Nousuviikko takana, euroalueen ostopäälliköt ottivat happea pinnalta
Viime viikko oli Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinalla nousuviikko ennen tämän viikon superviikkoa: luvassa on Federal Reserven ja EKP:n korkopäätökset ja tietenkin huomio on myös Valkoisen talon edesottamuksissa uusien kaupan rajoitteiden osalta.
Aloitan ensin hyvillä uutisilla: Euroopan palvelusektorin veto jatkui sen verran hyvänä, että ostopäälliköt nousivat taas ottamaan pinnalta happea. Yhdistetty ostopäällikköindeksi ylsi viiden kuukauden huippuihin lukemaan 50,2 ja samalla kasvun ja laskun erottavan 50:n yli. Luonnollisesti toiveena on, että uutta sukellusta aktiivisuudessa ei enää tule, vaan kasvu vauhdittuisi kevään korvilla. Aineksiakin siihen on kasvaneiden reaalitulojen ja laskevien korkojen muodossa, mutta vielä tarvittaisiin laajempialaista luottamuksen kasvua, jotta kasvu ulottuisi myös kuluttajien ostoihin ja yritysten investointeihin.
Sitten huonoihin uutisiin: ostopäälliköiden mukaan inflaatiopaineet ovat kasvaneet rajulla tahdilla. Panoshinnat nousivat kovinta vauhtia sitten huhtikuun 2023 ja tuotantohinnoissa nousu kiihtyi viiden kuukauden huippuihin. EKP saattaa pystyä katsomaan tulliuhan tuomia inflaatioriskejä läpi sormien, mutta euroalueen sisäisiä hintapaineita se tuskin pystyy ohittamaan. Tästä syystä on seurattava tarkkaan, kuinka nämä ostopäällikköindeksien lukemat näkyvät virallisissa inflaatioluvuissa ja tuottajahinnoissa. Fedin osalta koronlaskuodotuksia on jo saatu toppuutella. Luvut näyttävät, että hintapaineet eivät vielä ole menneen talven lumia EKP:nkaan osalta.
Ostopäällikköindeksit euroalueen ulkopuolella olivat odotettua heikompia. Yhdysvaltain palvelualojen indeksissä nähtiin kova lasku yhdeksän kuukauden pohjiin heti vuoden alkuun. Luvut ovat kuitenkin alustavia, joten on syytä vielä tarkastaa, minkälaisia lukuja laajempi ISM-indeksi antaa. Myös Kiinassa näkymät ovat heikentyneet sekä teollisuuden että palvelujen osalta, mikä osoittaa valtion tukitoimien olevan edelleen riittämättömiä. Etenkin kotitalouksien tilanne on ollut vaikeaa kiinteistöhintojen viimeaikaisen laskun vuoksi. Vientivetoista kasvua puolestaan varjostaa uhka Yhdysvaltain tullikorotuksille: presidentti Donald Trump on vaatinut 10 %:n ylimääräistä rangaistustullia Kiinalaistuotteille helmikuun alusta lähtien. Puheiden lisäksi konkretiaa ei ole kuitenkaan vielä tämän osalta nähty.