Mukavia kasvuyllätyksiä tarjottimella
Keskiviikkona saatiin tukku BKT-lukuja ja niiden myötä mukavia kasvuyllätyksiä, vaihteeksi myös euroalueelta.
Yhdysvaltain talous osoitti taas dynaamisuutensa, sillä talouskasvu ylsi Q3:lla 2,8 %:iin annualisoituna. Q2:lla kasvu oli 3,0 % ja samalla tasolla oli konsensusennusta, joten hieman hidastumista nähtiin, mutta mitään hävettävää luvuissa ei suinkaan ole. Kuluttajakysyntä kasvoi 3,7 %, mikä on parhain vauhti puoleentoista vuoteen, ja investoinnitkin kasvoivat annualisoituna 11,1 %. Yksityinen sektori on siis pärjännyt USA:ssa hyvin poikkeuksellisen kireästä rahapolitiikan jaksosta huolimatta.
Kotitalouksien osalta tukea kysynnälle antavat paitsi kasvaneet reaalitulot, jotka lisäävät ostovoimaa, myös varallisuuden kasvu, joka luo positiivista varallisuusvaikutusta. Osakemarkkinan ja asuntohintojen nousu kasvatti kotitalouksien nettovarallisuuden Q2:lla 163,8 biljoonaan dollariin, mikä on uusi ennätystaso, Fedin luvut ovat osoittaneet. Tulopuoli on siis kotitalouksilla kunnossa, mikä osaltaan vahvistaa talousnäkymää.
Eurokuluttaja ei ole yhtä kovassa iskussa kuin amerikkalainen verrokkinsa, mutta siitä huolimatta eurotalous kampesi itsensä odotettua kovempaan kasvuun Q3:lla. BKT kasvoi 0,4 % edellisestä kvartaalista ja 0,9 % vuodentakaisesta, mikä oli kelpo suoritus ja ylitti odotukset. Varsinainen kasvuyllättäjä oli Saksa, joka taantumapuheista huolimatta kasvoi 0,2 %. Lukemat eivät kuitenkaan poista heikkoa kasvukuvaa. Korkoennusteita ne onnistuivat liikuttamaan sen verran, että 50 korkopisteen lasku pyyhittiin pöydältä ensi kokouksen odotuksista.