Suurimmat yhtiöt ohjaavat markkinoiden kehitystä
Yhdysvaltain osakemarkkinoiden pitkään jatkunut hurja kehitys ei ole voinut jäädä keneltäkään sijoittajalta huomaamatta.
Yhä suuremmiksi kasvaneiden amerikkalaisten teknologiayhtiöiden tulokset heiluttavat koko markkinaa. Deutsche Bankin analyytikot rinnastivat vastikään osuvasti AI-boomin isoimman airuen Nvidian osavuosikatsaukset sijoittajille nyt yhtä merkittäväksi markkinatapahtumaksi kuin Yhdysvaltain työllisyysraportin ja inflaatiolukujen julkaisut.
Väitteellä on pohjaa. Nvidian helmikuussa julkistaman markkinaodotukset ylittäneen tuloksen jälkeen S&P 500 nousi 2,1 prosenttia heti seuraavana päivänä, mikä on edelleen yksi suurimmista nousupäivistä tänä vuonna. Markkinan viimeaikaisessa heikkoudessa osansa on ollut myös Nvidian kurssilaskulla. Kun jättiläiset liikkuvat, tanner tärisee.
S&P 500 kattaa valtaosan USA:n osakemarkkinasta
Yhdysvaltain osakemarkkina jo itsessään on valtava jätti. Kokoa sillä on kirjoitushetkellä noin 60 000 miljardia dollaria, ja trendi osoittaa ylöspäin. Globaalista osakemarkkinasta Yhdysvaltojen osuus on noin 60 prosenttia, mikä selittää osaltaan sitä, miksi jenkkipörssien kehitystä seurataan niin tarkkaan. Arviolta yli 60 000 pörssilistatusta yhtiöstä vajaat 10 prosenttia on noteerattu Yhdysvalloissa, mutta maailman arvokkaimmat yhtiöt ovat amerikkalaisia.
Selvimmin Yhdysvaltain osakemarkkinan kehitystä kuvastaa jo edellä mainittu S&P 500 -indeksi, joka kattaa karkeasti 80 % koko markkinasta.
Indeksin laajasta yhtiöjoukosta ja toimialajakaumasta huolimatta se on verrattain keskittynyt: kymmenen suurinta yhtiötä vastaa noin kolmannesta sen arvosta, ja nämä yhtiöt (mm. Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Meta) ovat juuri niitä, jotka markkinaa ovat eniten viime vuosina liikuttaneet. Tasapainotetun S&P 500:n tuotot ovat selvästi heikommat kuin ilman painorajoituksia laskettavan S&P 500:n, mikä kertoo, ettei kurssiralli ole ollut erityisen laaja-alaista.
Helsingin pörssin yleinen kehitys riippuu muutamista yksittäisistä yhtiöistä
Kun verrataan S&P 500:n keskittyneisyyttä piskuiseen kotipörssiimme, se ei vaikuta enää läheskään niin riippuvaiselta suurimmista yhtiöistä. Helsingin pörssissä kymmenen suurinta listattua yhtiötä vastaa noin 75 % pörssin noin 250 miljardin euron markkina-arvosta. Laskemalla pelkästään Nordean, KONEen, Nokian, Sammon, UPM:n ja Nesteen markkina-arvot yhteen koko pörssin arvosta on selitetty yli puolet. Nämä kuusi yhtiötä määrittävät pitkälti indeksin suunnan, ja sitä myöten sentimentin.
Osakemarkkinasta puhutaan usein yhtenä joukkona, vaikka käytännössä se ole sitä. Helsingissä on listattuna yli 180 yhtiön osakkeet, ja sitkeästä Hesuli-pessimismistä huolimatta monilla suuristakin suomalaisyhtiöistä menee tälläkin hetkellä vallan hyvin. Mietitään nyt vaikka Wärtsilää, Konecranesia, Cargotecia, Kemiraa tai Nordeaa. Indeksisijoittajaa tieto ei toki oikein lohduta, sillä tuottoihin vaikuttaa kaikkien yhtiöiden kehitys. Vain osakepoiminja voi poimia rusinat pullasta, eikä sekään helppoa ole. Kaikkea muuta.
Toisaalta esimerkiksi Nordnetin Suomi Indeksirahasto on tuottanut hyvin Helsingin pörssin mörninnästä huolimatta. Taustalla on se, että Neste ei sisälly rahastoon sen noudattamien ESG-periaatteiden vuoksi.
Nesteen konttaus selittää huomattavan osan koko pörssin mörninnästä: Ilman Nestettä Helsingin pörssi olisi edellisen nousumarkkinan huippujen tasoilla, tai ainakin lähellä niitä Nordnetin indeksirahaston kehityksen perusteella. Aiemmin tänä vuonna (4.3.) Handelsbankenin analyysissä todettiin, että Neste selittäisi peräti “yli 80 % Helsingin yleisindeksin laskusta”, ja tästä hetkestä sen kurssi on vielä laskenut lisää.
Neste onkin hyvä tapausesimerkki, miten suhteellisen suuren osuuden indeksistä muodostavan yhtiön pyllähdys voi käydä koko markkinan tuoton päälle. Tämä kannattaa muistaa myös sijoitettaessa Yhdysvaltain osakemarkkinoille.
Lisämateriaalia