytettyjen autojen halpenemista pohjainflaatio (eli inflaatio ilman energiaa ja ruokaa) olisi ollut suunnilleen heinäkuun tasoilla. Luvut kertovat siitä, kuinka yhdellä tuoteryhmällä voi olla suurikin vaikutus hintatasoon. Kotikutoisen inflaation taustalla vaikuttavat myös tuontihinnat, joissa huiput nähtiin jo heinäkuun luvuissa.
Mikäli elokuussa nähty liikehdintä inflaatioluvuissa jatkuu eli hintojen nousu maltillisesti hidastuu lähikuukausina, Federal Reserven tarina väliaikaisesta inflaatiosta lisännee suosiotaan ja saanee myös jatko-osan. Samalla vältyttäisiin siltä, että rahapolitiikassa aloitettaisiin kiristystoimet ennen nyt uumoiltua aikataulua. Federal Reserven rahapolitiikan taustalla on kuitenkin edelleen monia vaaran paikkoja. Esimerkiksi Bloomberg kertoi eilen New Yorkin aluepankin tekemästä kyselystä, jossa amerikkalaisten inflaatio-odotukset seuraavalle neljälle vuodelle kirivät jo neljään prosenttiin (+0,3 %-yksikköä edellisestä kuusta). Bloombergin konsensusennusteessa inflaation odotetaan kiihtyvän kuluvana vuonna 4,3 %:iin ja ensi vuonna jäähtyvän 3 %:iin. Mikäli odotukset ankkuroituvat 4-5 %:n tasolle pidemmäksi aikaa, koetellaan Federal Reserven kärsivällisyyttä ja uskottavuutta toden teolla.
Tuotannon pullokaulat ovat maailmankaupan päänvaivana ja osaltaan hintapaineiden aiheuttajana, ja alkavat varjostaa myös kasvunäkymiä. Aamulla julkaistujen lukujen mukaan Kiinan kasvukone jäähtyy odotettua nopeammalla tahdilla. Teollisuustuotannon kasvu hidastui elokuussa 5,3 %:iin ja heikoimmaksi yli vuoteen. Selvän pettymyksen toivat kuitenkin mukanaan kuluttajakysyntää heijastelevat vähittäismyyntiluvut, jotka jäivät selvästi heinäkuun luvuista ja odotuksista (kasvu +2,5 %, heinäkuussa +8,5 %). Luvut kertovat kaksijakoisesta tilanteesta: joillakin sektoreilla puute materiaaleista rajoittaa tuotantoa ja nostaa hintoja, kun taas kysynnän puute vaivaa toisia. Talouden vastatuulen lisääntyessä Kiinan odotetaan puhaltavan julkiset infrainvestoinnit jälleen vauhtiin, mutta tahti on osoittautunut tähän mennessä aiempia kriisejä maltillisemmaksi.
Teksti julkaistu 14.9. ja muokattu 15.9. klo 6.58.