Rinnakkaislistatut osakkeet
Pörssiyhtiö voi rinnakkaislistata osakkeet kotimaan pörssin lisäksi myös toisen maan pörssissä, jonka myötä osakkeilla voidaan jatkossa käydä laajemmin kauppaa.
Miksi yhtiöt päättävät rinnakkaislistata osakkeensa? Mitä rinnakkaislistatut osakkeet tarkoittavat ja mitä osakkeenomistajan tulisi niistä tietää? Käydään tässä Sijoituskoulussa näitä aiheita lyhyesti läpi.
Pörssiyhtiö voi rinnakkaislistata osakkeet myös toisen maan pörssiin
Rinnakkaislistautumisessa pörssiyhtiö ja maan arvopaperikeskus, joka on Suomessa Euroclear Finland, sopivat järjestelystä. Pörssiyhtiö ja rinnakkaislistaamisesta vastaava järjestelijäpankki sopivat osakkeiden liikkeeseenlaskusta, jonka jälkeen pankki ostaa sovitun määrän osakkeita yhtiön kotimaan pörssistä. Tämän jälkeen pankki laskee liikkeelle saman verran osaketalletustodistuksia haluttuun pörssiin, kuten vaikka Tukholmaan tai New Yorkiin. Tämän jälkeen yhtiön osakkeilla voi käydä kauppaa esim. Nasdaq Helsingissä ja Nasdaq Stockholmissa.
Suomalaisille tunnettuja rinnakkaislistautuneita yhtiöitä on mm. Nokia, Nordea, Stora Enso, SSAB, Telia ja Tallink. Hiljattain myös Sampo tiedotti käynnistäneensä arviointiprosessin rinnakkaislistauksesta Tukholman pörssiin.
Rinnakkaislistatuilla osakkeilla voidaan käydä laajemmin kauppaa
Rinnakkaislistautumisen avulla osakkeilla voidaan jatkossa käydä laajemmin kauppaa ja se voi lisätä yhtiön tunnettuutta esim. jollain toisella yhtiön päämarkkinalla. Rinnakkaislistautumisen avulla osakkeiden likviditeetti paranee, kun osakkeiden kaupankäynti on helpompaa myös muilla markkinoilla oleville osakkeenomistajille. Rinnakkaislistaus voi myös lisätä ulkomaisten rahastojen keskuudessa kysyntää, joka on niin nykyisten kuin uusien potentiaalisten osakkeen omistajien etu.
Rinnakkaislistauksen myötä kansainvälisten sijoittajien osalta osakkeiden ostaminen ja omistaminen helpottuu. Jatkossa kansainvälisen sijoittajan ei siis enää tarvitse ostaa esim. suomalaisen yhtiön osakkeita Helsingin pörssistä, vaan sijoittaja voi ostaa osakkeet kotimaan pörssistä oman maan valuutassa.
Rinnakkaislistautumisen vaikutukset ja kustannukset
Rinnakkaislistaus ei lähtökohtaisesti vaikuta pörssiyhtiön liiketoimintaan kotimaassa eikä myöskään kotimaassa listattuihin osakkeisiin. Tämä ei kuitenkaan ole tietysti sääntö, vaan poikkeuksiakin voi aina mahtua mukaan. Kannattaakin aina tarkistaa rinnakkaislistauksen vaikutukset yhtiökohtaisesti.
Rinnakkaislistaaminen tuo yhtiölle kustannuksia ja selvitystyö on tietysti aikaa vievää. Kustannukset vaihtelevat paljolti sen mukaan, kuinka erilaiset sääntelyt yhtiön kotimaan pörssin ja toisen pörssin välillä ovat. Esim. Helsingin ja Tukholman pörsseissä sääntely on pitkälti harmonisoitu, minkä takia kustannukset listauksesta ovat alhaisemmat.
Rinnakkaislistattujen osakkeiden rajoitukset
Suomalaiset osakkeenomistajat voivat omistaa kotimaisia pörssiyrityksiä vain omalla henkilökohtaisella arvo-osuustilillään tai osakesäästötilillään. Suomalaisena et voi siis omistaa vaikkapa Tukholman pörssissä listattuja Nordean osakkeita tai New Yorkin pörssissä listattuja Nokian osakkeita. Tämä johtuu siitä, että rinnakkaislistattujen osakkeiden säilytys tapahtuu hallintarekisterissä ja lain mukaan Suomessa hallintarekisteröinti on suomalaisten osakkeiden osalta mahdollista vain ulkomaisille sijoittajille.
Yhtiön rinnakkaislistautuessa järjestäjäpankki laskee liikkeelle paikalliseen pörssiin osaketalletustodistuksen, joka edustaa pörssiyhtiön yhtä osaketta. Esim. Tallink on rinnakkaislistautunut Helsingin pörssiin osaketalletustodistusten avulla, jota Suomessa kutsutaan FDR:ksi (Finnish Depositary Receipt). Nokia taas on listautunut New Yorkin pörssiin ADR:ien (American Depositary Receipt) avulla, jonka tunnistaa pörssissä nimestä Nokia ADR.
Nokian ADR:iä et voi suomalaisena ostaa tai omistaa, mutta esim. BMW:n tai Alibaban vastaavanlaisten ADR:ien omistaminen on mahdollista. Tämä johtuu siitä, että kyseessä ovat saksalaiset ja kiinalaiset yhtiöt, jotka ovat rinnakkaislistattu New Yorkin pörssiin. Kielto ei koske myöskään sellaisia yhtiöitä, joiden pääkonttori sijaitsee esim. Ruotsissa ja joilla on tämän myötä myös ruotsalainen ISIN-tunnus. Esimerkkinä tästä on Telia, jonka osakkeet on listattu Tukholman pörssiin ja rinnakkaislistattu Helsingin pörssiin.
Rinnakkaislistattujen yhtiöiden osinkojen verotuksesta kannattaa lukea lisää Verottajan sivuilta, mutta pankki on aina lähtökohtaisesti se, joka välittää rinnakkaislistattujen yhtiöiden osingot omistajille.